Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Σύσκεψη ΠΕΔΑ για πρόσφυγες

 Σκηνικό προετοιμασίας για κλείσιμο συνόρων
Έκκληση προς τους δημάρχους της Αττικής να βρουν άμεσα κατάλληλους χώρους για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων το αργότερο μέχρι τις 17-18 Φεβρουαρίου, οπότε θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό, απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Παπαδόπουλος.  Της Νάντιας Βασιλειάδου 
 
«Τα πρώτα καμπανάκια απ’ την Ευρώπη για κλείσιμο των συνόρων ήδη ακούγονται καθαρά. Δε θέλουμε να το κρύψουμε. Θα πρέπει να προετοιμαστούμε και να βρούμε χώρους. Αν εγκλωβιστεί κόσμος, οι λύσεις θα επιβληθούν από τα πράγματα όχι από την κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο ΓΓ μιλώντας σε διευρυμένη σύσκεψη με την παρουσία πλήθους δημάρχων στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ). 
Ανάλογο αίτημα προς τους δημάρχους, όπως σημείωσε, είχε γίνει από την πλευρά του υπουργείου και τον περασμένο Οκτώβριο με κατεπείγοντα έγγραφα, ωστόσο δεν υπήρξε ανταπόκριση. 
Ο ΓΓ επικεντρώθηκε στο ρόλο-κλειδί που οφείλει να παίξει η Τουρκία προκειμένου να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η Ελλάδα δεν έχει βρει ακόμα 10.000 από τις 50.000 θέσεις φιλοξενίας για τις οποίες έχει δεσμευθεί. Θα πρέπει γι’αυτό να γίνει αγώνας δρόμου ώστε να αναπληρωθεί το κενό μέχρι την επόμενη εβδομάδα που η χώρα θα βρεθεί στο μικροσκόπιο της Συνόδου Κορυφής αναφορικά με τα βήματα προόδου που, οι ευρωπαίοι εταίροι θεωρούν ότι, οφείλει να κάνει. 
Το κλίμα της σύσκεψης στην ΠΕΔΑ ήταν αυτό της προετοιμασίας για «όλα τα ενδεχόμενα» ακόμη και για κλείσιμο των συνόρων, σχολίαζαν παράγοντες της ΠΕΔΑ, καθώς στη Σύνοδο Κορυφής υπάρχει το ενδεχόμενο να επιβληθεί στη χώρα άμεσο κλείσιμο των συνόρων ή να δοθεί σχετική διορία 2-3 μηνών. 
Ανοίγοντας τα χαρτιά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφορικά με τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, ο κ. Βασιλόπουλος διευκρίνισε ότι σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμεί να δημιουργηθούν «πόλεις δίπλα στις πόλεις». «Θέλουμε μικρές δομές στις οποίες η διαμονή θα είναι προσωρινή» διευκρίνισε. 
«Χαρτογράφησε», στη συνέχεια, τα σημεία όπου θα διαμείνουν προσωρινά οι πρόσφυγες αποσαφηνίζοντας ότι μέσω της Ύπατης Αρμοστείας προωθείται η λύση των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων τα οποία θα πρέπει να κατανεμηθούν σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στην Αττική. 
Ταυτόχρονα προχωρούν οι εργασίες στο κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό και τα Διαβατά καθώς και στα πέντε hot-spots. 
Το κέντρο φιλοξενίας στο Ελαιώνα επεκτείνεται ενώ υπάρχουν άλλοι δυο μικροί χώροι οι οποίοι έχουν ενταχθεί στα σχέδια του υπουργείου για προσωρινή διαμονή. 
Προσδιορίζοντας το είδος των χώρων που το υπουργείο αναζητά υπέδειξε τα γήπεδα για την ανάπτυξη κοντέινερ και σκηνών αλλά και στρατόπεδα που έχουν στοιχειώδεις υποδομές. «Λύσεις τύπου αθλητικών και εκθεσιακών κέντρων είναι μάλλον προσωρινές αλλά στην ανάγκη θα πρέπει να υποδειχθούν», τόνισε.

Οι δήμαρχοι 
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΠΕΔΑ πολλοί δήμαρχοι έλαβαν το λόγο άλλοι ζητώντας διασφάλιση ότι δεν θα επιλεγεί χώρος στα όριά τους (Χατζηδάκης, Π. Φαλήρου), άλλοι ζητώντας να τηρηθούν οι προϋποθέσεις λειτουργίας των κέντρων (Βρεττάκος, Κερατσινίου – Δραπετσώνας) και άλλοι ζητώντας αντισταθμιστικά (Βαρελάς, αντιδήμαρχος Αθήνας). 
Να τηρήσει τις υποσχέσεις της κάλεσε την κυβέρνηση ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Ανδρέας Βαρελάς σχετικά με τα ανταποδοτικά έργα στον Ελαιώνα για τα οποία υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Δήμου και υπουργείου Εσωτερικών. 
Ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος (η περιοχή του οποίου συνορεύει με το κέντρο στο Σχιστό), ζήτησε να μεταφέρονται οι πρόσφυγες και μετανάστες και σε άλλα λιμάνια της χώρας «ώστε να πάρει ο κάθε δήμος και η κάθε τοπική κοινωνία το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί». Υπενθύμισε δε ότι τόσο οι δήμοι γύρω από τον Πειραιά όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Γαβρίλης έχουν θέσει προϋποθέσεις προκειμένου να αποδεχτούν τη λειτουργία του κέντρου στο Σχιστό. πηγή