Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Η Λίτσα Ρέπα μιλάει για όσα έγιναν μέχρι τώρα και για όσα θα γίνουν στο ΚΕΚ


Η κα. Λίτσα Ρέπα, πρόεδρος του Κέντρου δια Βίου Μάθησης2 "Προοπτική", μιλάει για όσα έγιναν μέχρι τώρα και για όσα έχουν προγραμματιστεί 

Πριν ένα μήνα περίπου ήρθαμε σε επαφή με την κα. Λίτσα Ρέπα, δημ.σύμβουλο του "Αλλου Δρόμου" και πρόεδρο της μοναδικής πια δημοτικής επιχείρησης Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 2, "Προοπτική", για μια προαναγγελθείσα συνέντευξη. Οι ερωτώντες ήταν, ως συνήθως, οι Ιγνατιάδης Θεολόγος και Κουντουπίδης Οδυσσέας εκ μέρους της ιστοσελίδας Σταγόνα και Νίκος Χάνος, εκ μέρους του μπλογκ Δραπετσίνι.
Την Τετάρτη 4.1.17 έγινε στα γραφεία του Κέντρου η τελευταία μας συνάντηση για να δοθούν διευκρινίσεις για μερικά θολά σημεία και να απαντηθούν κάποιες απορίες και ιδού το αποτέλεσμα. 
Πρόκειται για μια μεγάλη, αλλά ενδιαφέρουσα συνέντευξη!  Στις απαντήσεις θίγονται σημαντικά θέματα για τη λειτουργία, τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις "ιστορίες καθημερινής τρέλας" στον πρώτο χρόνο στη Διοίκηση της Εταιρείας, τον διαχειριστικό έλεγχο, τα βήματα για να ξαναμπεί η μηχανή μπροστά, την επιλογή για διατήρηση αυτής της μόνης πλέον επιχείρησης του Δήμου, αλλά και για τα σχέδια, τα όνειρα για τη συνέχεια...  
Πιστεύουμε ότι, διαβάζοντας τη συνέντευξη, ακόμα και ένας παντελώς άσχετος θα καταλάβει τι είναι αυτό το Κέντρο, τι ρόλο παίζει και πως με την νέα διοίκηση ξελάσπωσε και ξεκίνησε να παράγει το σημαντικό έργο, για τους δημότες της πόλης μας, που του έχει ανατεθεί.

1) Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για το είναι και τι ρόλο παίζει το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 2 «ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ» , πρώην Κ.Ε.Κ Κερατσινίου.
To Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 2 ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ όπως ονομάζεται πλέον το πρώην ΚΕΚ Κερατσινίου Δραπετσώνας είναι μια Α.Ε. με μόνο μέτοχο το Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας και διοικείται από 9 μελές Διοικητικό Συμβούλιο, του οποίου είμαι Πρόεδρος και στο οποίο συμμετέχουν με 3 εκπροσώπους τους παρατάξεις της αντιπολίτευσης (Φ.Μελάς, Β.Δατσέρη, Ζ.Ζούπης).
Στεγάζεται εντός του πάρκου "Ανδρέας Παπανδρέου – Σελεπίτσαρι". Απασχολεί έναν μόνιμο υπάλληλο στη Γραμματειακή υποστήριξη, συνεργάζεται με εξωτερικό συνεργάτη λογιστή, για την οικονομική διαχείριση και εξωτερικό συνεργάτη νομικό σύμβουλο, για διευθέτηση - συμβουλευτική ζητημάτων ορθής και σύννομης Διοίκησης καθώς και με εξωτερικό συνεργάτη για θέματα διευθέτησης στη διαχείριση των ακινήτων. Τέλος έχουν προσληφθεί 72 εποχιακά εργαζόμενοι που διδάσκουν στα τμήματα που λειτουργούν υπό την εποπτεία του Κέντρου τη φετινή εκπαιδευτική χρονιά.
Η δράση του δεν είναι τόσο φανερή ή προβεβλημένη όμως πιστεύω πως τα δύο τελευταία χρόνια από τότε που αναλάβαμε τη Διοίκησή του είναι ουσιαστική. Αποτελεί πλέον προέκταση της Διοικητικής Δομής του Δήμου και θα έλεγα ότι λειτουργεί ως μια πιο ευέλικτη υπηρεσία ξεπερνώντας με τη νομική του μορφή γραφειοκρατικά εμπόδια που διέπουν τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το πλαίσιο που δύναται να δραστηριοποιείται όπως πιστοποιήθηκε με βάση την Υπ αριθμ. 5916/5-10-2001 απόφαση του ΕΟΠΠΕΠ περιλαμβάνει τα εξής θεματικά πεδία: Περιβάλλοντος, Υγείας & Πρόνοιας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Παιδαγωγικά, Οικονομία & Διοίκηση, Πληροφορική, Τουριστικά & Παροχής Υπηρεσιών, Αγροτικά,Τεχνικά & Μεταφορών
 

