Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Απλώς, επανέλαβε τη δέσμευση...

 Στις 14 Σεπτεμβρίου  2018 στη συνεδρίαση  του δημοτικού συμβουλίου  ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών μετέφερε τη δέσμευση του υπουργού, για την ανάκληση της άδειας που αφορά στην υφιστάμενη δεξαμενή Νο 14 της “Oil One SA”, η οποία έχει χωρητικότητα 7.159.000 λίτρων πετρελαίου τύπου μαζούτ και βρίσκεται προς την πλευρά του κεντρικού οδικού της Δραπετσώνας. 

Δυστυχώς 6 μήνες μετά η υπόσχεση δεν έχει υλοποιηθεί και η εκκρεμότητα παραμένει.  
Οι φορείς της πόλης μαζί με τον δήμαρχο επισκέφτηκαν το υπουργείο, στις 28 Φεβρουαρίου 2018. Ο διευθυντής του Γραφείου του υπουργού, επανέλαβε τη δέσμευση για την ανάκληση της άδειας, χωρίς να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ουσιαστικά το θέμα παραμένει ως έχει, και συνεχίζεται μια ανεξήγητη καθυστέρηση στην υλοποίηση της δέσμευσης του Σεπτεμβρίου. 
Παράλληλα στο αίτημα για  συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης της Oil One, του τσιμεντάδικου Lafarge και των ανενεργών δεξαμενών ΕΛΠΕ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου απέφυγε να αναλάβει κάποια δέσμευση.

Αυτή, δυστυχώς, είναι η μοίρα της περιοχής μας. Γρήγορες αποφάσεις για τις άδειες, δυσκίνητες διαδικασίες για ό,τι καλυτερεύει, λίγο, την ποιότητα ζωής. 
Από εδώ και πέρα. Το θέμα δεν πρέπει να "κοιμηθεί" , οι φορείς, αφού τα βρουν μεταξύ τους στο ...πλαίσιο!, αλλά και η δημοτική αρχή (σε θέση οδηγού), πρέπει να είναι σε απόλυτη εγρήγορση και να παρεμβαίνουν σε κάθε επίπεδο. 
Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων της πόλης με αφίσες και κείμενο που θα πάει σε κάθε πόρτα, και το οποίο θα αναφέρει την ιστορία του θέματος, τα προβλήματα, την επόμενη μέρα της πόλης θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα.
Ακόμα, η διοργάνωση ενός διημέρου ή μίας εβδομάδας κινητοποιήσεων και δράσεων στο χώρο λιπασμάτων με ουσιαστική εμπλοκή των σχολείων της πόλης (εκθέσεις ζωγραφικής, θεατρικές παραστάσεις, μουσικά σχήματα, συναυλίες, πορεία διαμαρτυρίας κλπ.) θα στείλει μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν είναι αποδεκτή καμία λύση πέραν της οριστικής απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων από την περιοχή. 
 Γιατί, τελικά, δεν φτάνει να "σιχτιρίζουμε" κάθε φορά που οι δυσοσμία κατακλύζει τις γειτονιές μας...

  Για την επίσκεψη στο υπουργείου ανακοίνωση δημοσίευσε ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας (εδώ)