Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Στη Δραπετσώνα υπάρχει θαλάσσια ρύπανση από την διαρροή πετρελαίου;

Τις τελευταίες μέρες επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον του δήμου (και καλώς) στο θέμα της άδειας εμπορίας πετρελαίου που εκδόθηκε από το Υπ. Ενέργειας. 
Ωστόσο, παράλληλα με αυτό, τρέχει ένα τεράστιο ζήτημα της οικολογικής καταστροφής μεγάλων τμημάτων του Σαρωνικού από την διαρροή πετρελαίου...
 Γενικώς για τη θαλάσσια ρύπανση, διαβάζουμε, υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση από τους δήμους του ευρύτερης περιοχής και πιθανόν και από τον δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιευτεί κάποια ανακοίνωση, η οποία να ενημερώνει για το θέμα και, εάν υπάρχουν επιπλέον προβλήματα στην περιοχή της Ανάπλασης!

Ο Γ. Τσιρίδης  στο blog γράφει για το θέμα μεταξύ άλλων: 
<Ας μην ξαναπιαστούμε στον ύπνο! Να φροντίσει ΑΜΕΣΑ ο δήμος για την θαλάσσια ρύπανση από την διαρροή! 
... 
Ό,τι κι αν έχει γίνει, όμως, η ρύπανση είναι γεγονός. Στη Δραπετσώνα μυρίζει πετρέλαιο έντονα. Ανάλογα με τον αέρα η μυρωδιά έρχεται και φεύγει και, δυστυχώς, ξανάρχεται. Κι αυτό όμως θα περάσει. Εκείνο που κινδυνεύει να μην περάσει ποτέ, είναι η καταστροφή των ακτών και της θάλασσας (σε βάθος). Για να το αποφύγουμε αυτό ένας μόνο τρόπος υπάρχει. Να μπουν ΦΡΑΓΜΑΤΑ που να μπλοκάρουν το πετρέλαιο που έχει διαρρεύσει ώστε να απορροφηθεί και να απαλλάξει την θάλασσα και τις ακτές. 
Ήδη το Πέραμα, η Γλυφάδα, η Βούλα και πολλοί παράκτιοι δήμοι έχουν ενεργήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο δικός μας δήμος τι κάνει; Αδρανεί; Βγήκε να αναζητήσει αυτά τα φράγματα; 
Το όποιο κόστος είναι μηδαμινό μπροστά στο οικολογικό κόστος για την ανάπλαση και την περιοχή σε βάθος χρόνου. Εξ άλλου θα υπάρξουν σίγουρα αποζημιώσεις για κάθε αντιρρυπαντικό μέτρο που θα ληφθεί. Δεν είναι λοιπόν οικονομικό το θέμα. Το σημαντικό είναι να ληφθεί! Άμεσα και αποτελεσματικά! Και να πάρει την πρωτοβουλία ο δήμος.
Ελπίζω πως σε αυτό το θέμα δεν θα υπάρξει ολιγωρία και πως σύντομα ο δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας θα βγει να πει πως έχει περιορίσει με φράγματα τη ρύπανση και πως αρχίζει η απορρόφηση των ρύπων (μαζούτ). 
Μεχρι να δω αυτή την ανακοίνωση ανησυχώ. Γιατί κάθε ώρα (όχι μέρα ... ώρα!) είναι εις βάρος μας. Ελπίζω να το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό στον δήμο.>
ολόκληρη η ανάρτηση του Γ. Τσιρίδη εδώ