Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Απάντηση υπουργού στον δήμαρχο για το "Σχιστό"!

Τελικά η ανακοίνωση -δήλωση της δημοτικής αρχής για το Σχιστό, δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη και προκάλεσε σκληρή απάντηση από πολύ υψηλό κυβερνητικό επίπεδο.  Αν και ήταν μια καλή, ισορροπημένη δήλωση, η οποία έβαζε θέματα ενημέρωσης - συμβολής του δήμου, αλλά  και της μεταχείρισης των προσφύγων, η αναφορά σε λέξεις φορτισμένες (γκέτο, Αμυγδαλέζα...)  άφησε περιθώρια και για άλλες αναγνώσεις!
Στην απάντηση, εκτός των άλλων, ιδιαίτερα "αιχμηρών αναφορών", εκφράζεται η επιθυμία να αποσυρθεί η δήλωση "Ελπίζω πως θα αποσύρει την δήλωσή του και δεν θα την συμπεριλαμβάνει στις «συνεχείς μάχες ενάντια στον ρατσισμό». " 
Σε κάθε περίπτωση αναμένεται με ενδιαφέρον η συνέχεια, όχι μόνο για την εξέλιξη της υπόθεσης, αλλά και για τη λειτουργία της δημοτικής ομάδας, μιας και, την απάντηση αναδημοσιεύουν μέλη του σύριζα που στήριξε προεκλογικά και στηρίζει(;) τη δημοτική αρχή!


Ο Δ. Βίτσας απαντάει στον Χρ. Βρεττάκο για τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων   Leftgr

«Δεν μπορεί κανείς από την μία να υποδαυλίζει τον κοινωνικό αυτοματισμό και τον ακραίο συντηρητισμό με ψευδείς αναφορές περί "Αμυγδαλέζας στον Σχιστό", "στρατοπέδων συγκέντρωσης", "γκέτο" κλπ και συγχρόνως να θεωρεί ότι την σβήνει με διακηρύξεις αλληλεγγύης
Μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στις Κυβερνητικές Συσκέψεις στις 30 και 31/1/2016 και ανακοινώθηκαν στις 31/1/2016, την 1/2/2016, έστειλα την κατωτέρω επιστολή στους Δημάρχους Περάματος και Σίνδου:
 «Είναι πλέον ευρέως αντιληπτό ότι η άμεση και αποτελεσματική διαχείριση από την Ελλάδα των προβλημάτων που δημιουργούν οι αυξημένες προσφυγικές ροές συνιστούν εθνικό στόχο, τόσο για ανθρωπιστικούς λόγους όσο και για λόγους που ανάγονται στην εκπλήρωση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας. 
Υπό το πρίσμα των προαναφερθέντων και με βάση σχετική πρόσφατη κυβερνητική απόφαση, οι Ένοπλες Δυνάμεις καλούνται να αναλάβουν κεντρικό ρόλο στον ευρύτερο συντονισμό και διαχείριση των συναφών ζητημάτων και, ειδικότερα, στη δημιουργία της κατάλληλης υποδομής προσωρινής διαμονής και φιλοξενίας προσφύγων.
  Στο πλαίσιο αυτό επιλέχτηκαν ως οι δύο πρώτοι χώροι δημιουργίας κέντρων φιλοξενίας προσφύγων το στρατόπεδο Στεφανάκη περιοχής Σχιστού Δήμου Περάματος και το στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου περιοχής Διαβατών ν. Θεσσαλονίκης, οι οποίοι και θα διαμορφωθούν ανάλογα από τις ΕΔ με τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών. Καθίσταται προφανές ότι όταν εκλείψουν οι λόγοι χρήσης τους ως κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, οι ανωτέρω χώροι δύνανται να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Προσβλέποντας στην συνδρομή σας στη διαχείριση του εθνικού αυτού ζητήματος, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας». 
Από τις ανακοινωθείσες αποφάσεις και από την επιστολή είναι φανερό πως το ΥΠΕΘΑ αναλαμβάνει να συνδράμει στην ταχύτερη ολοκλήρωση των χώρων πρώτης υποδοχής σε πέντε νησιά και παραχωρεί δύο μη ενεργά στρατόπεδα στο Σχιστό και την Σίνδο τα οποία αναλαμβάνει να διαμορφώσει κατάλληλα ως χώρο φιλοξενίας των προς μετεγκατάσταση προσφύγων. 
Με την πλήρη ολοκλήρωση των χώρων υποδοχής και ανοιχτής φιλοξενίας αυτοί παραδίδονται προς λειτουργία στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το ΥΠΕΘΑ θα συνεχίσει να συνδράμει όπου του ζητηθεί και συγκεκριμένα στη σίτιση και σε εργασίες συντήρησης. 

Με έκπληξη διάβασα επίσημη δήλωση του Δημάρχου Κερατσινίου κ. Βρεττάκου, όπου αφού αυτοανακηρύσσεται υπεύθυνος για όλη την περιοχή και πέραν του δήμου στον οποίο είναι δήμαρχος, εντέχνως χρησιμοποιεί λέξεις που προάγουν φοβικά σύνδρομα και έντονο κοινωνικό συντηρητισμό (κέντρο/στρατόπεδο μετεγκατάστασης/κράτησης). 
Ουδέν ψευδέστερον. Πρόκειται για ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας όπως έχουν συμφωνηθεί και με την Ε.Ε. και όπως αποδεικνύεται από την επιστολή μου και όπως θα αποδειχθεί στην πράξη με την εξ αρχής εμπλοκή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών.
 Ελπίζω πως θα αποσύρει την δήλωσή του και δεν θα την συμπεριλαμβάνει στις «συνεχείς μάχες ενάντια στον ρατσισμό». Γιατί δεν μπορεί κανείς από την μία να υποδαυλίζει τον κοινωνικό αυτοματισμό και τον ακραίο συντηρητισμό με ψευδείς αναφορές περί «Αμυγδαλέζας στον Σχιστό», «στρατοπέδων συγκέντρωσης», «γκέτο» κλπ και συγχρόνως να θεωρεί ότι την σβήνει με διακηρύξεις αλληλεγγύης.
 Επειδή όντως «είναι γνωστό ότι το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα είναι πόλεις της προσφυγιάς και έχουν επιδείξει και εξακολουθούν να επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα των προσφύγων», ελπίζω και πιστεύω πως και οι αρχές του Δήμου θα ανταποκριθούν στο μέρος που τους αναλογεί στο ανθρωπιστικό και πατριωτικό τους χρέος.