Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Μια ακόμα δύσκολη μέρα για την περιοχή μας

Μια ακόμα δύσκολη μέρα (19-9-2017) για τη Χαραυγή και τη Δραπετσώνα. Στην ατμόσφαιρα κυριαρχούσε έντονη δυσοσμία, κάτι ανάμεσα σε καμένο λάστιχο και πετρέλαιο.  

Δυστυχώς τελευταία επαναλαμβάνεται όλο και πιο συχνά αυτή η δυσάρεστη κατάσταση. Τα τελευταία 3 χρόνια οι αποφάσεις για λειτουργία ρυπογόνων εγκαταστάσεων δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, έχουν συνέπειες στην ποιότητα ζωής. Δυσκολεύουν και κάνουν αφόρητη τη ζωή στην πόλη, θυμίζουν στους μεγαλύτερους όλο και περισσότερο άλλες εποχές όταν λειτουργούσε η ΔΕΗ, το γυψάδικο, τα λιπάσματα,  και βέβαια καταστρατηγούν κάθε αρχή που ισχύει  για τους τόπους κατοικίας στην σύγχρονη εποχή.

Για αύριο (20-9-2017), ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας καλεί τους πολίτες να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επίσπευση των διαδικασιών για την απομάκρυνση των ρυπογόνων εγκαταστάσεων από τη Δραπετσώνα.
Βέβαια, το κάλεσμα θα μπορούσε να ήταν πιο ζωηρό. Δημοσιεύτηκε το μεσημέρι στην ιστοσελίδα του δήμου κάποια ανακοίνωση  και κοινοποιήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα και αυτό ήταν. Δεν υπήρξε αφίσα, υλικό στις γειτονιές, ένα τρυκάκι ίσως,  γενικώς ένα υποτονικό κάλεσμα για το κορυφαίο θέμα της περιοχής...

Όμως, εκτός από τη διαμαρτυρία και τις κοινές δηλώσεις μήπως θα  ήταν καλό να προσφύγει η δημοτική αρχή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή σε κάποιο διεθνές δικαστήριο! Άλλωστε η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και η υγεία των κατοίκων μιας περιοχής δεν αποτελεί υποχρέωση του κράτους;
Κάποτε πρέπει να μπει ένα οριστικό φρένο στην πλήρη απαξίωση της περιοχής που πολλοί βλέπουν ως φτωχό συγγενή ή σαν αναγκαίο κακό.



Το κάλεσμα του Δήμου για την κινητοποίηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας καλεί τους πολίτες να πάρουν μέρος στην αυριανή (20 Σεπτεμβρίου) κινητοποίηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επίσπευση των διαδικασιών για την απομάκρυνση των ρυπογόνων εγκαταστάσεων από τη Δραπετσώνα.

Η προσυγκέντρωση θα γίνει στις 9 το πρωί, στο πλάι του πρώην δημαρχείου Δραπετσώνας (οδό Αγωνιστών Πολυτεχνείου και Καραϊσκάκη), από όπου θα αναχωρήσουν τα λεωφορεία με προορισμό το υπουργείο.
Απαιτούμε:
ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΔΥδρογ/Ε/Φ.8/177752 περί χορήγησης άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων στην εταιρεία Oil One.
ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΑΔΕΙΩΝ που χορηγήθηκαν στην επιχείρηση της εταιρείας Oil One.
ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΑΦΕΣ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ της Oil One, του τσιμεντάδικου Lafarge, των ανενεργών δεξαμενών ΕΛΠΕ και όλων των ρυπογόνων εγκαταστάσεων στην περιοχή του Δήμου.