Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2017


Με αναλυτική ανακοίνωση ο δήμος Κερατσινίου -Δραπετσώνας ενημερώνει ότι ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, την Κυριακή 27 Νοεμβρίου ο προϋπολογισμός του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας για το 2017.
Προτεραιότητες στον προϋπολογισμό του 2017 είναι η κοινωνική αλληλεγγύη, η διαφάνεια, η σωστή διαχείριση των πόρων, το νοικοκύρεμα των οικονομικών, η αύξηση των δαπανών για τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες καθώς και η υλοποίηση έργων σε σημεία που έχει ανάγκη η πόλη.  
Στην ανακοίνωση γίνεται αναλυτική αναφορά σε επιμέρους τομείς του προ υπολογισμού, καθαριότητα, παιδικοί σταθμοί, κοινωνική πολιτική κ.λπ. και επισημαίνεται η μικρή συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης(;) και η σχεδόν καθολική συμμετοχή των συμβούλων της πλειοψηφίας στη διαδικασία. 
Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου:

Με το βάρος να πέφτει στις κοινωνικές παροχές, τις υποδομές και την καθημερινότητα του πολίτη: Ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας για το 2017
Σε μια από τις κρισιμότερες για το μέλλον της πόλης συνεδριάσεις, παρευρέθηκε σχεδόν το σύνολο των δημοτικών συμβούλων της Δημοτικής Αρχής (23 στους 24), αλλά μόλις 4 από τους 17 της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα οι κύριοι Κούβαρης Κώστας, Βρεττάκος Νίκος, Καλαμαράς Γιώργος και Καραγγιανίδης Παναγιώτης. Παράλληλα, κανείς από τους επί κεφαλής των παρατάξεων δεν έδωσε το «παρών»(!). 

Παρά τη δύσκολη πραγματικότητα που επιβάλλει η κυρίαρχη πολιτική των μνημονίων, βασικοί στόχοι του προϋπολογισμού του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας και για το 2017 παραμένει η κοινωνική αλληλεγγύη, η διαφάνεια, η σωστή διαχείριση των πόρων, το νοικοκύρεμα των οικονομικών και η αύξηση των δαπανών για τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. 

Η Δημοτική Αρχή, με τον προϋπολογισμό του 2017, στοχεύει αφενός στη μεγαλύτερη απόδοση κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών στους δημότες που πλήττονται έντονα από την οικονομική κρίση και δοκιμάζονται καθημερινά στον αγώνα της επιβίωσης και αφετέρου, την όσο το δυνατόν καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου.
Επισημαίνεται ότι όπως τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος, η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών και ο κρατικός προϋπολογισμός κινούνται στο πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών, δηλαδή στο πλαίσιο της περικοπής των δαπανών, στις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες, με μετακύληση του κόστους στους δημότες.
Παρότι ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των εσόδων εκείνων από τους φόρους, μέρος των οποίων αποδίδεται και στους Δήμους, το υπουργείο Εσωτερικών ωστόσο, επιβάλλει στους Δήμους να εγγράψουν τα ίδια έσοδα, συνεχίζοντας, όπως όλα δείχνουν, την αντισυνταγματική πολιτική της παρακράτησης των εσόδων που πρέπει να αποδίδονται στα ταμεία των Δήμων και τα οποία οι πολίτες καταβάλλουν.
Παράλληλα, καμία πρόβλεψη δεν γίνεται για την απόδοση στους Δήμους των πόρων που ήδη έχει παρακρατήσει η Κεντρική Διοίκηση και στο Δήμο μας αφορά έσοδα ύψους 1.485.000 ευρώ.
Στην τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος, υπογράμμισε πως «αγωνιζόμαστε με τους συνδημότες μας, για να ανατρέψουμε την κατάσταση που τα μνημόνια έχουν επιβάλλει». Παράλληλα πρόσθεσε πως «εμείς δεν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε την παρούσα δύσκολη κατάσταση ως άλλοθι. Προτεραιότητά μας και για το 2017 είναι αφενός η διαφάνεια και το νοικοκύρεμα, αφετέρου είναι η αύξηση των κοινωνικών παροχών στους δημότες και η υλοποίηση έργων εκεί που πονάει η πόλη, δηλαδή στην καθημερινότητά της».
 
Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Οικονομικών Ελένη Καπουσίζογλου, ανέφερε αναλυτικά για τον προϋπολογισμό πως «σε ό,τι αφορά τα δημοτικά τέλη, για τρίτη χρονιά δεν προχωράμε σε καμία αύξηση. Επιπλέον, ήδη με προγενέστερη απόφαση του Δ.Σ. κάναμε απαλλαγές σε ευπαθείς ομάδες (ΑΜΕΑ, άποροι, άνεργοι). Κατηγορίες που είμαστε ο πρώτος δήμος που κατάφερε να περάσει από την Αποκεντρωμένη. Σε επόμενο Δ.Σ., μέσα στο 2016, ετοιμάζουμε νέα πρόταση διεύρυνσης ομάδων για απαλλαγές δημοτικών τελών για το 2017.

Στον τομέα της καθαριότητας, προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να ανεβάσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών και αυτό το καταφέραμε έχοντας για το 2017 120 άτομα περισσότερα με 8μηνες συμβάσεις, που πραγματικά έχουν βελτιώσει την εικόνα της πόλης. Επιπλέον ανανεώνουμε τον στόλο των αυτοκινήτων του Δήμου που ήταν υπερβολικά γερασμένος, με αποτέλεσμα να έχουμε σπατάλη σε καύσιμα και συντηρήσεις,, αγοράζοντας μέχρι τώρα 6 απορριμματοφόρα και ένα μικρό σάρωθρο. Για το 2017, προβλέπουμε αγορά τετραξονικού φορτηγού, δύο σαρώθρων και μετατροπές δύο οχημάτων ύψους 537.000 ευρώ και 439.000 ευρώ τα συνεχιζόμενα. Επίσης, κάδους πλαστικούς 250.000 ευρώ, ενώ ήδη έχουν αποκτηθεί 500 κάδοι, αυτά τα δύο χρόνια.

Στους παιδικούς σταθμούς από την πρώτη ημέρα καταργήσαμε τα τροφεία. Για το 2017 προβλέψαμε πίστωση 180.000 ευρώ για την σίτιση των παιδιών. Για παιδίατρο 15.400, για κλινοστρώματα 24.800, παιδαγωγικό υλικό 24.800, ηλεκτρικές συσκευές 24.800 πέραν από τους διάφορους κωδικούς με μικρότερα ποσά για την καλύτερη λειτουργία τους. Επιπλέον, έχουμε προβλέψει πίστωση 148.800 ευρώ για συντηρήσεις των κτηρίων, για διαμόρφωση χώρων στο κτήριο της Δραπετσώνας και για δημιουργία νέου βρεφικού τμήματος.»
Ταυτόχρονα, η αντιδήμαρχος Οικονομικών σημείωσε πως «παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην αύξηση των παροχών για τα παιδιά και την οικογένεια. Καθιερώσαμε από την πρώτη χρονιά καλοκαιρινά τμήματα CΑΜP, για παιδιά εργαζόμενων γονέων, με πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, εντελώς δωρεάν. Το 2016 φιλοξενήσαμε 420 παιδιά. Για το 2017 έχουμε προβλέψει πίστωση 75.000 ευρώ.

Το 2016, για πρώτη φορά ο Δήμος μας, μετά από 25 τουλάχιστον χρόνια- και ίσως ο μοναδικός δήμος σε όλη την Ελλάδα-, έστειλε 180 παιδιά δημοτών που δεν είχαν την δυνατότητα να πάνε διακοπές , σε παιδικές κατασκηνώσεις, εντελώς δωρεάν. Για το 2017, έχουμε προβλέψει πίστωση 160.000 ευρώ και η προοπτική είναι να πάνε 400 παιδιά».

