Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

"Πόλις": "Απομάκρυνση του εργοστασίου της ΔΕΗ... "

    Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος, 8ο, της εφημερίδας «Πόλις», το οποίο περιέχει θέματα και είναι αφιερωμένο, όπως λέει η σχετική ανακοίνωση, στα έργα για τις υποδομές της πόλης. 

Στην εφημερίδα η Δημοτική αρχή, με το βασικό άρθρο του δημάρχου (εδώ), βάζει στο τραπέζι, το άλλο μεγάλο θέμα της περιοχής, την απομάκρυνση του εργοστασίου της ΔΕΗ από τη Χαραυγή. 
Μέσα από το άρθρο, ο δήμαρχος καλεί την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ να σεβαστούν την υπογραφή τους στο πρωτόκολλο απομάκρυνσης, του 1996, και να αποδώσουν τον ιστορικό αυτό χώρο στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας. 

Το θέμα της απομάκρυνσης του εργοστασίου της ΔΕΗ, σημαντικό θέμα σε κάθε θητεία δημοτικής αρχής για το Κερατσίνι, τα τελευταία χρόνια είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα. 
Το μεγάλο θέμα των λιπασμάτων, το οποίο  κυριαρχούσε σε συζητήσεις και πολιτικές, η μη λειτουργία του πεπαλαιωμένου εργοστασίου, η ουσιαστική απόσυνδεση του από τον σχεδιασμό παραγωγής της ΔΕΗ έκαναν το ενδιαφέρον για το θέμα να  ατονήσει, αλλά όχι να ξεχαστεί το αίτημα των κατοίκων της περιοχής. Και όπως λέει και το άρθρο της εφημερίδας είναι πλεόν η κατάλληλη  στιγμή να γίνει και το επόμενο βήμα, η απόδοση του χώρου στους κατοίκους και στον δήμο.

 Παράλληλα με τη σημαντική αυτή τοποθέτηση, στις σελίδες της εφημερίδας παρουσιάζεται, μεταξύ άλλων, το σημαντικό έργο που έγινε στην περιοχή το προηγούμενο διάστημα. 

Ακόμα στην εφημερίδα
  • μπορείτε να διαβάσετε τη θέση της δημοτικής αρχής για ένα δύσκολο θέμα, όπως εξελίσσεται, τις παιδικές χαρές της περιοχής μας, πολλές από τις οποίες είναι κλειστές.
  • να βρείτε ενδιαφέροντα θέματα για τις σχολικές υποδομές και τους παιδικούς σταθμούς, για τις παρεμβάσεις που έγιναν στις αθλητικές εγκαταστάσεις, για την απόφαση της περιφέρειας για δημιουργία του Κέντρου Υγείας.
  •  να έχετε ενημέρωση για το Φεστιβάλ στα Λιπασμάτα, τις δομές αλληλεγγύης του Δήμου και τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στην πόλη μας!

Γενικώς, είναι μια προσεγμένη έκδοση, στην οποία παρουσιάζεται η δράση του δήμου, με κείμενα και ωραίες εικόνες. 
Οπωσδήποτε, απευθύνεται σε ένα κοινό που δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, μιας και τα θέματα, δεν είναι και τόσο «φρέσκα», είναι παλιά και διαβασμένα από την πλειοψηφία των συμπολιτών που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.
 Δυστυχώς από την εφημερίδα λείπουν οι προτάσεις και τα σχέδια για το αύριο. Π.χ τι σκέφτονται ο δήμος, οι δημοτικοί σύμβουλοι για τη Ναφθα, τι σχεδιάζουν για την ανακύκλωση κλπ. 
Βέβαια, και αυτό είναι υποκειμενικό, η εφημερίδα θα ήταν ακόμα καλύτερη, εάν είχαν δημοσιευτεί θέσεις φορέων ή και απόψεις δημοτών για μεγάλα θέματα, γινόταν κάποια συζήτηση δηλαδή.

Σίγουρα στα υπέρ της εφημερίδας είναι το δισέλιδο που δόθηκε για την αντιπολίτευση. Αυτή η "γενναιόδωρη κίνηση", θα μπορούσε να είναι πιο ουσιαστική, αν η αισθητική μορφοποίηση του δισέλιδου ήταν ίδια με το υπόλοιπο σώμα της εφημερίδας και αν είχε αποφευχθεί το αρχικό σχόλιο. Το σχόλιο μάλλον δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο! Οι πολίτες που διαβάζουν μπορούν να ξεχωρίζουν και να κρίνουν.

 Κατά τα άλλα, είναι μια καλή προσπάθεια που συμβάλλει στην ενημέρωση των κατοίκων της πόλης και το κυριότερο, η εφημερίδα βελτιώνεται από τεύχος σε τεύχος και αυτό είναι το πιο ελπιδοφόρο, γιατί φαίνεται ότι στη συντακτική επιτροπή υπάρχουν άνθρωποι που "βλέπουν και ακούν".