Δραστηριοποιείται κυρίως στο τομέα των ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Παρέχει μαθήματα εκμάθησης χρήσης Η/Υ δωρεάν. Έχει συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες και γνωστότερες εταιρείες πιστοποίησης (Diploma, ECDL, Vellum, ICT, i-Skills) κι επίσης εκπονεί προγράμματα ΛΑΕΚ για την επιμόρφωση των εργαζομένων στους Δήμους. Τα τελευταία χρόνια διαχειρίζεται μεγάλο μέρος των ακινήτων του Δήμου, με απόφαση της προηγούμενης Διοίκησης, κάτι στο οποίο θα αναφερθώ αργότερα,
 Στη διάρκεια της δικής μας Διοίκησης λειτουργεί δύο θερινούς κινηματογράφους (ΜΕΛΙΝΑ /ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ – ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ/ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ), διοργανώνει και λειτουργεί τα καλλιτεχνικά τμήματα του Δήμου (εκμάθηση μουσικών οργάνων-εικαστικών-τμήματα χορού-θεάτρου-κινηματογράφου),αναλαμβάνει την λειτουργία των καλοκαιρινών camp καθώς καθώς και την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως π.χ. το διαδημοτικό φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου. Νομίζω πως αυτές οι δράσεις που ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν στη δική μας Διοίκηση είναι η απάντηση στο ποιο είναι το όφελος που προκύπτει για τον Δημότη από την ύπαρξη του ΚΔΒΜ2 ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ.
 
2) Σε τι κατάσταση βρισκόταν το Κέντρο όταν το παραλάβατε το Σεπτέμβριο του 2014;
Εδώ νιώθω από τη θέση μου υποχρεωμένη να σας πω μια πικρή ιστορία.
Αναλάβαμε τη Διοίκηση στα τέλη του Νοέμβρη του 2014 και παραλάβαμε από την προηγούμενη Διοίκηση τα εξής : 300.000 ευρώ χρέη που αναλύονταν χονδρικά ως εξής :
150.000 ευρώ σε Εφορία και ΙΚΑ και τα υπόλοιπα σε μισθοδοσίες, προμηθευτές υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, επιταγές κ.α. Ως ταμείο παραλάβαμε το ποσό των 300 ευρώ!!!

Η εικόνα των εγκαταστάσεων της επιχείρησης αποτύπωναν τη λαίλαπα που είχε προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια:
Ταβάνια που έσταζαν παρά τις ‘’αλλεπάλληλες μονώσεις’’ των κτιρίων όπως φαινόταν στα τιμολόγια εξόδων της επιχείρησης, τοίχοι μουχλιασμένοι παρά τα έξοδα χιλιάδων ευρώ για αγορά χρωμάτων και ελαιοχρωματικές εργασίες, όπως επίσης φαινόταν στα τιμολόγια της επιχείρησης .
Κατεστραμμένες τηλεφωνικές γραμμές (τις είχαν φάει τα ποντίκια).
Δύο από τις πέντε αίθουσες διδασκαλίας να έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπο όπου εκεί υπήρχαν ανακατεμένα απορρίμματα και πανάκριβα μηχανήματα όπως server, ηλεκτρονικοί Υπολογιστές έως και δορυφορικές κεραίες wifi που βρέχονταν και σάπιζαν από τα νερά που έσταζε η οροφή. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα από αυτές τις δύο αίθουσες βγάλαμε τόσα σκουπίδια που χρειάστηκε να έρθει 5 φορές το φορτηγό του Δήμου για να τα παραλάβει!!!
Με προσωπική εργασία (καθάρισμα, κουβάλημα, επισκευές) ξεσκαρτάραμε και προσπαθήσαμε να διασώσουμε ότι μπορούσαμε. Καταφέραμε να ξαναοργανώσουμε τις εγκαταστάσεις κάνοντας τες στοιχειωδώς λειτουργικές και αξιοπρεπείς, ξαναλειτουργώντας παράλληλα μια αίθουσα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών βγάζοντας κυριολεκτικά από τα σκουπίδια πανάκριβα μηχανήματα αξίας χιλιάδων ευρώ.


