Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Προς νέα αναβολή η διαδικασία πώλησης του ΟΛΠ

«Βραχυκύκλωσε» η διαδικασία για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ, όπως έχει φανεί τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα να θεωρείται πιθανή μια νέα αναβολή στην ημερομηνία κατάθεσης προσφορών.
Ειδικότερα, το ΤΑΙΠΕΔ αιφνιδιαστικά και «απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα», όπως αναφέρει, χαρακτηριστικά, ανακοίνωσε, το Σάββατο, ότι επέλεξε ως δεύτερο αποτιμητή για τον ΟΛΠ την «American Appraisal Hellas από κοινού με την Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος».
Να σημειωθεί ότι η American Appraisal Hellas είχε κάνει την αποτίμηση και της έκτασης του Ελληνικού, η οποία φέρεται να εξετάζεται από τις εισαγγελικές αρχές.
Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι το ΤΑΙΠΕΔ ουδέποτε γνωστοποίησε ποια εταιρεία είχε επιλεγεί ως πρώτος αποτιμητής και εάν είχε καταθέσει την αποτίμησή του καθώς είχε προθεσμία ενός μηνός για να υποβάλει την έκθεσή του, η οποία εξέπνευσε στα μέσα Νοεμβρίου. Πληροφορίες του Pireas2day.gr αναφέρουν ότι πρώτος εκτιμητής ήταν η κοινοπραξία των εταιρειών Κάντορ και Ντελόϊτ.
Επίσης, είναι άγνωστο εάν ο δεύτερος αποτιμητής, που επελέγη με διαδικασίες- εξπρές στις 25/11, θα λάβει γνώση της πρώτης αποτίμησης ενώ έχει οριστεί διάστημα τριών εβδομάδων για να καταθέσει την έκθεσή του.
Αυτό επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι θα δοθεί νέα αναβολή στην ημερομηνία κατάθεσης προσφορών, που είναι η 15η Δεκεμβρίου.
Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι κανένας από τους αποτιμητές δεν έχει ζητήσει, επίσημα, στοιχεία από τον ΟΛΠ πράγμα απολύτως αναγκαίο για να έχει πλήρη εικόνα της πολύ μεγάλης ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού- και όχι μόνο.
Δύο άλλα στοιχεία, που συνηγορούν ότι η διαδικασία έχει «σκοντάψει» και θα πρέπει να αναμένεται καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων είναι τα εξής:
1. Πρέπει να συσταθεί η δημόσια αρχή λιμένος, πράγμα, που αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση με ορίζοντα το Μάρτιο του 2016. Ταυτόχρονα να οριστούν οι αρμοδιότητές της, οι οποίες θα περιληφθούν ρητά στη νέα Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του ΟΛΠ και του Ελληνικού Δημοσίου καθώς θα πρέπει οι αγοραστές να γνωρίζουν επακριβώς τι θα παραλάβουν.
Όπως αποκάλυψε η Εφημερίδα των Συντακτών το υπουργείο Ναυτιλίας στις παρατηρήσεις, που έκανε σχετικά με το προσχέδιο της σύμβασης παραχώρησης που έστειλε το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει, μεταξύ άλλων, την εξής:
«Να δημιουργηθεί Δημόσια Αρχή Λιμένων (ΔΑΛ), η οποία θα υποδεχτεί όλες τις δημόσιες λειτουργίες του ΟΛΠ (αστυνόμευση, κανονισμοί στην ακτοπλοΐα, επιβολή προστίμων, θέματα που έχουν σχέση με τη δημόσια ασφάλεια κ.ά.) και δεν θα έχει απολύτως καμία σχέση με τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (ΡΑΛ), η οποία μπορεί να δημιουργήθηκε με νόμο το 2014 αλλά είναι ανενεργός, καθώς δεν έχει στελεχωθεί, αφορά όλα τα δημόσια λιμάνια της χώρας και δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δημόσια διοίκηση».
2. Η κυβέρνηση δεν έχει προβλέψει έσοδα στον προϋπολογισμό του 2016 από την πώληση του ΟΛΠ γεγονός, που δείχνει ότι κανένας (υπουργείο Οικονομικών και «κουαρτέτο» θεσμών) δεν υπολογίζει, για τον επόμενο χρόνο, έσοδα. πηγή