Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Η παρέλαση στη γειτονιά μας

Τα τελευταία χρόνια, μετά από κάθε παρέλαση, κάτι "διαφορετικό" είχε συμβεί και κάτι είχαμε να σχολιάσουμε. Αυτή τη φορά όλα ήταν ίδια, όπως παλιά. Λες και έκλεισε η παρένθεση. 
Πάνε τα φλογερά δελτία τύπου και οι παρελάσεις με τους επισήμους να κρατούν πανό στην εξέδρα, τους δημοτικούς συμβούλους να περνούν μπροστά από τους πολίτες σε μια άτυπη δική τους παρέλαση ή τις παρελάσεις με τους μαθητές που γυρνούσαν την πλάτη στους επισήμους. 
Το μόνο που έμεινε, από το παλαι ποτέ πρόσφατο παρελθόν, ήταν η μη τοποθέτηση εξέδρας και οι επίσημοι που συνωστίζονταν στο πεζοδρόμιο. 
Όλα κύλησαν όπως είχαν σχεδιαστεί και η σχετική «μουρμούρα» περιορίστηκε στο  μπέρδεμα που έγινε με το στεφάνι που θα κατέθετε κάποιος από τους επισήμους και στα προβλήματα που καταγράφονται, κυρίως από την εκπαιδευτική κοινότητα, και έχουν σχέση α) με τον αριθμό των μαθητών που συμμετέχουν στην παρέλαση 
και β) το πρώτο μέρος της τελετής που γίνεται στην πλατεία απέναντι από το δημαρχείο.  
Εκεί επικρατεί πανζουρλισμός. Ένα μπουλούκι επισκεπτών και γονέων πηγαινοέρχεται στο χώρο συγκέντρωσης των μαθητών στο μέσον της πλατείας, ενώ οι μαθητές στριμώχνονται στις άκρες και οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να μην χάσουν κάποιον μαθητή. Κανένας δεν ακούει ανακοινώσεις και ομιλίες και βεβαίως δεν υπάρχει κανένας σεβασμός για την τελετή της κατάθεσης στεφάνων. Σίγουρα, πάντως, δεν είναι μια ευχάριστη μέρα για τους εκπαιδευτικούς που συνοδεύουν μικρά παιδιά! 

Ίσως έφτασε η ώρα, εφόσον κρίνεται ότι πρέπει να συνεχίζουν να γίνονται τέτοιου είδους εκδηλώσεις για να τιμηθούν οι ήρωες, να επιλεγεί άλλος δρόμος και να αλλάξει κάπως το τελετουργικό. Ο Δήμος, πλέον, είναι πολύ μεγάλος, με πολλά σχολεία και η παρέλαση μαζί με το αρχικό τελετουργικό στην πλατεία διαρκεί 2 ώρες.
Ιδέες υπάρχουν: Να συμμετέχουν τα σχολεία εναλλάξ στην παρέλαση. Ο πανηγυρικός να εκφωνείται στην εκκλησία ή σε άλλο χώρο! Να γίνονται μικρές παρελάσεις και στις δύο κοινότητες του δήμου. Να γίνεται κατάθεση στεφάνων φορέων και οργανώσεων σε μια ξεχωριστή εκδήλωση, όπως γίνεται με τα σχολεία την παραμονή της παρέλασης. Να γίνονται προβολές και παράλληλες εκδηλώσεις σε όλες τις γειτονιές. Να αντικατασταθεί η, ούτως ή άλλως, ξεπερασμένη εκδήλωση στην πλατεία με μια μικρή, ταπεινή γιορτή μνήμης.
Σε κάθε περίπτωση η τιμή προς τους αγωνιστές και τους ήρωες θα είναι ίδια, ίσως και μεγαλύτερη, γιατί τους ήρωες τους τιμάς, πραγματικά, μαθαίνοντας την ιστορία τους και ακολουθώντας το παράδειγμα τους.


Φωτογραφίες από παλαιότερες παρελάσεις