3) Ποιες ήταν οι αρχικές προτεραιότητές σας;
Το πρώτο μας μέλημα ήταν να πληρωθούν οι επί μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι και να ξεχρεωθούν καθώς και να ρυθμιστούν τα τεράστια χρέη στο ΙΚΑ και την Εφορία με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις των 100 δόσεων που θέσπισε πρώτη φορά η νεοεκλεγείσα τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ.
Για να γίνουν αυτά, χρειάστηκε να νοικοκυρέψουμε τις πηγές εσόδων της εταιρείας που ως τότε δεν ήταν άλλες από τα έσοδα των ενοικίων των ακινήτων και που είχαν δημιουργηθεί μεγάλες οφειλές, λόγω αδυναμίας των ενοικιαστών να ανταπεξέλθουν, λόγω της οικονομικής κρίσης, σε κάποιες περιπτώσεις, λόγω της μη όχλησης τους, για μεγάλο χρονικό διάστημα από τις ως τότε Διοικήσεις για την τακτοποίηση των οφειλών τους ενώ σε άλλες περιπτώσεις λόγω της αδιαφορίας των Διοικούντων για προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα ακίνητα χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται για την επίλυσή τους.
Μιλήσαμε σχεδόν με όλους τους ενοικιαστές και προχωρήσαμε αφ’ ενός στη νόμιμη μείωση των μισθωμάτων τους, όπου διαπιστώναμε ότι αυτά με βάση τις οικονομικές συνθήκες και την κατάσταση των επιχειρήσεων ήταν υπερβολικά, εφ όσων οι ενοικιαστές εξοφλούσαν ή ρύθμιζαν προς εξόφληση σε δόσεις τις οφειλές τους .
Έτσι άρχισε μια τακτική ροή εσόδων προς, το ως τότε αδικαιολόγητα άδειο, ταμείο της επιχείρησης.
Υπήρξαν δε περιπτώσεις μεγαλοφειλετών, όπου η μη συμμόρφωσή τους μας οδήγησε στο να παραπέμψουμε στη δικαιοσύνη τη διευθέτηση των χρεών τους, όπως οφείλει να πράττει όποιος διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα, αφού βεβαίως εξαντλήσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις, Κι αυτό κρίναμε ότι ήταν απαραίτητο προκειμένου να αποδειχτούν εκεί οι όποιοι ισχυρισμοί – καταγγελίες υπήρχαν περί καταβεβλημένων οφειλών στην προηγούμενη Διοίκηση που σύμφωνα με τα λεγόμενα των ενοικιαστών εισπράττονταν χωρίς όμως να καταχωρούνται στο λογιστήριο!!!!
Αυτές οι υποθέσεις βρίσκονται στα δικαστήρια, όπως και η αγωγή που έχει κατατεθεί σε βάρος του προηγούμενου Διευθύνοντος Συμβούλου για υπεξαίρεση ποσού 35.000 ευρώ και επιταγών από το ταμείο της επιχείρησης!
Θα σας αναφέρω επίσης ότι οι προηγούμενες Διοικήσεις είχαν χρεώσει την επιχείρηση, με απίθανα ποσά χιλιάδων ευρώ, για έξοδα κινητής τηλεφωνίας, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και διάφορες "χορηγίες" που ανακαλύπταμε, είτε μέσω εξώδικων που λαμβάναμε κατά καιρούς είτε με ανθρώπους οι οποίοι εμφανίζονταν με τιμολόγια και επιταγές απλήρωτες στα χέρια τους !!!

