Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

«Άνθρωποι, Χρώμα και Σίδερο 9» στο Εργοστάσιο Καχραμάνογλου

Από τις 27 Μάη ως τις 5 Ιούνη θα διεξαχθεί η έκθεση εικαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας «Άνθρωποι, Χρώμα και Σίδερο 9» στο Εργοστάσιο Καχραμάνογλου, στο Κερατσίνι, Κωνσταντινουπόλεως 51.

Οι ώρες λειτουργίας θα είναι καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι ως τις 9 το βράδυ και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 27 Μάη στις 7.30 μ.μ.

Στο 10 ήμερο πρόγραμμα της έκθεσης, διοργανώνονται παράλληλες εκδηλώσεις με συναυλίες, θέατρο, ειδικά εικαστικά εργαστήρια για παιδιά. Επίσης, στο χώρο προγραμματίζονται, συζητήσεις για το Προσφυγικό, τον πόλεμο, την αλληλεγγύη, την τέχνη και το πολιτισμό.

Την έκθεση τη διοργανώνουν η Κίνηση εικαστικών καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα», το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών και οι λαϊκές επιτροπές των Δήμων: Πειραιά, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Ρέντη, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Περάματος, Σαλαμίνας ενώ γίνεται με την υποστήριξη του Συνδικάτου φάρμακου - καλλυντικών, της Πανελλαδικής Ένωσης λιθογράφων, του κλαδικού σωματείου Χαρτεργατών, του Συνδικάτου γάλακτος - τροφίμων και ποτών, του Συνδικάτου κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, του συνδικάτου εργατοϋπαλλήλων χημικής βιομηχανίας νομού Αττικής, του Σωματείου εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας.

Αφιερωμένη στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό η έκθεση


Εκεί που κάποτε, αδράχτια μηχανές και εργάτες γινόταν ένα, εκεί μέσα, 250 εικαστικοί θα εκθέτουν τα έργα τους, εμπνευσμένα από την κρίση, τη μετανάστευση και την προσφυγιά, ως αποτέλεσμα της κρίσης και του πολέμου.

Συνεχίζοντας για 9η φορά από το 2006, σε πείσμα των καιρών τη δημιουργική δράση, η κίνηση εικαστικών καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα», περνάει από το Πέραμα στο Κερατσίνι, στο Εργοστάσιο Υφασμάτων Καχραμάνογλου, κουφάρι -δείγμα της ανελέητης διάλυσης που δημιουργεί ο καπιταλισμός, σπρώχνοντας στην ανεργία τους λαούς...

Απέναντι στην πιο βάρβαρη επίθεση που δέχεται ο λαός μας και οι λαοί όλου του κόσμου, η φετινή έκθεση είναι αφιερωμένη στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, ως αποτέλεσμα της κρίσης και του πολέμου.

Σε αυτό, ως περιεχόμενο, θα συγκλίνουν οι συζητήσεις, οι συναυλίες και όλες οι δράσεις που θα πλαισιώσουν την έκθεση.

Οι διοργανωτές επισημαίνουν ότι «αυτό που εκφράζεται σήμερα στην πατρίδα μας, με τους χιλιάδες απεγνωσμένους, εξαθλιωμένους, εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία, χώρες της Αφρικής. Χρόνια τώρα σε κάθε μέρος της γης όπου μύριζε κέρδος, μύριζε και μπαρούτι, μυρίζει πόλεμο για συμφέροντα των πολυεθνικών ομίλων, μυρίζει ξεριζωμούς, πρόσφυγες και μετανάστες.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια η ΕΕ μαζί με το ΝΑΤΟ οργάνωναν δεκάδες πολέμους ως συνέχεια του διαρκούς πολέμου που έχουν κηρύξει στα δικαιώματα και τις ανάγκες των λαών όλου του κόσμου.

Τα κύματα των απελπισμένων προσφύγων έχουν τη "σφραγίδα" της ΕΕ και των κομμάτων της, που κλείνουν σύνορα, συντάσσονται με αντιδραστικές, απάνθρωπες αποφάσεις, που δεν τηρούν το προσφυγικό δίκαιο.

Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει, υπογράφει και εφαρμόζει τις αποφάσεις της ΕΕ, εμπλέκει το λαό μας σε ιμπεριαλιστικά παιχνίδια εντείνοντας το πρόβλημα και για τους ξεριζωμένους αλλά και για τους Έλληνες εργαζόμενους.

Οι καλλιτέχνες και γενικότερα οι εργαζόμενοι βιώνουμε καθημερινά στη ζωή μας τη στρέβλωση κάθε κοινωνικής ανάγκης για συμμετοχή και επικοινωνία με την τέχνη. Απλώνουμε το χέρι, σε κάθε συνείδηση που βλέπει τον άνθρωπο, άνθρωπο και όχι εμπόρευμα και τον καλούμε να σταθεί οργανωμένα και ταξικά αλληλέγγυος στην ζωή και τον αγώνα των λαών.

Με αυτές τις σκέψεις, η Κίνηση καλλιτεχνών "Πέρα(σ)μα" που συμμετέχουν ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες, φωτογράφοι, μουσικοί, ηθοποιοί, λογοτέχνες καθώς και φορείς που χρόνια χτίζουν την δική τους κοινωνική συμμαχία με την τέχνη και τον πολιτισμό σε συνεργασία με τα ταξικά συνδικάτα της Αττικής, ανοίγουμε την αυλαία της έκθεσης Εικαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας / "Άνθρωποι - Χρώμα και Σίδερο 9", στο Εργοστάσιο Καχραμάνογλου, στο Κερατσίνι.

Παλεύουμε ώστε η φετινή διοργάνωση με ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή, ακόμα πιο ουσιαστικό και επίκαιρο περιεχόμενο, να δώσει μια ισχυρή γροθιά αντίστασης μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία, μέσα από την μαχητική μας συσπείρωση στην Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών "Πέρα(σ)μα" ενισχύοντας τις κινηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις πλάι στα ταξικά σωματεία, που 10 χρόνια τώρα πορευόμαστε στους δρόμους του αγώνα».

Λεωφορεία για το χώρο της έκθεσης


Από Ομόνοια: Β18 (από Μενάνδρου) - Μέσω Πέτρου Ράλλη: Στάση Νερό

Από Μετρό Αιγάλεω:

- 820: Στάση Σχολείο

- 848 (τοπικό): Στάση Σχολείο

Από Πειραιά:

- 843 (Σταθμός ΗΣΑΠ): Στάση Ταμπούρια

- 824, 825, 826: Στάση Χαλκηδόνα

- 871, μέσω Εθν. Αντιστάσεως: Στάση Χαλκηδόνα πηγή