Τρίτη 17 Απριλίου 2018

6 δημοτικοί σύμβουλοι για την απλή αναλογική! Γιατί έξι;

  Έξι δημοτικοί σύμβουλοι υπογράφουν κείμενο -"διακήρυξη" για  το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα επιθυμούσαν να διεξάγονται οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενόψει του συνεδρίου  ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ, και του νέου νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση  που αναμένεται να ψηφιστεί στη βουλή το επόμενο διάστημα!
 Σημειώνουμε ότι και οι έξι έχουν  εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του "άλλου δρόμου"... 
Μιας και άνοιξε η συζήτηση, και υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις,  καλό είναι να γνωρίσουμε και την άποψη - θέση και των υπόλοιπων δημοτικών συμβούλων.

Η ανακοίνωση:
Εμείς, που υπογράφουμε το κείμενο, είμαστε Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο του «Άλλου Δρόμου» της Διοικούσας Παράταξης του Δημάρχου Χρήστου Βρεττάκου και εν όψει της διεξαγωγής του πρώτου, κοινού, Συνέδριου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και19 Απριλίου 2018 καταθέτουμε δημόσια την άποψή μας σχετικά με τη θέσπιση του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η απλή αναλογική αντιπροσωπεύει μια συνεπή πολιτική τοποθέτηση, η οποία έρχεται από πολύ παλιά και στον πυρήνα της έχει το πρωτεύον ζήτημα της δημοκρατίας .
Εισαγάγει μια εποχή συναίνεσης σε θέματα Αυτοδιοίκησης, λόγω του τοπικού χαρακτήρα των θεμάτων με τα οποία ασχολούνται οι αυτοδιοικητικοί -αιρετοί και καταργεί συστήματα και κατεστημένα στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, δίνοντας ώθηση στις συνθέσεις, καθώς κινείται στην αντίληψη των συμμετοχικών διαδικασιών όπου θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι πολίτες αποκτώντας περισσότερη συνυπευθυνότητα στις αποφάσεις .

Δυστυχώς βλέπουμε από ορισμένες φωνές, στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, ότι ασκούν μια κριτική όπου τελικά σου δίνει την εντύπωση ότι δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Κι αυτό δεν αφορά μόνο το θέμα του εκλογικού συστήματος, όπου καταλαβαίνουμε ότι τα κάθε είδους αυτοδιοικητικά κατεστημένα τρέμουν μπροστά στην ιδέα μιας πιο δημοκρατικής και πιο αντιπροσωπευτικής διαδικασίας εκλογής των αντιπροσώπων του λαού είτε σε τοπικό είτε σε περιφερειακό επίπεδο .

Οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί δεν υπάρχουν για τον εαυτό τους, ούτε προς χάριν εκείνων που βρίσκονται κατά καιρούς σε αυτοδιοικητικά αξιώματα. Σήμερα είναι, αύριο δεν είναι. Η Αυτοδιοίκηση είναι κατ’ εξοχήν λαϊκός θεσμός. Γι’ αυτό και σε τελική ανάλυση, ο καλύτερος, ο αυστηρότερος και ο πιο γνήσιος κριτής, είναι πρώτα απ’ όλα η ίδια η κοινωνία που δε φοβάται τη Δημοκρατία.

Η Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρχει και να είναι χρήσιμη, χωρίς το οξυγόνο των πολιτών και την ενασχόλησή τους με τα κοινά
Στο ερώτημα εάν η απλή αναλογική θα λύσει τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, η απάντηση είναι ότι η επίλυση των προβλημάτων δεν εξαρτάται από μία και μόνη παρέμβαση, όσο σημαντική κι αν είναι αυτή, είναι όμως ένα τολμηρό μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο ερώτημα, όμως, εάν η Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη την απλή αναλογική, απαντούμε απερίφραστα ΝΑΙ.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κερατσινίου Δραπετσώνας: Δασκαλάκης Στράτος, Διδυμιώτης Σώζος, Θεόδοτος Μιλτιάδης, Κατσαφάδος Κυριάκος, Λαμπρίδης Χρήστος, Ρέπα Λίτσα