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι ενώ η επιχείρηση δεν διέθετε αυτοκίνητο και η δράση της περιοριζόταν εντός των ορίων του Δήμου, εμφανίζονταν για τα προηγούμενα έτη τιμολόγια καυσίμων κίνησης σχεδόν σε καθημερινή βάση που κυμαίνονταν από 70 έως 100 ευρώ!!!!
Το αρχείο της εταιρείας ήταν ελλιπές, σκόρπιο, άτακτα καταχωρημένο και σε ορισμένες περιπτώσεις έγγραφα της εταιρείας ανακαλύπταμε ότι τα είχαν μέλη των προηγούμενων διοικήσεων στα σπίτια τους !!! Το δε πρωτόκολλο τήρησης της εισερχόμενης εξερχόμενης αλληλογραφίας ήταν μάλλον άγνωστες λέξεις !!!!
Ακόμη υπήρχαν συμβάσεις που βρήκαμε σε δύο και τρεις εκδοχές, ως προς τα ποσά, υπογεγραμμένες ανάλογα από το ένα και όχι από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη που ωστόσο είχαν πληρωθεί, όπως και υποθέσεις για προγραμματικές συμβάσεις με το Δήμο όπως η περίπτωση της εταιρείας Τracedence όπου εκεί η εισαγγελέας θα διερευνήσει το που αποδόθηκε τελικά ένα ποσό περίπου 60.000 ευρώ, που καθώς λένε αυτοί που φαίνεται ότι το εισέπραξαν ως μισθό δεν το εισέπραξαν ποτέ αλλά χρησιμοποιήθηκαν τα ονόματα και τα στοιχεία τους εν αγνοία τους!!!
Αυτά και πολλά άλλα τραγελαφικά και εξοργιστικά, ήταν οι ιστορίες καθημερινής τρέλας που ζούσαμε τον πρώτο χρόνο στη Διοίκηση της Εταιρείας αποτελέσματα της παρακμής και της κακοδιαχείρισης των προηγούμενων ετών, εγκληματικών συμπεριφορών σε βάρος του Δημοσίου χρήματος και των Δημοτικών δομών που όμως η κυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 φρόντισε για την απαλλαγή, των έως τότε Διοικούντων, κάθε μορφής Νομικού Προσώπου, του Δημοσίου, που διέπραξε τέτοια εγκλήματα με ένα νόμο σε μια νύχτα!!!
 


4η) Όλες αυτές τις παρανομίες που όπως μας αναφέρατε διεπράχθησαν από τις προηγούμενες διοικήσεις του Κέντρου, πως τις αντιμετωπίσατε για να εξεταστούν και για να αποδοθεί δικαιοσύνη;
Η ανάθεση σε ορκωτούς ελεγκτές για διαχειριστικό έλεγχο των πεπραγμένων της εταιρείας από το έτος της σύστασής της 2000 έως σήμερα, έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη η διενέργειά του, από την εταιρεία SOL.
Αυτό είναι το ελάχιστο χρέος μας απέναντι στους συνδημότες μας και τις αρχές μας, όχι γιατί ήταν προεκλογική υπόσχεση αλλά γιατί είναι ο μόνος τρόπος. Μέσα από το πόρισμα που θα προκύψει σε μικρό χρονικό διάστημα από τώρα, θα μάθουν οι δημότες αυτής της πόλης πως διοικούσαν ως πρόσφατα, κάποιοι τις δομές του Δήμου και πως διαχειρίζονταν το δημόσιο χρήμα, αφού το πόρισμα θα κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, στον Εισαγγελέα και θα δοθεί στη δημοσιότητα! Εκτιμούμε ότι εντός του 2017 θα τελειώσει από την μεριά μας αυτή η ιστορία.


5η) Τι έχετε φέρει εις πέρας αυτά τα δυόμιση περίπου χρόνια που προεδρεύετε στο Δ.Σ του Κέντρου;
Ως τώρα αναφέρθηκα στο εν πολλές αμαρτίες παρελθόν της  εταιρείας που την είχε οδηγήσει στον κατήφορο , είμαι όμως φύση και θέση αισιόδοξος και μαχητικός άνθρωπος και ποτέ δεν αναλαμβάνω κάτι αν δεν πιστεύω ότι μπορώ να πετύχω έστω μέρος των στόχων .
Όταν ο Δήμαρχος συζήτησε μαζί μου το ενδεχόμενο να αναλάβω τα καθήκοντα της Προέδρου του ΔΣ της εταιρείας θυμάμαι χαρακτηριστικά αυτό που μου είπε  ότι  η επιλογή του γι αυτή την πρόταση στηρίχτηκε στην εντιμότητα την εργατικότητα και τον ‘’τσαμπουκά’’ μου.
Όταν λοιπόν έρχεται η στιγμή ν'αποδείξεις όσα οι άλλοι πιστεύουν για σένα κι ότι όσα γίνονταν ως τότε ήταν λάθος δεν έχεις άλλη επιλογή από το να το πράξεις με οποιοδήποτε κόστος θα επωμιστείς.

