Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Κι όμως κάτι κινείται...

Σε μια εποχή "χειμερινής ησυχίας", πάνω από 20 φορείς και συλλογικότητες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συλλόγου εκπαιδευτικών Πειραιά «η Πρόοδος» για τη συγκρότηση παλλαϊκού μετώπου αγώνα ενάντια στην λειτουργία των εγκαταστάσεων της OilOne στη Δραπετσώνα με σύνθημα «ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΑΖΑΝΙΑ-ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ». 
Στην ιδιαίτερα θερμή συνάντηση τονίστηκε από όλους ότι η εγκατάσταση της OilOne δημιουργεί πρόσθετους περιβαλλοντικούς κινδύνους και οι συνέπειες από τη λειτουργία της αθροίζονται στα πολλαπλά περιβαλλοντικά προβλήματα σε μια επιβαρυμένη περιβαλλοντικά και πυκνοκατοικημένη περιοχή. 

 Αίτημα όλων των φορέων, όπως δηλώθηκε με τις τοποθέτησεις, ήταν ότι πρέπει να σταματήσει τη λειτουργία της η OilOne και να φύγει άμεσα από την περιοχή, ώστε να αποδοθεί ο χώρος στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Ακόμα από τις τοποθετήσεις προέκυψε ότι άμεσα θα δημοσιευτεί κείμενο –πλαίσιο θέσεων, το οποίο θα εκφράζει τους φορείς που συμμετείχαν. Παράλληλα θα υπάρχει ενημέρωση για τις κοινές δράσεις στις οποίες θα προχωρήσουν οι φορείς της περιοχής.

Οι άξονες που θα κινηθούν, στο επόμενο διάστημα, οι κοινές δράσεις των φορέων της περιοχής, χωρίς να αποκλείονται οι επιμέρους δράσεις που θα αναπτύξει κάθε φορέας μόνος του,  είναι:
  • Παράσταση εκπροσώπων των φορέων στο υπουργείο ενέργειας, στον υπουργό κ. Σταθάκη και απαίτηση για τήρηση των τελευταίων υποσχέσεων και άμεση ανάκληση όλων των αδειών λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων στην περιοχή της Ανάπλασης.
  • Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας με έμφαση στη σχολική κοινότητα οι οποίες θα κορυφωθούν την άνοιξη με ένα πολιτιστικό διήμερο στην περιοχή της «Ανάπλασης». π.χ. πανό και αφίσες σε κεντρικά σημεία της πόλης και τα σχολεία, ενημερωτικό υλικό στις γειτονιές (εδώ έχει σημαντικό ρόλο και ο μηχανισμός του δήμου), διαγωνισμούς και εκθέσεις ζωγραφικής, προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία...
  • Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολικός αποκλεισμός των εγκαταστάσεων τον Γενάρη.
Στη συνάντηση συμμετείχε και η δημοτική αρχή με τον Δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, η οποία διατύπωσε την πρόταση, για κοινό αγώνα, συμπόρευση των τοπικών φορέων, συλλογικοτήτων, συλλόγων εκπαιδευτικών, συλλόγων γονέων, πολιτών και δημοτικών παρατάξεων, έχοντας μία κοινή στόχευση, ένα ενιαίο κίνημα στην πόλη που θα απαιτήσει από την κυβέρνηση: να αφουγκραστεί και αποδεχθεί την θέληση των ανθρώπων της πόλης, που καθημερινά δοκιμάζεται και είναι αποδέκτης των βλαβερών συνεπειών από την λειτουργία των εγκαταστάσεων της OilOne!

Κλείνοντας, παρά τις δυσκολίες, τις αγκυλώσεις από τη εσωτερική λειτουργία φορέων και  λογικές του παρελθόντος, αλλά  και τις ιδιαίτερες επιμερους διαφωνίες για το πλαίσιο, ακόμα και το περιεχόμενο της αφίσας είναι  θετικό  ότι βρέθηκαν τόσοι φορείς, συζήτησαν για παραπάνω από 3 ώρες και  δήλωσαν ότι θα διαθέσουν τις δυνάμεις τους για τη συγκρότηση παλλαϊκού μετώπου αγώνα ενάντια στην λειτουργία των εγκαταστάσεων της OilOne στην περιοχή μας. 
Και αυτό είναι το σημαντικό...