Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Η «προίκα» για τον επενδυτή...



































Ο άτσαλος τρόπος που ήρθε το θέμα στην επικαιρότητα, οι πολλές πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές την τελευταία εβδομάδα, οι συναντήσεις, ο χάρτης που διέρρευσε, για κάποιους, "καχύποπτους", είναι κομμάτια κάποιας διαπραγματευτικής τακτικής. 
Βασικός στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η όσο το δυνατόν "ανώδυνη πώληση" του ΟΛΠ. Την κατάλληλη στιγμή μετά από διαπραγμάτευση πιθανόν να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις-παραχωρήσεις-υποχωρήσεις για να έχει νόημα και ο έντιμος συμβιβασμός. 
Σε κάθε περίπτωση έχει ενδιαφέρον η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 2/10/15, όπου θα γίνει ενημέρωση για τις συναντήσεις, για τις προτάσεις και κυρίως γιατί θα δοθεί περιεχόμενο στη δήλωση της δημοτικής αρχής " «Δεν θα ανεχτούμε να πάμε ακόμη έναν αιώνα πίσω...». 
Ακόμα έχει ενδιαφέρον η στάση των παρατάξεων και των προσώπων που εμπλέκονται χρόνια με την υπόθεση της ανάπλασης! Αυτή τη φορά, με την πλάτη στον τοίχο κυριολεκτικά, θα  επιμείνουν σε "ηρωικές" πολιτικές, υπενθυμίζοντας τα κόμματα και αστερίσκους που έβαλαν στο παρελθόν  ή πραγματικά θα συμφωνήσουν σε μία ρεαλιστική τοπική πρόταση;
Πάντως ό,τι κι αν γίνει, καλό είναι να μην καταλήξει ξανά η συνεδρίαση σε κάποια "ιστορική" απόφαση...


Ο παραπάνω χάρτης  σύμφωνα με την «Εφ.Συν.» έχει παραδοθεί από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ οι πρώτες αντιδράσεις έχουν εκδηλωθεί ήδη.
Με κόκκινη γραμματοσειρά αναγράφονται οι εκτάσεις τις οποίες το ΤΑΙΠΕΔ επιθυμεί να παραχωρηθούν στους επενδυτές-αγοραστές του ΟΛΠ.
 Παραχωρούνται οι κάτωθι εκτάσεις:

- Οικόπεδο στα βόρεια της παραλιακής ζώνης, στο οποίο προορίζεται να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας, που θα εξυπηρετεί όχι μόνο το Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας αλλά και το Πέραμα και τη Νίκαια. Η οικοδομική άδεια έχει ήδη εκδοθεί και πρόκειται να υποβληθεί αίτημα για χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ.

- Η ιχθυόσκαλα του Αγίου Γεωργίου

- Τμήμα του λιμενίσκου του Αγίου Νικολάου. Ο Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας το είχε παραχωρήσει στον «Εξωραϊστικό Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Κερατσινίου Δραπετσώνας "Ο Αγιος Νικόλαος"», ο οποίος το χρησιμοποιεί από το 1960 περίπου

- Τέλος, όλο το παραλιακό μέτωπο της περιοχής της Δραπετσώνας. Πρόκειται για το γνωστό «φιλέτο» για το οποίο δεσμεύθηκε ο Αλέξης Τσίπρας προεκλογικά. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το συγκεκριμένο τμήμα του παράκτιου μετώπου της Εταιρείας Λιπασμάτων αποτελεί τη μόνη «διέξοδο» προς την θάλασσα για την Δραπετσώνα και το Κερατσίνι. 
 Η παραχώρηση του μετώπου στο Δήμο σε συνδυασμό με τις αλλαγές στη χρήση του χώρου (όπως αυτές προωθούνται σε τροπολογία που περιλαμβάνεται  στο Νομοσχέδιο «Βοσκήσιμες Γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις»), καθώς και η πίστωση 17.500.000 ευρώ για «απαλλοτρίωση χώρου πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων για την κατασκευή μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου» που ενέκρινε η Περιφέρεια Αττικής τον Ιούλιο του 2015, κινούνται προς την κατεύθυνση αξιοποίηση της περιοχής προς όφελος των πολιτών.


Με μπλε γραμματοσειρά παρουσιάζεται η (πετσοκομμένη) περιοχή που θα δοθεί τους δήμους και την τοπική κοινωνία. Πρόκειται για τον αρχαιολογικό χώρου στο Καστράκι, που βρίσκεται πάνω από την Ε2 πύλη του λιμανιού και τον πεζόδρομο της οδού Καζαντζάκη στη Δραπετσώνα, που βρίσκεται μέσα στον οικιστικό ιστό.