Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Η «Πόλις», 5ο τεύχος, με θέμα που θα συζητηθεί!

Κυκλοφόρησε το 5ο τεύχος της εφημερίδας «Πόλις» του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας. Πρόκειται για ένα  φύλλο 12 σελίδων με καλή ποιότητα χαρτιού και περιέχει ενδιαφέροντα θέματα.
Η εφημερίδα διανέμεται  δωρεάν σε όλα τα δημοτικά κτήρια, καθώς και σε κεντρικά σημεία της πόλης.
Στο τεύχος Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου, εκτός των άλλων, για πρώτη φορά υπάρχει και σελίδα με κείμενα της αντιπολίτευσης και βεβαίως αυτό είναι μια θετική εξέλιξη. 

Στην εφημερίδα, εκτός από το κείμενο του δημάρχου, στο οποίο καταγράφονται σημαντικά σημεία της μέχρι τώρα πολιτικής της δημοτικής αρχής ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ένα μικρό άρθρο με τίτλο "Υπάρχουν σκουπίδια στην πόλη μας;". Στο άρθρο γίνεται μια καταγραφή των "κακών" που προκύπτουν από τη λειτουργία, από το 1991, του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο Σχιστό και καταλήγει "ο Δήμος μας σηκώνει στις πλάτες του, με κόστος για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών, ένα μεγάλο βάρος από την υπόθεση των σκουπιδιών στην Αττική γεγονός που εγείρει μια σειρά από ερωτήματα για το πώς πρέπει να συνεχιστεί η λειτουργία του ΣΜΑ Σχιστού."  
Η αναφορά στο θέμα, μόνο τυχαία δεν είναι, μιας και στο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων της περιφέρειας προτείνεται να λειτουργήσει εργοστάσιο επεξεργασίας σύμμεικτων και κομποστοποίησης (σκουπιδοεργοστάσιο για άλλους) στο Σχιστό.  Ανοίγει ένα θέμα, η πρώτη αναφορά μετά από πολλά χρόνια, γιατί στο άμεσο μέλλον θα παρθεί μία ακόμη ιστορική απόφαση για την περιοχή μας. Και θα είναι ιστορική απόφαση, γιατί θα πρέπει να επιμεριστεί η ευθύνη της διαχείρισης σε όλους τους δήμους του λεκανοπεδίου και όχι να μετατραπεί το Σχιστό (όχι από την αρχή), εάν δεν γίνουν οι 6 αντίστοιχες μονάδες σε άλλα σημεία του λεκανοπεδίου,  σε χώρο υποδοχής και επεξεργασίας σκουπιδιών όλων των παραθαλάσσιων δήμων, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τα σχέδια για την Ψυττάλεια! Σήμερα, υπάρχουν δήμοι οι οποίοι αντιδρούν να γίνουν αντίστοιχες μονάδες στην περιοχή τους, ξεχνώντας τις  αρχές του εθνικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων: της προδιαλογής, της επεξεργασίας σε μικρή κλίμακα, της εγγύτητας(να μην ταξιδεύουν τα σκουπίδια)!

Ακόμα στα κύρια θέματα της εφημερίδας μπορείτε να διαβάσετε:
- Χρήστος Βρεττάκος, δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας: Βαδίζει ο Δήμος μας σε έναν άλλο δρόμο;
- Σε αναλυτικό ρεπορτάζ παρουσιάζονται τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής του Δήμου.
- Παρουσιάζονται επίσης, οι δράσεις της Δημοτικής Αρχής για την καθαριότητα.
- Η Αμφιάλη με τη Δραπετσώνα συνδέονται δωρεάν με συγκοινωνιακή γραμμή!
- Θέμα: Πως θα έπρεπε να ενταχθούν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. 

Εκτός από το άρθρο του δημάρχου όλα τα άλλα είναι ανώνυμα. Γιατί;   
Η εφημερίδα του Δήμου σε μορφή pdf εδώ