Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Δικαστικό προηγούμενο υπάρχει με τη Δραπετσώνα

"Τα Νέα" συνεχίζουν τα δημοσιεύματα για τη Δραπετσώνα, εκτιμώντας ότι θα προκύψουν δικαστικές μάχες -το θεωρούν δεδομένο-εφόσον η επίμαχη διάταξη για την αλλαγή χρήσεων γης στη περιοχή, γίνει ως έχει νόμος του κράτους.



 Δικαστικό προηγούμενο υπάρχει με τη Δραπετσώνα
Δικαστικό προηγούμενο υπάρχει με το σίριαλ της έκτασης των 650 στρεμμάτων της Δραπετσώνας, που «ορέγονται» οι τοπικοί δήμοι, με τη κυβέρνηση να επιμένει ότι θα τηρήσει τη δέσμευσή της και θα τους παραχωρήσει το ακίνητο. 
Πρόκειται για την επίμαχη διάταξη που μαζί με το νομοσχέδιο των προαπαιτουμένων συζητείται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής, και που όπως αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ» προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τον όμιλο Lafarge (ΑΓΕΤ) και την Εθνική Τράπεζα, καθώς αλλάζει τις χρήσεις γης, από βιομηχανικής σε πρασίνου και αναψυχής, απαξιώνοντας σημαντικά την περιουσία τους. 
Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που ο Δήμος Δραπετσώνας επιχειρεί να αποκτήσει δικαιώματα στην έκταση ή τμήμα της. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Απρίλιο καταπάτηση μέρους του ακινήτου που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα, με αποτέλεσμα η υπόθεση να καταλήξει στα δικαστήρια, δικαιώνοντας τελικά την ΕΤΕ. 
Συγκεκριμένα τον Απρίλιο και το Μάιο, ο Δήμος Δραπετσώνας καταπάτησε διαδοχικά έκταση του νοτίου τμήματος του ακινήτου, που ανήκει στην Εθνική (κατέχει 254 στρ επί συνόλου 650), με σκοπό να το δενδροφυτεύσει και να το αποδώσει στους πολίτες. Τότε η Εθνική προσέφυγε στα δικαστήρια, ζητώντας να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου να προστατεύσει την περιουσία της. Τα ασφαλιστικά εκδικάσθηκαν τον Ιούλιο, και όπως ήταν φυσικό, η ΕΤΕ κέρδισε την υπόθεση. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά διέταξε την αποβολή του Δήμου, και την επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση.  

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να αποτελέσει «οδηγό» και για τις νομικές επιπλοκές που θα προκύψουν εφόσον η επίμαχη διάταξη για την αλλαγή χρήσεων γης στη περιοχή, γίνει ως έχει νόμος του κράτους. 
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε χθες και το Μέγαρο Μαξίμου. Δίχως να αναφέρεται στη «ταμπακιέρα» της υπόθεσης, που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι επιχειρείται αλλαγή των χρήσεων γης σε εκτάσεις που δεν ανήκουν στο Δημόσιο, το Μαξίμου επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την παραχώρηση της έκτασης των Λιπασμάτων στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, για να έχουν οι κάτοικοι της περιοχής μια ανάσα πρασίνου, αναψυχής και άθλησης, για να ανοίξει το μέτωπο της πόλης προς τη θάλασσα». πηγή