Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

"ΤΑ ΝΕΑ" για τον Δήμαρχο!

"Τα Νέα" δημοσίευσαν κείμενο για την περιοχή μας και τον δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας! 
Το δημοσίευμα (με τις εκτιμήσεις της εφημερίδας, με πιο χαρακτηριστική, στην τελευταία παράγραφο, "περί λαφαζανικής πέμπτης φάλαγγας"!) κοινοποίησε στην σελίδα του στο fb o  δήμαρχος...


Η Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» για τον Δήμαρχο Χρήστο Βρεττάκο (7-8 Νοεμβρίου 2015)
Του Αντώνη Γκιόκα
Λίγες μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να μιλήσει στην Πλατεία Κερατσινίου για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του, σε μια περιφέρεια όπου τα ποσοστά του κόμματός του κινδύνευαν από τη νεοσύστατη Λαϊκή Ενότητα.

Στη διάρκεια της ομιλίας του υποστήριξε πως έφτασε η ώρα να πραγματοποιηθεί το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Να περάσει δηλαδή στο δήμο η περιοχή των Λιπασμάτων Δραπετσώνας και να εξαιρεθεί από την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ το παράκτιο μέτωπο.
Από κάτω, παρότι δεν αναγγέλθηκε από τα μεγάφωνα, ανάμεσα στους συγκεντρωμένους βρισκόταν ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας , Χρήστος Βρεττάκος. Αποφάσισε να μην καθίσει στην καρέκλα που προοριζόταν για αυτόν στην πρώτη γραμμή και δίπλα στον Πρωθυπουργό, διότι – σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες- δύο υποψήφιες βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονταν για το ποια θα καθίσει στη μία θέση που είχε προβλεφθεί για αυτές. Παρά το ατυχές αυτό περιστατικό, άκουσε με μεγάλη ικανοποίηση τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα.
 
Τον Μάιο του 2014, στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή που ήταν τα προεόρτια για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εθνικές εκλογές, ο Καλλικρατικός Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας εξέλεξε έναν Αριστερό Δήμαρχο.
Ο Χρήστος Βρεττάκος, στηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε αμέσως την εκστρατεία για την περιοχή των Λιπασμάτων. Αυτή ήταν και η προεκλογική του παντιέρα. Γνώριζε όμως πολύ καλά ότι η μάχη κάθε άλλο παρά εύκολη θα ήταν.
Η προσδοκία της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς έδινε αέρα στα πανιά της νέας Δημοτικής Αρχής. Όμως δεν κάθισαν με σταυρωμένα χέρια. Με ακτιβιστικές ενέργειες προσπάθησαν να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Μια δενδροφύτευση με χωματουργικά έργα μέσα στην περιοχή των Λιπασμάτων οδήγησε σε μηνύσεις και ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του Βρεττάκου από τους ιδιοκτήτες της έκτασης.

Και αυτό ήταν μόνο η αρχή. Μόλις την περασμένη Πέμπτη ψηφίστηκε η τροπολογία που είχε ετοιμάσει ως υπουργός ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και κατέθεσε ο Πάνος Σκουρλέτης και ανοίγει το δρόμο για την ανάπλαση της περιοχής.
Οι θιγόμενες από την τροπολογία εταιρίες αναμένεται να την προσβάλουν με κάθε νομικό τρόπο καθώς υποστηρίζουν πως εξαϋλώνεται ένα σημαντικό μέρος την περιουσίας τους. Όσοι γνωρίζουν το πόσο χρονοβόρες είναι αυτές οι διαδικασίες υποστηρίζουν ότι η ανάπλαση μπορεί να μπλοκαριστεί για χρόνια. Ο Βρεττάκος πάντως τις κατηγορεί ευθέως για υποκριτικό ενδιαφέρον καθώς σύμφωνα με τον ίδιο ευθύνονται για την αποβιομηχάνιση της ζώνης και την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει η περιοχή. Ταυτόχρονα επιμένει στην επιθετική τακτική η οποία μέσω της πίεσης που μπορεί να ασκήσει η τοπική κοινωνία θα οδηγήσει σε τετελεσμένα.
Παρότι δεν ήταν στέλεχος της Κουμουνδούρου, αλλά ανένταχτος στην Αριστερά για σχεδόν 25 χρόνια εξελέγη Επικεφαλής της παράταξης «ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», στη δημιουργία της οποίας είχε πρωτοστατήσει η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν μια αναγνώριση της μαζικής του δράσης που τον είχε καταστήσει ιδιαίτερα δημοφιλή στη γειτονιά του.
Άλλωστε ο γεννημένος στο Κερατσίνι και μεγαλωμένος στην Αμφιάλη, δάσκαλος ,ήταν ένας από αυτούς και τον Πειραιά τον γνωρίζει όσο λίγοι αφού ως πρωτοδιορισμένος γύρισε για χρόνια τα νησιά του Αργοσαρωνικού μέχρι που το 1998 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Δραπετσώνα.
Δεν ήταν όμως πάντα ανένταχτος στην πολιτική του δράση. Πέρασε τα νεανικά του χρόνια στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ από όπου και αποχώρησε με τη διάσπαση της ΚΝΕ το 1989. Ακολούθησε εκείνους που έφυγαν στη δημιουργία του Νέου Αριστερού Ρεύματος, από το οποίο όμως αποχώρησε σχεδόν αμέσως. Η μόνη οργανωτική σχέση που διατήρησε με το χώρο ήταν η συνδικαλιστική.
Όσοι τον γνωρίζουν μιλάνε για έναν άνθρωπο που πολιτικά προσπαθεί να διατηρεί ισορροπίες χωρίς να στρογγυλεύει το λόγο του. Στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο στρέφεται εναντίον της κυβέρνησής του στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Αποτελεί προνομιακό συνομιλητή του Παναγιώτη Λαφαζάνη, παρακολούθησε την ομιλία του στον Πειραιά για την πώληση του λιμανιού αλλά δεν εντάχθηκε στη Λαϊκή Ενότητα. Και αυτό το μέτωπο της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ μπορεί να αποτελέσει και το τέλος της σχέσης του με την Κουμουνδούρου καθώς εμφανίζεται διατεθειμένος να αντιπαρατεθεί μέχρι τέλους στα κυβερνητικά σχέδια.
 
Η πρώτη νίκη που πέτυχαν με την ψήφιση της τροπολογία Σκουρλέτη έχει ανοίξει την όρεξη για ακόμα μεγαλύτερες διεκδικήσεις. Μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη αποτελούν το σκληρό αυτοδιοικητικό δίδυμο που θα προσπαθήσει να δημιουργήσει προβλήματα στην πώληση του λιμανιού.
Άλλωστε και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή δεν τον αντιμετωπίζουν πλέον ως δικό τους αλλά ως την αυτοδιοικητική λαφαζανική Πέμπτη φάλαγγα που απειλεί τα τεράστια ποσοστά του στη Β’ Πειραιά.