Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Ουφ, έγινε κι αυτό!

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του παλαιού Δημαρχείου Δραπετσώνας παρουσιάστηκαν χθες το απόγευμα τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για τη μελέτη ανάπλασης της πρώην λιμενο-βιομηχανικής περιοχής των Λιπασμάτων.

Στην παρουσίαση των μελετών που βραβεύτηκαν βρέθηκαν πολλοί δημότες. Οι περισσότεροι είχαν μεγάλες προσδοκίες. Το όλο σκηνικό δεν τους δικαίωσε.
 
Η διοργάνωση της παρουσίασης ήταν πρόχειρη και η αίσθηση ήταν, άντε να γίνει και αυτό. Σε μια ζεστή αίθουσα με ανεπαρκή κλιματισμό, με κακή ποιότητα ήχου, με  μια μικρή τηλεόραση, ούτε καν προτζέκτορας δεν υπήρχε, προσπάθησαν φιλότιμα οι άνθρωποι που εργάστηκαν, να παρουσιάσουν τις δουλειές τους. 
Στα θετικά της βραδιάς καταγράφονται το πάθος ή και αγωνία των μελετητών να υποστηρίξουν τη δουλειά τους, αλλά και ότι βρέθηκαν φίλοι από τα παλιά, οι οποίοι είχαν κάποια σχέση με το θέμα, και αντάλλαξαν μια δυο κουβέντες...
 
Στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών συμμετείχαν 21 μελετητικά γραφεία, κυρίως νέοι αρχιτέκτονες, βραβεύτηκαν 5 προτάσεις και αγοράστηκαν 4 ακόμα προτάσεις για την συνέχεια. Οι μελετητές κλήθηκαν να διατυπώσουν ιδέες για την ανάπλαση, την αναβάθμιση και την αξιοποίηση της περιοχής, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πόλος ήπιων χρήσεων πολιτισμού, εκπαίδευσης, υγείας, αθλητισμού, πρασίνου και αναψυχής με υπερτοπική επιρροή.

Για την ουσία των μελετών που βραβεύθηκαν δεν μπορούμε να πούμε πολλά, άλλωστε ήταν τόσο πιεσμένη και
αποσπασματική η όλη διαδικασία που δεν άφηνε πολλά περιθώρια για επί μέρους συμπερασμάτα. Δυστυχώς δεν υπήρχε ούτε ένα μικρό ενημερωτικό φυλλάδιο με την κεντρική ιδέα και τα βασικά στοιχεία κάθε πρότασης.

Βέβαια πρόκειται για απλές εκθέσεις ιδεών, όλοι το ομολογούν, (ακριβούτσικες βέβαια σύμφωνα με τους πιο ειδικούς) και κανείς δεν δεσμεύεται ότι πρόκειται να εφαρμοστούν.

Η δημοτική αρχή το είπε ξεκάθαρα, έβαλε και το πλαίσιο. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να εμπλουτιστούν και να συμβαδίσουν με ιδέες και προτάσεις(;) της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία θα καταλήξει σε ένα πλαίσιο για την ανάπλαση της περιοχής και μετά από συζήτηση με την τοπική κοινωνία, θα εμπλουτιστεί και θα αρχίσει να υλοποιείται!  Μάλλον δεν υπήρξε κάποια συγκλονιστική πρόταση, καθολικής αποδοχής. 
Τελικά, η ουσία είναι ότι δόθηκαν αρκετά χρήματα (100.000 ευρώ περίπου) για να έχουμε μια δεξαμενή ιδεών,  όπως τι χωράει μια περιοχή με αρκετό πράσινο, (π.χ. νοσοκομείο παίδων, εγκαταστάσεις πανεπιστημίου, μουσείο, κέντρο θαλασσοθεραπείας κλπ.) και ...πάμε γι΄άλλα!


Υ.Γ. Οι μακέτες των μελετών, που βραβεύτηκαν, με τις αντίστοιχες ενημερωτικές πινακίδες, είναι αναρτημένες στην αίθουσα του παλαιού Δημαρχείου Δραπετσώνας και θα παραμείνουν εκεί μέχρι
τις 5 Ιουλίου 2017. Οι επισκέψεις είναι ελεύθερες.