Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

«ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙ»

 Υπάρχουν κι αυτές οι δημοτικές δράσεις. Δήμοι εφαρμόζουν προγράμματα ανακύκλωσης - κομποστοποίησης με πολύ καλά αποτελέσματα και οφέλη για τους δημότες και το περιβάλλον. 
Βέβαια δεν είναι προγράμματα που έχουν επαφή με δημότες και χειραψίες, δείχνουν όμως τις δυνατότητες, συμβάλλοντας παράλληλα και στην προώθηση εναλλακτικών μορφών διαχείρισης απορριμμάτων. Γενικά το θέμα "σκουπίδια",  πολλές αυτο διοικητικές αρχές, ενώ δεσμεύονται από το εθνικό σχέδιο δράσης, το σπρώχνουν προς τα πίσω, μέχρι να σκάσει και να μην μαζεύεται!  Παρακάτω το καλό παράδειγμα του Δήμου Βριλησσίων!

Με έναν παραγωγικό διάλογο και έντονο ενδιαφέρον έκλεισε η ημερίδα με θέμα «ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙ» που διοργάνωσε ο Δήμος Βριλησσίων στο πλαίσιο της δράσης «ΦΥΣΙΚΟ ΛΙΠΑΣΜΑ» του Πιλοτικού Προγράμματος Κομποστοποίησης Διαλογή στην Πηγή και αφορά στην εγκατάσταση και αξιοποίηση του δικτύου καφέ κάδων χωριστής συλλογής των οικιακών οργανικών αποβλήτων.

«Από τους πρώτους μήνες του προγράμματος τα αποτελέσματα είναι σημαντικά και θετικά με περισσότερους από 700 τόνους για το 2016 να έχουν μετατραπεί σε ένα νέο προϊόν, υψηλής ποιότητας κομπόστ (Φυσικό Λίπασμα),

ποσότητα που διαφορετικά θα είχε οδηγηθεί στις χωματερές, ενώ από τη διαδικασία αυτή τα δημοτικά τέλη έχουν ήδη μειωθεί κατά 5% για το τρέχον έτος.», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Αλέξης Μαυραγάνης.

Την ίδια μέρα, στο Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης, παιδιά από το Δήμο Βριλησσίων συμμετείχαν σε «έξυπνα» διαδραστικά παιχνίδια της Κοιν.Σ.Επ. knowl μαθαίνοντας ποια είναι τα οργανικά απόβλητα που τοποθετούνται στους καφέ κάδους καθώς και για τη διαδικασία και τα οφέλη της κομποστοποίησης.

Ο Δήμος Βριλησσίων λειτουργεί ήδη αναπτυγμένο σύστημα ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων και είναι ο πρώτος δήμος της Αττικής που προωθεί και υλοποιεί το Πιλοτικό Πρόγραμμα Κομποστοποίησης «Διαλογή στην Πηγή», με την εγκατάσταση δικτύου καφέ κάδων χωριστής συλλογής των οικιακών οργανικών αποβλήτων, ώστε να επιτευχθεί η μετατροπή τους σε αξιοποιήσιμα υλικά.

Επίσης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «Πληρώνω όσο Πετάω» (LIFE PAYT) θα τοποθετήσει πιλοτικά και κλειδωμένους κάδους που θα χρησιμοποιούνται με κατάλληλες ηλεκτρονικές κάρτες για μέτρηση του όγκου απορρίμματος και συνδεόμενα οφέλη με τη μείωση των απορριμμάτων. Συμβάλλοντας έτσι και στην προώθηση εναλλακτικών μορφών διαχείρισης απορριμμάτων κι ενός δικαίου συστήματος κοστολόγησης που συνδέεται με την παραγωγή απορριμμάτων κάθε πολίτη.

Στην ιστοσελίδα του προγράμματος υπάρχει διαθέσιμο πληροφοριακό υλικό, που ξεχωρίζει για την ποιότητα του περιεχομένου και της αισθητικής του.πηγή