Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Ενημέρωση από τη Δημοτική αρχή για το Σχιστό!

Μετά την εβδομάδα των δηλώσεων και το αρχικό μούδιασμα από τον αιφνιδιασμό, η δημοτική αρχή Κερατσινίου –Δραπετσώνας ξεκίνησε σειρά πρωτοβουλιών για να ενημερώσει τους δημότες για το θέμα της εγκατάστασης προσφύγων στο Σχιστό. 
Την Τρίτη 9-2-16, ενημέρωσε τους φορείς της πόλης για τις εξελίξεις για το θέμα της εγκατάστασης προσφύγων στο Σχιστό, στο Δημοτικό Θέατρο Σαμαράκης, παρουσία του αντι περιφερειάρχη και παράλληλα ανακοίνωσε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη 11-2-2016. 

Στην εκδήλωση ο δήμαρχος με μια αναλυτική εισήγηση περιέγραψε το πρόβλημα, κατέγραψε για μια ακόμη μια φορά τις ενστάσεις του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ενημέρωσε για τις εξελίξεις, παρουσίασε βασικά σημεία της πρότασης της δημοτικής αρχής και δήλωσε ότι η πόλη είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους πρόσφυγες και να συμβάλλει στο βαθμό που της αναλογεί

Στο τέλος έγινε συζήτηση και δέχτηκε πλήθος ερωτήσεων, τοποθετήσεων για το θέμα. Στην κυριολεξία βρέθηκε ανάμεσα σε «αντικρουόμενα πυρά»! Αυτών που έχουν τις ενστάσεις τους (μεγάλες ή μικρές) για τη δημιουργία του κέντρου, αυτών που το θεωρούν αναγκαίο κακό και ζητούν μέτρα για καλή αστυνόμευση και επικουρικά μέτρα, αυτών που διατυπώνουν σκληρή κριτική, γιατί θεωρούν ότι θα δημιουργηθεί ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, μια νέα Αμυγδαλέζα στην περιοχή και γενικότερα ότι πρέπει να καταδικαστούν οι αντιμεταναστευτικές πολιτικές που ευθύνονται για την απάνθρωπη αντιμετώπιση των προσφύγων.
Η θέση που υποστήριξε σταθερά και με σαφήνεια ο δήμαρχος, ήταν η θέση που υποστηρίχτηκε από τους δημάρχους της ευρύτερης περιοχής Πειραιά στη σύσκεψη των δημάρχων. Στάθηκε ιδιαίτερα στις συνθήκες ανθρώπινης, αξιοπρεπούς διαβίωσης και αρνήθηκε, τουλάχιστον σ΄αυτή τη φάση, την ιδέα για συνδιαχείριση ή συμμετοχή στη διοίκηση του κέντρου φιλοξενίας, ώστε "από μέσα" να υπάρχει ακριβής γνώση της κατάστασης του κέντρου και άμεσης παρέμβασης. Η πρόταση της δημοτικής αρχής συνοψίζεται στα παρακάτω σημεία: 
α. Συστηματική και συχνή παρουσία του δήμου στο χώρο της δομής που δημιουργείται, «ο δήμος θα είναι εκεί», ώστε να εξασφαλιστεί ο μικρός αριθμός των προσφύγων που θα φιλοξενηθεί, περίπου 500-600 άτομα, 
β. συστηματική και συχνή παρουσία, ώστε να εξασφαλιστεί ανθρώπινη διαβίωση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους πρόσφυγες 
γ. να υπάρξει ένα σχέδιο διασποράς προσφύγων στο λεκανοπέδιο και όλη τη χώρα με τη μεταφορά τους με τα πλοία και σε άλλα λιμάνια εκτός Πειραιά. 
δ. Η πόλη να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί 

Μετά από αυτά, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται  η τοποθέτηση των υπολοίπων δημτικών συμβούλων και η τελική απόφαση στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη 11-2-2016 με θέμα το προσφυγικό!