Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Το «στοίχημα» του Πειραιά

300 εκατομμύρια για να αλλάξει η πόλη και το λιμάνι – Θα τα καταφέρουν οι Δήμοι;

Ένα στοίχημα 300 εκατομμυρίων καλούνται να κερδίσουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά. Αυτά περίπου είναι τα εξασφαλισμένα κονδύλια, τα οποία μέσω ΕΣΠΑ κια Περιφέρειας κατευθύνονται στους Δήμους του Πειραιά για συγκεκριμμένες παρεμβάσεις. Τέτοιες που αν το στοίχημα κερδηθεί, μπορεί πραγματικά ταεπόμενα 4-5 χρόνια να αλλάξει πρόσωπο η πόλη. Αλλά από την άλλη, αν αυτό το στοίχημα χαθεί, η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά θα είναι καταδικασμένη στη μιζέρια για τις επόμενες δεκαετίες.
Το επίδικο είναι αν οι Δημοτικές Αρχές είναι σε θέση να απορροφήσουν και να διαχειριστούν με επάρκεια τα εξασφαλισμένα δυσθεώρητα αυτά κονδύλια. Ο Δήμος Πειραιά, που έχει εξασφαλίσει περίπου 120 εκατομμύρια (τα 80 μέσω του εξαιρετικού φακέλου του για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση), έχει φυσικά τον πρώτο λόγο σ’ αυτό το «παιχνίδι». Αλλά και οι περιφερειακοί Δήμοι, όπως του Κερατσινίου-Δραπετσώνας (όπου εκτός από την ανάπλαση των Λιπασμάτων προβλέπεται και δημιουργία Κέντρου Υγείας), το Πέραμα, ο Κορυδαλλός και η Νίκαια-Ρέντης έχουν σημαντικό μερίδιο σ’ αυτόν τον πακτωλό εκατομμυρίων που περιμένουν να αξιοποιηθούν.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, είναι εξασφαλισμένα 230 εκατομμύρια ευρώ που πιθανότατα, με κάποιες συμπληρωματικές μελέτες, μπορεί να προσεγγίσουν τα 300. Στο κονδύλι αυτό θα πρέπει να προστεθούν πάντως και άλλα 100 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία τριών προβλητών για Mega-κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι. Κονδύλι, που κι αυτό έχει εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ.
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι απαιτείται μεγάλος βαθμός ωριμότητας από τις δημοτικές αρχές της πόλης ώστε να μην χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία για τον Πειραιά. Ειδικότερα για τον Δήμο Πειραιά και τα 80 εκατομμύρια της ΟΧΕ απαιτείται η συγκρότηση επαρκούς διαχειριστικής αρχής που θα μπορέσει να απορροφήσει και να αξιοποιήσει το τεράστιο αυτό κονδύλι, το οποίο θα έρχεται απευθείας στη δημοτική αρχή για συγκεκριμμένα έργα, τα οποία περιλαμβάνονται στον σχετικό φάκελο.
Το μεγάλο πλεονέκτημα, εξηγεί στο Portnet ο ίδιος ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, είναι το γεγονός ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία υπάρχουν ώριμες μελέτες για τα έργα που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν. Κι αυτό έχει την σημασία του, καθώς, όπως είναι γνωστό, το δύσκολο τμήμα της υλοποίησης ενός έργου του δημοσίου είναι η ωρίμανση των μελετών του. portnet