Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Πώς θα γίνουν business στην Δραπετσώνα

To "capital" βλέπει νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και μετά το άρθρο 28!  Επίμαχο σημείο ο συντελεστής δόμησης που είναι μόλις 0,15 επί της συνολικής έκτασης. 
Η δόμηση όμως, όπως ισχυρίζεται η ιστοσελίδα, παραμένει στο... παιχνίδι:  "καθώς, όπως αναφέρουν όσοι γνωρίζουν, ο σ.δ. μειώνεται σημαντικά μεν (σε σχέση με προηγούμενα σχέδια αξιοποίησης), αλλά δεν προκύπτει, για την ώρα, ανάλογη μείωση της κάλυψης".
Του Δημήτρη Δελεβέγκου capital
Μπορεί η διάταξη του προς ψήφιση νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της δανειακής συμφωνίας να προβλέπει το "πρασίνισμα” της έκτασης 640 στρεμμάτων, ταυτόχρονα, όμως ανοίγει το παράθυρο για καινούργιες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Και αυτό επειδή, για πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια που το project Δραπετσώνα απασχολεί σχεδόν όλες τις κυβερνήσεις, δημιουργούνται συγκεκριμένα δεδομένα σχετικά με το είδος της επιδιωκόμενης ανάπτυξης στην περιοχή.
Βέβαια, η προωθούμενη διάταξη φαίνεται να προκαλεί "καραμπόλες” που σχετίζονται με την αλλαγή των υφιστάμενων χρήσεων και τους σημερινούς ιδιώτες - ιδιοκτήτες τμημάτων της έκτασης, την Εθνική Τράπεζα (254 στρεμ.) μέσω της Πρότυπος Κτηματική Τουριστική Α.Ε., τη γαλλική Lafarge (117 στρεμ.) και την εταιρεία Oil One (82 στρεμ.). 
Συνολικά, η έκταση ανήκει σε πέντε ιδιοκτήτες, καθώς στους παραπάνω προστίθενται ο ΟΛΠ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πάντως, οι όποιες ενστάσεις διατυπώνουν οι υφιστάμενοι ιδιοκτήτες τμημάτων του οικοπέδου, διατηρούνται, προς στιγμήν, σε χαμηλούς τόνους. Εξάλλου, την κατάργηση των βιομηχανικών χρήσεων, όπως, δηλαδή, προβλέπει η διάταξη, προέβλεπαν και παλαιότερα σχέδια αξιοποίησης της έκτασης.
Πράσινο και business
Τι προβλέπει το άρθρο 28 του προς ψήφιση σχεδίου νόμου;
-Τη δημιουργία πόλου υπερτοπικής εμβέλειας με χρήσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, υγείας, αθλητισμού, πράσινου και αναψυχής. Έμφαση δίνεται στη χωροθέτηση συμπληρωματικών χρήσεων της αναψυχής προς το θαλάσσιο μέτωπο.
-την εξασφάλιση σημαντικών αδόμητων χώρων για κοινόχρηστες χρήσεις και χρήσεις αναψυχής και στη δημιουργία εκτεταμένου πάρκου κοινόχρηστου πρασίνου.
-Την υλοποίηση μέγιστου συντελεστή δόμησης (σ.δ.) 0,15 επί της συνολικής έκτασης.

Τα παραπάνω θα πρέπει να εξειδικευθούν από την πολεοδομική μελέτη που βρίσκεται υπό εκπόνηση και στη συνέχεια να υλοποιηθεί η όποια ανάπτυξη. Και παρότι προβλέπεται συντελεστής μόλις 0,15, η δόμηση παραμένει στο... παιχνίδι, καθώς, όπως αναφέρουν όσοι γνωρίζουν, ο σ.δ. μειώνεται σημαντικά μεν (σε σχέση με προηγούμενα σχέδια αξιοποίησης), αλλά δεν προκύπτει, για την ώρα, ανάλογη μείωση της κάλυψης.

Οι διαφορές
Έτσι, οι διαφορές ανάμεσα στη σημερινή προωθούμενη διάταξη και προγενέστερο master plan για την αξιοποίηση της έκτασης (είχε εγκριθεί από τους ιδιοκτήτες της έκτασης και τη δημοτική αρχή και είχε εκπονηθεί από το γραφείο A.r.i.s architects-consultants) που έχει παρουσιάσει το Capital.gr, είναι ουσιώδεις αλλά διαχείρισιμες, όπως αναφέρουν πηγές που παρακολουθούν το έργο.

Ποιες είναι οι βασικότερες;
- Ο προηγούμενος σχεδιασμός περιόριζε τη δόμηση σε μόλις 60-80 στρέμματα, "άφηνε” την υπόλοιπη επιφάνεια ελεύθερη και προέβλεπε υψηλότερα κτήρια, ώστε η επένδυση σε επίπεδο δεικτών απόδοσης να είναι ελκυστική.
- Ο συντελεστής δόμησης του προηγούμενου σχεδίου αξιοποίησης ήταν 0,5. Ωστόσο, δεν είναι δεδομένο ότι η σημερινή διάταξη οδηγεί στην μείωση της κάλυψη των κτηριακών όγκων, ενώ δεν αποκλείεται η ανέγερση ψηλών κτηρίων που θα μπορούσε να αποτελέσει "φόρμουλα” για την μείωση της κάλυψης.
- Με τη σημερινή ρύθμιση του σχεδίου νόμου προβλέπονται περιορισμένες χρήσεις, αλλά ούτε αυτό δεν μπορεί να αποκλείσει την υλοποίηση στην περιοχή αναπτύξεων, όπως μαρίνα, τεχνητή λίμνη, επιβατικό σταθμό κρουαζιέρας και χώρων εμπορίου και αναψυχής.
Σε κάθε περίπτωση, προαπαιτούμενο για την ανάπλαση της περιοχής είναι η ύπαρξη χρηματοδότησης, η οποία σήμερα μόνο εξασφαλισμένη δεν είναι. dimitris.delevegos@capital.gr