Γνώριζα πολύ καλά, ότι αυτή η πρόταση εκτός από τιμή, ήταν και προσωπικό ρίσκο όχι μόνο πολιτικό, αλλά και σε επίπεδο επιπτώσεων που θα αφορούσαν ακόμη  τα προσωπικά μου περιουσιακά στοιχεία αφού η ανάληψη της Διοίκησης σε μια ΑΕ του Δημοσίου σημαίνει αυτόματη σύνδεση  του προσωπικού σου ΑΦΜ με τις υποχρεώσεις της εταιρείας και δέσμευση των περιουσιακών σου στοιχείων στην περίπτωση λύσης της επιχείρησης για όποια χρέη την βαραίνουν, άσχετα με το ποιοι και πότε τα δημιούργησαν. Βρίσκεσαι λοιπόν εκτεθειμένος, ανά πάσα στιγμή, αναλαμβάνοντας μια χρεοκοπημένη επιχείρηση, ακόμη και με το ενδεχόμενο ποινικών κυρώσεων.Τα δεδομένα, ως τότε, ήταν δυσοίωνα και η καρέκλα αυτή ήταν κυριολεκτικά  ηλεκτρική.
 
Έχοντας όμως εμπιστοσύνη στην κρίση των συντρόφων μου στο ΣΥΡΙΖΑ, των συναγωνιστών μου στην δημοτική παράταξη και των συναδέλφων μου στο Δημοτικό Συμβούλιο που ψήφισαν και στήριξαν την αποστολή μου εκεί κατόπιν της πρότασης  του Δημάρχου, ανέλαβα αυτόν τον ρόλο με στόχο την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης την εξυγίανση της εταιρείας και της σταδιακής αποκατάστασης της λειτουργίας της. Αυτό με στόχο να πάψει να είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο κι ένα άδειο πουκάμισο που ως τότε φοριόταν από διοίκηση σε διοίκηση γεμίζοντας λεκέδες, αλλά να ξαναγίνει μια ακόμη Δημοτική δομή στην υπηρεσία των δημοτών που θα πρόσφερε στην πόλη το έργο για το οποίο είχε δημιουργηθεί εξ αρχής.

Σήμερα μετά από 2 χρόνια νιώθω δικαιωμένη και πιστεύω πως δικαίωσα την επιλογή του Δημάρχου, την εμπιστοσύνη του κόμματος και  της παράταξης που ανήκω αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό θα μου επιτρέψετε να το αιτιολογήσω παραθέτοντας, τα ως τώρα πεπραγμένα:
Έχουμε από την πρώτη στιγμή ρυθμίσει τις οφειλές στην εφορία και το ΙΚΑ και έχουμε ήδη ξεχρεώσει το 50% του ποσού, πιστοί στην τήρηση των προθεσμιών πληρωμής ανελλιπώς.
Ξεχρεώσαμε όλους τους εργαζόμενους του προγράμματος 55-64 του ΟΑΕΔ σε μόλις τρεις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων μας καθώς και μεγάλο μέρος των προμηθευτών, των εργαζομένων και των συνεργατών μας.
Έχουμε αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την ορθή λειτουργία της γραμματείας και την οργάνωση του αρχείου της εταιρείας.
Διευθετήσαμε τη ροή εισπράξεων των ενοικίων των ακινήτων του Δήμου μας (80% σταθερή εισπραξιμότητα) και κατά ομολογία των εκμισθωτών, είμαστε μια διοίκηση φερέγγυα και έντιμη στην τήρηση των συμφωνηθέντων μεταξύ μας, για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετώπιζαν με υπαιτιότητα του Δήμου.
Ξαναλειτουργούμε, μετά από χρόνια αδρανοποίησης τα τμήματα εκμάθησης και πιστοποίησης Ηλεκτρονικών  Υπολογιστών, με αύξουσα πορεία συμμετεχόντων στα 8 τρίωρα τμήματα σε εβδομαδιαία βάση πρωινά και απογευματινά  και 100% επιτυχία στις εξετάσεις για πιστοποίηση - παρέχοντας δωρεάν την εκμάθηση και στο χαμηλότερο κόστος τα έξοδα πιστοποίησης. 
Παράλληλα δημιουργήσαμε για τη λειτουργία των τμημάτων, δύο νέες θέσεις εργασίας καθηγητών- συνεργατών στο ΚΔΒΜ2 και ανανεώνουμε συνεχώς τον εξοπλισμό των αιθουσών μας κάνοντάς τες πιο λειτουργικές και σύγχρονες.
Έχουμε ήδη αναλάβει και ολοκληρώσει τα προγράμματα ΛΑΕΚ 2015 -2016  για τους εργαζόμενους του Δήμου μας, που ως τώρα ήταν ένα δικαίωμα τους, που απέρρεε από κρατήσεις του μισθού τους και  δεν υλοποιούνταν.
Να πω εδώ για τις ανακαινισμένες αίθουσες του ΚΕΚ, πιστοποιημένες από τον ΕΟΠΠΕΠ με πρόσβαση για ΑΜΕΑ, είναι πλέον μια σταθερή επιλογή για άλλα ΚΔΒΜ και  φορείς όπως το ΕΒΕΠ για να τις νοικιάζουν προκειμένου να εκπονούν προγράμματα και σεμινάρια, προσθέτοντας μας ένα ακόμη έσοδο.

