Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Ο φόβος της Βρετανίας πριν από το... Brexit

FINANCIAL TIMES Βρίσκεται η Βρετανία σε πορεία προς την έξοδο από την Ε.Ε; Πρόσφατες δημοσκοπήσεις φαίνεται να δείχνουν κάποιο momentum πίσω από την καμπάνια που στηρίζει την αποχώρηση από το μπλοκ. Μια έρευνα της ICM έδωσε τη Δευτέρα ένα 48% στην καμπάνια Leave, με τη Remain να παίρνει 43%. Δημοσκόπηση της YouGov δείχνει ότι η Leave προηγείται κατά τέσσερις μονάδες με 42%, ενώ η TNS, μια ερευνητική εταιρεία, δείχνει τη Remain να είναι πίσω κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. 
Για τους υποστηρικτές της παραμονής αυτά φαίνονται κακά νέα, ιδιαίτερα καθώς η εκστρατεία βρίσκεται στην τελική ευθεία. Ωστόσο, μια προειδοποίηση για τους ενθουσιώδεις υπέρμαχους του Brexit: όλες αυτές οι έρευνες έγιναν διαδικτυακά και τέτοιου είδους δημοσκοπήσεις τείνουν να ευνοούν την ψήφο υπέρ της εξόδου. Μέχρι να δούμε τα αποτελέσματα των νέων τηλεφωνικών δημοσκοπήσεων, είναι δύσκολο να πούμε αν πραγματοποιείται μια μετατόπιση. 
Το ένα πράγμα για το οποίο και οι δύο πλευρές μπορούν να είναι σίγουρες είναι ότι οι διαφορές είναι μικρές, πράγμα που δημιουργεί προβλήματα στους οπαδούς υπέρ της παραμονής. 
Η φανερή μετακίνηση προς το Brexit πιθανώς είναι αποτέλεσμα μιας δυνατής εβδομάδας για την εκστρατεία της Vote Leave. Τα Q&A του Sky News με τον Ντέιβιντ Κάμερον και τον Μάικλ Γκόουβ την περασμένη εβδομάδα πρόσθεσαν αξιοπιστία στην επιχειρηματολογία υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε ο κ. Κάμερον στο να καθησυχάσει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων για τη μετανάστευση βοήθησαν την άλλη πλευρά. Αν αυτές οι δημοσκοπήσεις απεικονίζουν με ακρίβεια το αίσθημα των ψηφοφόρων, η στρατηγική της καμπάνιας Leave που εστιάζει στη μετανάστευση φαίνεται να είναι αποτελεσματική. 
Το πρόβλημα για την καμπάνια «Stronger In» είναι ότι έχουν αναπτύξει τα ισχυρότερα επιχειρήματά τους. Είτε είναι ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Αμερικανός πρόεδρος, με την «ξεχωριστή σχέση», είτε είναι η Τράπεζα της Αγγλίας και το υπουργείο Οικονομικών στα οικονομικά, δεν υπάρχουν και πολλά που μπορούν να προσθέσουν. Είναι σίγουρα πολύ αργά για να αρχίσουν να εξηγούν την πολυπλοκότητα της κοινής αγοράς. 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να δημοσιεύσει τη λεπτομερή του έκθεση την επόμενη εβδομάδα, η οποία θα μπορούσε να στρέψει και πάλι το debate στην οικονομία. Αν δούμε κάποια παρέμβαση από τον κ. Κάμερον στη μετανάστευση ή μια αλλαγή στη θέση του για τον έλεγχο των ροών μεταναστών από την Ε.Ε., μπορούμε να υποθέσουμε ότι η καμπάνια Remain έχει τρομάξει από αυτά τα νούμερα. 
Όπως έχει επιχειρηματολογήσει ο Πίτερ Κέλνερ, πρώην πρόεδρος στη YouGov, αυτού του είδους η μετατόπιση είναι αναμενόμενη σε αυτό το στάδιο του προεκλογικού κύκλου. Αν διαβάσετε το δημοψήφισμα του 1975 για την κοινή αγορά, θα δείτε πως σημειώθηκε μια αύξηση υπέρ της Out, δύο εβδομάδες πριν από την αναμέτρηση. 
Με ένα δεκαπενθήμερο μπροστά, το poll of polls των Financial Times δίνει προβάδισμα στη Remain με 45%, έναντι 43% για τη Leave. Η εκστρατεία έχει μπει στην πιο έντονη φάση της, επομένως οποιαδήποτε δημοσκόπηση από εδώ και πέρα θα εξετάζεται εξονυχιστικά και θα προσφέρεται για ερμηνείες. http://www.imerisia.gr/