Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Στο στρατόπεδο του Σχιστού

   Στο 100% είναι η πληρότητα στο πρώην στρατόπεδο Στεφανάκη στο Σχιστό, που από τις 22 του περασμένου Φεβρουαρίου λειτουργεί ως κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών

Συνολικά στο relocation camp ζουν 1.950 άτομα, η πλειονότητα των οποίων είναι αφγανικής καταγωγής. Μόλις 40 είναι Σύροι και 14 Ιρανοί. Αυτό, σύμφωνα με τους υπεύθυνους λειτουργίας της δομής, συνέβη καθώς οι Αφγανοί ήταν οι πρώτοι που αποκλείστηκαν. Έτσι, αρχικά 900 μεταφέρθηκαν στο Σχιστό από την Ειδομένη και 400 από πλατεία Βικτωρίας.
Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν αναλάβει τη σίτιση, τις υποδομές και την υγειονομική υποστήριξη. 
Επί 24ώρου βάσεως στο Σχιστό υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς κι ασθενοφόρο της Πολεμικής Αεροπορίας. Στο κτήριο των γιατρών, όπου στεγάζονται κι άλλες υπηρεσίες, ζουν και επτά ασυνόδευτα παιδιά. 
Μικροεντάσεις, με βάση τους υπεύθυνους λειτουργίας, υπάρχουν αλλά λήγουν άμεσα. Τα όποια επεισόδια μικρής έντασης αφορούν κυρίως τη σίτιση. Γεύματα δίνονται τρεις φορές την ημέρα και συγκεκριμένα το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ. 
Κατά τα "εγκαίνια" του Σχιστού, παρουσία των κ.κ. Καμμένου και Βίτσα είχε τονισθεί ότι στους χώρους του πρώην στρατοπέδου μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι και 4.000 άτομα, όμως, ο αριθμός τελικά δε μπορεί να ξεπεράσει τα 2.000. Αυτό συμβαίνει, καθώς η χώρα μας μετετράπη σε χώρα εγκατάστασης από χώρα transit.  
Στους χώρους του κέντρου φιλοξενίας στο Σχιστό έχουν στηθεί συνολικά 150 σκηνές των οκτώ ατόμων και τρεις μεγάλες. Πέρα από το στρατό, τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη, στο Σχιστό συμβάλλουν και εθελοντές. Όμως, όλοι τους προέρχονται από διεθνώς αναγνωρισμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που εγκρίθηκαν, έπειτα από σχετικό αίτημά τους, που επεξεργάστηκε διεξοδικά. Μεταξύ αυτών είναι οι Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Save the children, Γιατροί του Κόσμου και Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. 

Η δομή, ακόμη, είναι ελεύθερη. Για την αποδοχή κάποιου στο χώρο εξετάζονται τα έγγραφά του, γίνεται καταγραφή στοιχείων και ορίζεται το πού ζει κανείς, δηλαδή σε ποια σκηνή ή άλλη εγκατάσταση. Για την είσοδο-έξοδο κάποιου εκ των προσφύγων και μεταναστών στο χώρο, ο καθένας επιδεικνύει έγγραφο που φέρει ειδική σφραγίδα.  
Ο χώρος που είχε προβλεφθεί για να μπορούν να προσεύχονται έγινε κουρείο, καθώς μόνοι τους όρισαν δύο υπαίθρια σημεία για την τέλεση αυτού του σκοπού. Το κουρείο το λειτουργεί ένας Αφγανός κομμωτής υπό τον όρο να μη ζητάει χρήματα από κανέναν για τις υπηρεσίες του. Όπως και γίνεται. 
Μεταξύ άλλων, αίθουσα του πρώην στρατοπέδου έχει μετατραπεί σε αυτοσχέδιο σχολείο, όπου πρόσφυγες και μετανάστες, όλων των ηλικιών, παρακολουθούν μαθήματα Ελληνικών και Αγγλικών. Το μάθημα των Ελληνικών το έχουν αναλάβει στρατιωτικοί, ενώ των αγγλικών Αφγανός που κατέχει άριστα τη γλώσσα. πηγή