Υλοποιούμε δράσεις ως τώρα με  προγραμματικές συμβάσεις με το Δήμο μας όπως :
Τη λειτουργία δύο θερινών δημοτικών σινεμά με χαμηλό αντίτιμο 3 ευρώ και δωρεάν είσοδο για τους άνεργους καθώς και με αρκετές προβολές δωρεάν για όλους, που πρόσφεραν τα δύο καλοκαίρια που πέρασαν όμορφες βραδιές με εξαιρετικές επιλογές ταινιών από το τμήμα πολιτισμού του Δήμου μας στους Δημότες μας.
Τα καλοκαιρινά camp 2015-2016 όπου εκατοντάδες  παιδιά της πόλης πέρασαν ένα δημιουργικό καλοκαίρι χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους.
Τη συνδιοργάνωση με το Τμήμα πολιτισμού του Δήμου μας και  λειτουργία για πρώτη φορά ξανά μετά από χρόνια των καλλιτεχνικών τμημάτων του Δήμου. Τμήματα για μικρούς και μεγάλους, που λειτουργούν στα τέσσερα πολιτιστικά κέντρα του Δήμου μας, που ξαναζωντάνεψαν και γέμισαν μουσικές, χρώματα, καλλιτεχνήματα και κυρίως ανθρώπους μικρούς και μεγάλους που βρίσκουν εκεί δημιουργική διέξοδο με ένα κόστος ελάχιστο (10 έως 15 ευρώ το μήνα) έως μηδενικό για τους άνεργους συμπολίτες μας.

Τη συνδιοργάνωση με το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου μας με απόλυτη επιτυχία, παρά το μικρό χρονικό διάστημα που είχαμε για την διοργάνωσή του, του 1ου μετά από πολλά χρόνια καλλιτεχνικού διήμερου, με τη συμμετοχή των μαθητών των καλλιτεχνικών μας τμημάτων μουσικής, χορού, εικαστικών, στον χώρο του Καχραμάνογλου, που έδωσε μια άλλη διάσταση σ ένα κτήριο άχαρο, ως τώρα, άλλα με τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης.
Την συμμετοχή με την Θεατρική ομάδα του δήμου μας για πρώτη φορά στο 9ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, συνδιοργανώνοντας με το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου μας θεατρικές παραστάσεις στα διάφορα δημοτικά κέντρα. Μια επιλογή που στέφθηκε με τεράστια επιτυχία το καλοκαίρι του 2016 και αποτέλεσε τον προπομπό για ένα θεσμό που θα καθιερωθεί στην πόλη.
Ιδρύσαμε πρώτοι το 2015 και εντάξαμε έπειτα στα καλλιτεχνικά μας τμήματα τη Σχολή Κινηματογράφου με διδάσκαλο τον σκηνοθέτη Σπύρο Τέσκο, που αρχικά σε εθελοντική βάση και με μεγάλες δυσκολίες συγκροτήσαμε και τον ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθειά του. Ένα εγχείρημα που αναδεικνύει συνεχώς το ταλέντο συμπολιτών μας, που έμενε κρυφό, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα να καλλιεργηθεί και να εξωτερικευθεί, με εξαιρετικές προσπάθειες που έχουμε δει σε προβολές ταινιών μικρού μήκους που έχουν φτάσει να δημιουργούν.
Δημιουργήσαμε πιλοτικά δωρεάν τμήματα για ηλικιωμένους που θέλουν να εξοικειωθούν με τη χρήση  Ηλεκτρονικών Υπολογιστών προκειμένου να εξυπηρετούν ανάγκες της καθημερινότητας τους (λήψη δημοσίων εγγράφων ηλεκτρονικά –e banking-απομακρυσμένη επικοινωνία με οικεία τους πρόσωπα-χρήση email κλπ).
Αυτά είναι από τα κυριότερα σημεία που θα θελα να αναφερθώ απαντώντας στο ερώτημα σας σχετικά με το πεδίο δράσης μας και τα ως τώρα αποτελέσματα που απαντούν και στο κατά πόσο μπορούμε να ανταποκριθούμε με την λίγη εμπειρία μας, που έχετε δίκιο να επισημαίνεται, όμως διαθέτουμε  μεγάλη όρεξη, πείσμα και  διάθεση, τόσο η Διοίκηση όσο και οι ελάχιστοι, πλην όμως αξιολογότατοι εργαζόμενοι και συνεργάτες της Εταιρείας που από εδώ θα ήθελα ολόψυχα να ευχαριστήσω για την ως τώρα άψογη συνεργασία και τη συγκινητική προσφορά τους στην προσπάθεια να διασώσουμε και να εξελίξουμε  την εταιρεία.

