Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Αποδίδονται στους δήμους οι χώροι του ΟΛΠ που δεν πήρε η COSCO



Αποδίδονται στους δήμους οι χώροι του ΟΛΠ που δεν πήρε η COSCO
Νομοθετική ρύθμιση εξετάζει το υπουργείο Ναυτιλίας
 
Νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να αποδοθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, χώροι που εξαιρέθηκαν από τη νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΛΠ Α.Ε., εξετάζει το υπουργείο Ναυτιλίας.

Κάτι ανάλογο έχει συμβεί και με το παραλιακό μέτωπο των λιπασμάτων που εξαιρέθηκε από τη σύμβαση παραχώρησης, και στη συνέχεια αποδόθηκε με νομοθετική ρύθμιση, στη δημοτική αρχή του Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Το θέμα της παραχώρησης χώρων σε περιφερειακούς δήμους του Πειραιά, εξετάστηκε την Παρασκευή σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη και τους δημάρχους Περάματος, Γιάννη Λαγουδάκη, και Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστο Βρεττάκο.

Είχαν προηγηθεί επαφές του υπουργού με εκπροσώπους άλλων αρμόδιων φορέων, όπως ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ενώ αναμένονται και άλλες συναντήσεις για το ίδιο θέμα μέσα στην εβδομάδα.

Στόχος της ρύθμισης, είναι να δοθεί η δυνατότητα στους περιφερειακούς δήμους του Πειραιά, να ξεκινήσουν προγράμματα ανάπτυξης και να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις στους συγκεκριμένους χώρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή της Δραπετσώνας οι εκτάσεις που πρόκειται να αποδοθούν είναι οι εξής:
 1. Χερσαία έκταση 20.000 τμ στην περιοχή «Καστράκι» μεταξύ του σιδηροδρομικού σταθμού του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) της πεζογέφυρας του Αγίου Δημητρίου και των ορίων του αρχαιολογικού χώρου. Η νέα σύμβαση παραχώρησης εξαιρεί επίσης τον αρχαιολογικό χώρο νοτίως.

2. Χερσαία έκταση στον λόφο του Κανθάρου εμβαδού 16.325 τ.μ.,

που οριοθετεί την παράκτια έκταση μεταξύ του περιφερειακού δρόμου και της Δραπετσώνας από τον σταθμό της πυροσβεστικής έως το τέλος της οδού Αναλήψεως και 3. Έκταση 1700 τ.μ. μεταξύ της οδού Ρήγα Φεραίου και του Εθνικού Σταδίου Δραπετσώνας.

Για το Κερατσίνι οι χώροι που εξετάζονται είναι η έκταση 3.300 τ.μ κοντά στην περιοχή του πρώην Υαλουργείου, η υπαίθρια έκταση 12.000 τμ στο λιμανάκι των ερασιτεχνών αλιέων που περιλαμβάνει και κτίσματα που καλύπτουν χώρο 1.135 τ.μ και έχουν αναγερθεί από το Σύλλογο Αλιέων Κερατσινίου, αλλά και η υπαίθρια έκταση 3.650 τμ στην τοποθεσία ΝΑΦΘΑ του Κερατσινίου πάνω από την Περιφερειακή Οδό.

Για το δήμο Περάματος έχει ζητηθεί να του αποδοθεί η χερσαία έκταση 34.500 τ.μ. στην περιοχή «Αρμός», το ακίνητο 698 τ.μ. όπου έχει κατασκευαστεί ένας οίκος ευγηρίας και η χερσαία έκταση μεταξύ της περίφραξης του σταθμού οχηματαγωγών Περάματος και της χερσαίας ζώνης του ΟΛΠ και έως την έκταση 6.000 τ.μ. στο βόρειο τμήμα του Ε προβλήτα Περάματος. Επίσης, η χερσαία ιδιοκτησία στο δυτικό άκρο του Ε προβλήτα Περάματος.

Αναφορικά με το δήμο Σαλαμίνας, έχει ζητηθεί να του αποδοθεί ο κολπίσκος στη νότια ακτή της χερσονήσου της Κυνοσούρας, το κτίριο του κλειστού γυμναστηρίου και το συγκρότημα των ιδιωτικών ακινήτων στην ίδια περιοχή πηγή