Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Το 1ο φεστιβάλ στη θάλασσα στα Λιπάσματα στη Δραπετσώνα - λάμψεις και σκιές

Το 1ο φεστιβάλ στη θάλασσα στα Λιπάσματα στη Δραπετσώνα - λάμψεις και σκιές
 Συντάκτης Λάκης Ιγνατιάδης


Στους καλοκαιρινούς μήνες, σε ένα μέρος της παραλιακής ζώνης των 86 στρεμμάτων της περιοχής της ανάπλασης, πραγματοποιήθηκε από τη δημ.αρχή για πρώτη φορά στη Δραπετσώνα το «Λιπάσματα 2017 – Φεστιβάλ στη θάλασσα», με δωρεάν είσοδο για όλες τις εκδηλώσεις του.
Ο χώρος που επιλέχθηκε για να γίνει το φεστιβάλ βρίσκεται στην μία άκρη της περιοχής, δίπλα στις δεξαμενές και το διυλιστήριο σλοπ του Μελισσανίδη κι ανάμεσα στους δύο όρμους των Φωρών και των Σφαγείων και διαμορφώθηκε από τις υπηρεσίες του δήμου.

Οι πρόχειρες εγκαταστάσεις που φτιάχτηκαν βιαστικά μέσα σε λίγους μήνες καθώς και η διαμόρφωση του γύρω χώρου, προφανώς δεν είναι και ότι το καλύτερο, αλλά σύμφωνα με τη δήλωση της δημ.αρχής δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Όταν θα οριστικοποιηθεί από υπηρεσίες και παράγοντες του δήμου το τελικό σχέδιο, όπου πιθανόν να παίξουν κάποιο ρόλο σ’αυτό και οι βραβευμένες μελέτες του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για όλον τον χώρο της ανάπλασης ( 640 στρέμματα) που διεξήχθη από την Αντιπεριφέρεια Πειραιά, τότε θα αρχίσει να παίρνει σταδιακά μία οριστική μορφή, τουλάχιστον το παράλιο μέτωπο και η υπόλοιπη έκταση που ανήκει στον δήμο.

Για το 1ο φεστιβάλ αυτό καθ’εαυτό μόνο καλά λόγια μπορούμε να πούμε, λαμβάνοντας υπόψη μες τον λίγο χρόνο που στήθηκε και φυσικά μιλώντας όχι με κριτήρια που δίνουν στα φεστιβάλ ένα διακριτό στίγμα με πρόσωπο και βάθος. Αυτό που μπορούμε να πούμε στην παρούσα φάση είναι κατ’αρχάς ως προς το πρόγραμμα, δηλαδή ως προς τις επιλογές που έκανε η δημ.αρχή των καλλιτεχνών που πήραν μέρος. Που περιελάμβανε δημοφιλείς και καταξιωμένους καλλιτέχνες από ένα ευρύ φάσμα που έχουν στις αποσκευές τους ένα αξιόλογο έργο, τουλάχιστον σύμφωνα με τα δικά μας γούστα. Αλλά υπήρξε και φροντίδα να συμμετέχουν κι άλλοι νέοι ή λιγότερο νέοι, με μια ξεχωριστή όμως παρουσία, που αυτοί που το ψάχνουν πέρα από τα καθιερωμένα έχουν εντοπίσει σ’αυτούς μια σοβαρή αναζήτηση νέων τρόπων έκφρασης σε συνδυασμό με μια διαφορετική θεματολογία.

Και ως προς την οργάνωση και τη διαφήμιση του φεστιβάλ τα πράματα πήγαν καλά. Η όλη οργάνωση διευκόλυνε την πρόσβαση των θεατών στον χώρο των εκδηλώσεων, το παρκάρισμα ήταν εύκολο και υπήρχαν όλες εκείνες οι μικρές αλλά βασικές διευθετήσεις που βοηθούσαν όλους να τακτοποιηθούν με άνεση. Στα συν προσθέτουμε την ειδική μέριμνα για την πρόσβαση στους ΑΜΕΑ και την μεταφορά των κάτοικων από τις απομακρυσμένες περιοχές του Κερατσινίου.
ολόκληρο το άρθρο εδώ