6η) Προεκλογικά ο «ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» τασσόταν κατά της ύπαρξης γενικά δημοτικών και διαδημοτικών επιχειρήσεων και τώρα ηγείστε μιας δημοτικής επιχείρησης που υφίσταται ως Α.Ε. Τι άλλαξε και κρίθηκε αναγκαίο για να συνεχίσει τη λειτουργία της η συγκεκριμένη επιχείρηση;
Γενικά θεωρώ ότι συνεχίζουμε να έχουμε αυτή την άποψη,  όμως το θεσμικό πλαίσιο είναι τέτοιο που η κατάργηση  μιας Δημοτικής Επιχείρησης  θα δημιουργήσει απλά ένα ακόμη πρόβλημα, ενώ η διατήρηση της, υπό διαφορετικούς όρους, προϋποθέσεις και τρόπο λειτουργίας μπορεί να λύσει προβλήματα εντός της Δομής του Δήμου κι εδώ ισχύει το ότι καμιά φορά  ο σκοπός αγιάζει το μέσον.
Ξέρετε στη ζωή δεν προχωράς μένοντας αμετακίνητος. Είναι διαφορετικό να υπηρετείς πιστά αρχές και ιδέες και διαφορετικό να εμμένεις σε εκτιμήσεις που οι απαιτήσεις της πραγματικότητας, τις θέτουν σε επανεξέταση. 

Ο Άλλος Δρόμος  είναι μια δημοτική παράταξη που με κύριο κορμό του το ΣΥΡΙΖΑ, όταν ιδρύθηκε, πλαισιώθηκε με πολλά μέλη που είχαν τις δικές τους εκτιμήσεις, διαφορετικές ενδεχομένως σε κάποια σημεία και που στο πλαίσιο της συνεργασίας έπρεπε να συγκεραστούν, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαν ως  θέσεις να επανεκτιμηθούν υπό συνθήκες πλέον διαχείρισης μιας πολύ δύσκολης και σχεδόν διαλυμένης  κατάστασης που παραλάβαμε στο Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας.
Νομίζω λοιπόν πως η διατήρηση αυτής της μόνης πλέον επιχείρησης του Δήμου ήταν μια λύση μονόδρομος προκειμένου μέσα από τη λειτουργία της να προσφέρουμε μια σειρά από πράγματα που επίσης είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά και που όπως φαίνεται ως επιλογή ακολουθούν και άλλες Δημοτικές Αρχές με αριστερό πρόσημο όπως π.χ συμβαίνει στο Δήμο Πάτρας, στην Πετρούπολη, στην Καισαριανή κλπ, που όπως κι αυτοί, έτσι κι εμείς αποφασίσαμε, αντί της κατάργησης να  προχωρήσουμε στην αναδιάρθρωση των δημοτικών επιχειρήσεων με στόχο να έχουμε υγιείς και αποτελεσματικές δημοτικές επιχειρήσεις στην υπηρεσία του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος. 
 
Στην κατεύθυνση αυτή προσπαθούμε κι εδώ,  όπως και στους Δήμους που προανέφερα, την ανασυγκρότηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
- Να έχουν κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα. 
 Αυτό αφορά όχι μόνο τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις αλλά και τον υπόλοιπο περιβάλλοντα χώρο και τις δράσεις και θεωρούμε ότι όλα μαζί αποτελούν ένα ενιαίο κομμάτι στην υπηρεσία των πολιτών.
 - να απευθυνόμαστε  σε όλους τους κατοίκους των Δήμων και όχι μόνο σε  μέρος τους.
 - να λειτουργούν  με γνώμονα το συμφέρον του δημότη.
 - με ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
 - με ορθολογική και διαφανή λειτουργία των υπηρεσιών και των εσόδων.


