Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Έκκληση της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας

Άμεση ανάγκη εθελοντών με ΙΧ για μεταφορά παιδιών στον Πειραιά - ανάγκη και για διερμηνείς
Εκκληση εξέδωσε το απόγευμα της Κυριακής η Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία για τους Πρόσφυγες, καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εθελοντές διερμηνείς, αλλά και εθελοντές οδηγούς στις δομές που βρίσκονται στην πύλη Ε1.
Στον Πειραιά βρίσκονταν σήμερα στις 8 το πρωί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 5.330 άτομα, με την προσπάθεια μετακίνησής τους σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας να είναι διαρκής.

Οπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ιατρείο εθελοντών της πύλης Ε1:
Α. Στο λιμάνι του Πειραιά φιλοξενούνται προσωρινά πέντε χιλιάδες πρόσφυγες. Οι μισοί περίπου από αυτούς είναι παιδιά. Για την κάλυψη των ιατρικών αναγκών έχουν αναπτυχθεί ιατρεία στην πύλη Ε1, στην πέτρινη αποθήκη και στην πύλη Ε2. 
Δεν διαθέτουν όλα τα ιατρεία παιδίατρο σε 24ωρη βάση, έτσι δημιουργείται συχνά η ανάγκη ένα παιδί που φιλοξενείται στην Ε1 να μεταφερθεί στην Ε2 για να εξεταστεί από παιδίατρο. 
Οι αποστάσεις μεταξύ των ιατρείων είναι μεγάλες. Δεν είναι εύκολο να τις διανύσει κανείς με ένα άρρωστο παιδί στην αγκαλιά. Είναι επίσης θέμα χρόνου. Σε μερικές περιπτώσεις, η γρήγορη μεταφορά στο ιατρείο μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια. 
Προς το παρόν, δεν υπάρχει δημόσιο μεταφορικό μέσο για την εσωτερική μεταφορά. Αυτή γίνεται από όποιον εκείνη τη στιγμή διαθέτει ΙΧ αυτοκίνητο και πολλές φορές οι γιατροί και οι νοσηλευτές εγκαταλείπουν την πολύτιμη εργασία τους αναζητώντας κάποιον.
Κάνουμε έκκληση στους αλληλέγγυους πολίτες της πόλης μας που διαθέτουν ΙΧ αυτοκίνητο, να δηλώσουν διαθεσιμότητα ώστε τα παιδιά, πάντα με τη συνοδεία των γονιών τους, να μεταφέρονται εσωτερικά από το ένα ιατρείο στο άλλο.
Η δήλωση διαθεσιμότητας μπορεί να σταλεί ηλεκτρονικά στο mail του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Πειραιά: kifapirea@gmail.com ή της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Υποστήριξης Προσφύγων & Μεταναστών: ypostirixistousprosfygespireas@gmail.com 
ή τηλεφωνικά, στο τηλέφωνο του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Πειραιά: 210-4129939 (Δευτέρα-Παρασκευή 10π.μ.-8μ.μ.) ή στο κινητό τηλέφωνο 694 3107085.

Στη δήλωση διαθεσιμότητας είναι χρήσιμο να αναφέρονται το ονοματεπώνυμο, η ιδιότητα, η διεύθυνση, το τηλέφωνο, το mail, καθώς και οι ημέρες και ώρες κατά τις οποίες ο αλληλέγγυος εθελοντής είναι διαθέσιμος.
Β. Υπάρχουν ήδη δεκαπέντε εθελοντές διερμηνείς αραβικών και φαρσί, που βοηθούν τους γιατρούς στο έργο τους, στο ιατρείο της Ε1. Δεν επαρκούν όμως για να καλύψουν όλες τις ώρες λειτουργίας. Κάνουμε επίσης έκκληση σε όσους γνωρίζουν αραβικά και φαρσί να δηλώσουν τη διαθεσιμότητά τους στις παραπάνω διευθύνσεις και τηλέφωνα. Η συμβολή τους είναι πολύτιμη. Οι εθελοντές- αλληλέγγυοι της πύλης Ε1