Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Διαγωνισμός ιδεών για το "Καστράκι"



Στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει την  Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015 και ώρα  19:30, εκτός από την έγκριση εκδηλώσεων, προβλέπεται να συζητηθεί το τεχνικό πρόγραμμα για το 2016!  
Ιδιαίτερο θέμα θα  είναι η συζήτηση για την έγκριση  διεξαγωγής  αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την αξιοποίηση του χώρου της περιοχής «Καστράκι», η οποία βρίσκεται πάνω από το λιμάνι του Πειραιά, στη Δραπετσώνα.  Είναι ο πρώτος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και αναμένεται να ακολουθήσουν ο διαγωνισμός για την περιοχή των λιπασμάτων και για για το πρώην εργοστάσιο Καχραμάνογλου! 
Για το "Καστράκι" βέβαια υπήρξαν και στο παρελθόν κινήσεις για την αξιοποίηση του. Για το έργο αυτό είχαν γίνει προμελέτες από τον Δήμο παλαιότερα και στη συνέχεια από τον Ο.Λ.Π. Α.Ε. στο πλαίσιο του έργου της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά.  
Σήμερα, σύμφωνα με την εισήγηση, υπάρχουν και τα χρήματα για το έργο! Η Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό της για τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας το έργο με τίτλο: «Ανάπλαση περιοχής Καστρακίου Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας» προϋπολογισμού 3.568.669,00!

Η δαπάνη για τον  αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, 30.000,00€,  θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου και από τον διαγωνισμό θα προκύψει η καλύτερη ιδέα - πρόταση, η οποία  θα αποσκοπεί :
1. Στη σύνδεση της περιοχής μελέτης, με τη γύρω περιοχή και την πόλη γενικότερα σε συνδυασμό με την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής.
2. Στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και την ανάπτυξη της περιοχής.
3. Στην αισθητική αναβάθμιση του τοπίου και των κατασκευών που περιλαμβάνονται σε αυτό.
4. Στην ισχυροποίηση του ιστού σύνδεσης των πόλων ενδιαφέροντος, που υπάρχουν ή θα δημιουργηθούν, εντός της περιοχής μελέτης, με σκοπό τη δημιουργία πολυχρηστικών και πολυποίκιλων χώρων στάσης, παραμονής, δραστηριοτήτων και περιπάτου.