7η) Ποια είναι η γνώμη σας για την ύπαρξη του Κέντρου και τι σχέδια έχετε επεξεργαστεί για να υλοποιηθούν από την Προοπτική το επόμενο διάστημα;
Μετά από τα δύο πέτρινα χρόνια που περάσαμε στη Διοίκηση του ΚΔΒΜ2 , νομίζω ότι πλέον βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να ονειρευόμαστε και να υλοποιούμε.
Να σας ενημερώσω ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Εταιρείας ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης θα είναι η επιστροφή μεγάλου μέρους των ακινήτων που διαχειριζόμαστε στο Δήμο. Θα κρατήσουμε ελάχιστα έως ότου ξεχρεώσουμε το υπόλοιπο της οφειλής μας στη εφορία, που έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια από τη φορολογία των μισθωμάτων του συνόλου των ακινήτων, που είτε δεν εισπράττονταν , είτε δεν αποδίδονταν και προσαυξάνονταν. Με τη τακτοποίηση των οφειλών θα επιστραφούν και αυτά.

Από εδώ και πέρα πιστεύω πως υπάρχει για την Εταιρεία πεδίο δόξης και δημιουργίας λαμπρό στους τομείς του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης  και της Κοινωνικής Μέριμνας.
Διατηρώντας πάντα τη σεμνότητα, τη σύνεση, τη νοικοκυροσύνη, την εργατικότητα και την εντιμότητα στη διαχείριση των πόρων όπως συμβαίνει ως τώρα πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε αυτοσυντήρητοι στα λειτουργικά μας έξοδα και να αποδίδουμε από το πλεόνασμα μας οφέλη στον Δήμο, όπως την χορηγία εργαλείων, υλικών και αναλώσιμων καλύπτοντας έκτακτες ανάγκες σε υπηρεσίες, κοινωνικές δομές, σχολεία κλπ.

Επίσης μπορούμε να προχωρήσουμε την παροχή  δωρεάν προγραμμάτων κατάρτισης  σε επιπλέον αντικείμενα όπως η συμβουλευτική για ανέργους, αλλά και ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία της πόλης υπό μορφή ημερίδων με θέματα που απασχολούν τη νεολαία, τους γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα .
Θα μπορούσα να πω πάρα πολλά ακόμη αλλά γενικά προτιμώ στη ζωή  να κάνω απολογισμούς, παρά εξαγγελίες οπότε σταματώ εδώ ελπίζοντας ο επόμενος απολογισμός που θα γίνει από την Διοίκηση του ΚΔΒΜ2 ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ να είναι πλουσιότερος.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι η ως τώρα πορεία που σας περιέγραψα είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής ευθύνης που αναλάβαμε και προσπάθειας που καταβάλαμε,  όσοι απαρτίζουμε το Διοικητικό Συμβούλιο  και θα ήθελα να πω ότι  οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης με έχουν πραγματικά εντυπωσιάσει με τη συνεργατικότητα και την υπεύθυνη στάση τους στις συνεδριάσεις του ΔΣ και στον τρόπο συζήτησης- λήψης των αποφάσεων, όπου θέλω να αναγνωρίσω ότι πολλές φορές συνδράμουν εποικοδομητικά με τις ουσιαστικές ενστάσεις και προτάσεις τους  αλλά και τη συναίνεσή τους σε διάφορα θέματα και τους  ευχαριστώ δημόσια  γι΄αυτή τη στάση που επέδειξαν. 
Να ευχαριστήσω  επίσης και τα μέλη της παράταξης μας που συμμετείχαν ως τώρα συνδιαμορφώνοντας μέσα από συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες διαλόγου και προτάσεων το καλό αποτέλεσμα.
Να ευχαριστήσω επίσης τον συνοδοιπόρο στον δύσκολο δρόμο της Διοίκησης της Εταιρείας, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Λεωνίδα Βατικιώτη, για την ως τώρα εποικοδομητική συνεργασία μας καθώς επίσης  τη Διοίκηση του Δήμου και τον Δήμαρχο για την εμπιστοσύνη και την συμπαράστασή τους.

Θα ήθελα τέλος να πω ότι στη θέση της Προέδρου του Δ.Σ. δε βρέθηκα λόγω των τυπικών μου προσόντων αλλά ως στρατιώτης που έπρεπε να εκτελέσω την αποστολή μιας μάχης που έδωσα με όπλο τις ιδέες μου,τις αρχές της Ιδρυτικής Διακήρυξης της παράταξης και της πολιτικής μου προέλευσης ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ .

Ο πόλεμος για μια δίκαιη καλύτερη ζωή και κοινωνία δίνετε σε όλα τα επίπεδα κι ο καθένας διαλέγει πλευρά .
Εγώ τις μάχες μου τις έδινα πάντα κάτω από τις σημαίες των ιδεών της  Αριστεράς κι αυτό είναι το μόνο στο οποίο παραμένω αμετακίνητη .stagona4U