Αναφερόμενη στο τομέα του πολιτισμού και του αθλητισμού, επισήμανε πως «μετά από 5 χρόνια, το 2016 επαναλειτουργήσαμε τους δυο θερινούς κινηματογράφους με εισιτήριο 3 ευρώ. Κόπηκαν 14.000 εισιτήρια. Έτσι δώσαμε την δυνατότητα στους δημότες μας να περάσουν ευχάριστα το καλοκαίρι τους στην πόλη, βλέποντας ταινίες πρώτης προβολής, με ελάχιστα έξοδα. Για το 2017, προβλέψαμε πίστωση 120.000 ευρώ και η προοπτική είναι να ανοίξουμε και χειμερινό κινηματογράφο.

Το κολυμβητήριο, το οποίο και αυτό είχε κλείσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, με προοπτική να δοθεί σε ιδιώτη η εκμετάλλευση του, λειτουργεί με αντίτιμο περίπου 10 ευρώ. Για το 2017, έχουμε προβλέψει πίστωση για την συντήρησή του (είναι η τρίτη απ’ όταν αναλάβαμε) 74.400 ευρώ. Επίσης, υπάρχουν κωδικοί για την λειτουργία του (πλην μισθοδοσιών) ύψους 90.000 ευρώ

Τα καλλιτεχνικά τμήματα του δήμου, λειτουργούν για δεύτερη χρονιά, με συμμετοχή περίπου 1.500 μαθητών, με αντίτιμο περίπου 10 ευρώ το μήνα, το οποίο είναι το χαμηλότερο όλων των προηγούμενων χρόνων. Για το 2017 έχουμε προβλέψει πίστωση 180.000 ευρώ.
Ταυτόχρονα, στον τομέα του πολιτισμού, έχουμε προβλέψει πιστώσεις σε έργα που αφορούν συντηρήσεις πολιτιστικών κέντρων και κινηματογράφων ύψους 154.000 ευρώ, και δημιουργία ανοικτού θεάτρου στο χώρο των Λιπασμάτων 150.000 ευρώ.
Από τα παραπάνω φαίνεται ξεκάθαρα ότι, ο προϋπολογισμός του 2017, δεν είναι δομημένος, έτσι ώστε να κινείται στα πλαίσια της ανταπόδοσης και αυτό γιατί είναι η βούληση της δημοτικής αρχής.

Ένας άλλος τομέας που η δημοτική αρχή από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την διοίκηση του Δήμου, είχε στόχο, είναι το να σταθεί δίπλα σε οικογένειες που πλήττονται ανελέητα από την οικονομική κρίση, Στήσαμε το Κοινωνικό παντοπωλείο και το Κοινωνικό Ιχθυοπωλείο, συνεχίσαμε την σίτιση απόρων. 
Για το 2017 κάνοντας ένα μεγάλο άλμα στον τομέα της κοινωνικής μας πολιτικής, καταθέσαμε πρόταση και πήραμε το πρόγραμμα «Δομές Βασικών Αγαθών», που κινείται σε τρείς άξονες. Κοινωνικό παντοπωλείο, Κοινωνικό συσσίτιο, Κοινωνικό Φαρμακείο. Για το 2017, έχουμε προβλέψει πιστώσεις στον προϋπολογισμό ύψους 220.000 ευρώ από 60.000 το 2016, για το παντοπωλείο, και 180.000 ευρώ για την σίτιση απόρων από 100.000 το 2016. Η προοπτική αυτή θα καλύψει 400 οικογένειες (300 το 2016) στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και 250 άπορους (από 118 το 2016) στην σίτιση.

Στον τομέα των έργων ενδεικτικά αναφέρονται οι πιστώσεις που είναι εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό.
Σχολεία 1.709,343 €
Αθλητικές εγκαταστάσεις 1.451.000 €
Παιδικές χαρές 1.052.563».
Κλείνοντας, η ίδια τόνισε ότι «μαζί με τους εργαζόμενους αυτά τα δυόμιση χρόνια, έχουμε κάνει τεράστιες προσπάθειες να στήσουμε το Δήμο στα πόδια του ξανά. Οι προσπάθειες μας έχουν αρχίσει ήδη να αποφέρουν καρπούς κι αυτό φαίνεται στην εικόνα της πόλης». 


 ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2017

 ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΣΟΔΩΝ 2017

 ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΞΟΔΩΝ 2017