Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Ξενάγηση στο Σχιστό


Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, οι σοβάδες έπεφταν από τους τοίχους, τα κουφώματα ήταν σε κακή κατάσταση, οι τουαλέτες και οι ντουσιέρες κατεστραμμένες και η πυκνή και άναρχη βλάστηση έκρυβε την πύλη της εισόδου, όταν κοίταζε κανείς από το διοικητήριο, απόσταση το πολύ 50 μέτρων.
Σήμερα, το πρώην στρατόπεδο Στεφανάκη στο Σχιστό έχει καθαριστεί, επισκευαστεί και βαφτεί και είναι έτοιμο να φιλοξενήσει περίπου χίλιους πρόσφυγες σε συνθήκες αξιοπρεπείς.
Πολλοί συνέβαλαν στον άθλο να μετατραπεί ένας χώρος εγκαταλειμμένος σε λειτουργικό κέντρο ανοιχτής φιλοξενίας μέσα σε δύο εβδομάδες. 
Χωρίς όμως τους φαντάρους και τους αξιωματικούς του στρατού, που δούλεψαν ασταμάτητα νυχθημερόν, το σχέδιο θα είχε μείνει στα χαρτιά.
Το πρώην στρατόπεδο Στεφανάκη στο Σχιστό  
Το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Σχιστό | Μάριος Βαλασόπουλος

Ο αντισυνταγματάρχης Τζακούρης, ο συντονιστής των έργων, μας ξεναγεί στα βήματα που θα ακολουθούν οι πρόσφυγες, όταν θα τους αφήνει έξω από την πύλη το λεωφορείο: πρώτα στις μεγάλες σκηνές της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, όπου θα περιμένουν για να μπουν στο κτίριο υποδοχής. 

Το πρώην στρατόπεδο Στεφανάκη στο Σχιστό      Ιατρεία | Μάριος Βαλασόπουλος
 
Εκεί θα καταγραφούν, θα κάνουν ιατρικές εξετάσεις, θα προμηθευτούν σλίπινγκ μπαγκ ή φουσκωτό στρώμα και είδη προσωπικής υγιεινής (προσφορά -μεταξύ άλλων- της ελληνικής και ξένων υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας) και στη συνέχεια θα ενημερωθούν για τους κανόνες διαμονής στο κέντρο.
Ενας κανόνας είναι ότι πρέπει να συμβάλλουν στην καθαριότητα, σχηματίζοντας αυτοοργανωμένες ομάδες, με σκοπό να ενισχυθεί η επικοινωνία μεταξύ τους.

  Κατανομή

Το πρώην στρατόπεδο Στεφανάκη στο Σχιστό Οι κοιτώνες | Μάριος Βαλασόπουλος

Ανάλογα, αν ανήκουν σε πολυμελείς οικογένειες, αν είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι ή γυναίκες μόνες ή με παιδιά, θα οδηγηθούν σε σκηνές που πατούν πάνω σε έδαφος στρωμένο με 3Α, ειδικό υλικό στεγανοποίησης, ή στους θερμαινόμενους θαλάμους διαμονής με διώροφα κρεβάτια.
Το πρώην στρατόπεδο Στεφανάκη στο Σχιστό  

Δύο τραπεζαρίες, διακοσμημένες με φωτογραφίες του ΕΟΤ από ελληνικά αξιοθέατα, μπορούν να σιτίζουν ταυτόχρονα 350 άτομα με φαγητό εγκεκριμένο από την Υπατη Αρμοστεία, προσαρμοσμένο στις διαιτολογικές συνήθειες των διαφόρων θρησκειών.
Οι ντουσιέρες και οι τουαλέτες αλλάχτηκαν όλες, διαμορφώθηκε ειδικό δωματιάκι, για να αλλάζουν οι γονείς πάνες στα μωρά, ενώ υπάρχει ειδικό δωμάτιο για τη φόρτιση των κινητών, πέρα από τα πολύπριζα που έχουν τοποθετηθεί σχεδόν σε κάθε εσωτερικό χώρο.
Το πρώην στρατόπεδο Στεφανάκη στο Σχιστό Χώροι προσωπικοί υγιεινής | Μάριος Βαλασόπουλος

«Πώς σας φάνηκε;», ρωτά στο τέλος της επίσκεψης ο ξεναγός μας και δέχεται τα συγχαρητήρια με χαμόγελο ικανοποίησης.
«Πότε θα λειτουργήσει;», τον ρωτάμε.
«Είμαστε σχεδόν έτοιμοι να δεχτούμε κόσμο», απαντά.
Το πρώην στρατόπεδο Στεφανάκη στο Σχιστό διαμορφωμένο σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων  

Λίγες εργασίες μένουν ακόμα σε ορισμένους χώρους, όπως στο κτίριο που θα στεγάσει τα γραφεία των αντιπροσωπειών των ΜΚΟ. Ισως να γίνει και γήπεδο στον χώρο των ασυνόδευτων ανηλίκων, ίσως να ζωγραφιστούν οι σκηνές.
«Αυτά μπορεί να γίνουν και από τα ίδια τα παιδιά όταν μπουν μέσα, σαν παιχνίδι», λέει ο ξεναγός μας.πηγή