Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Οι σχολικές επιτροπές στην εποχή των capital controls

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά και τα προβλήματα είναι πολλά. 
Ένα ακόμα πρόβλημα, μετά τα κενά και τα προβλήματα με την καθαριότητα λόγω της δυσκολίας πρόσληψης καθαριστριών είναι η κάλυψη των δαπανών της περιόδου του Σεπτεμβρίου. Δυστυχώς τα τρέχοντα  λειτουργικά έξοδα των σχολείων είναι δύσκολο να πληρωθούν λόγω των capital controls.
Ο λόγος της ταλαιπωρίας είναι, ότι στον κοινό τραπεζικό λογαριασμό για την κάθε σχολική επιτροπή, με τελικούς όμως δικαιούχους όλες τις σχολικές μονάδες του κάθε Δήμου (οι οποίες στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι εκατοντάδες), υπάρχει ο περιορισμός των 420 ευρώ ανάληψη ανά εβδομάδα!! Δηλαδή κάθε Δήμος μπορεί να διαθέτει μετρητά μόνο 420 ευρώ την εβδομάδα για όλα του τα σχολεία!! 
Κάποιοι δήμοι είχαν μετρητά και έδωσαν στα σχολικά συμβούλια για τις ανάγκες της έναρξης της σχολικής χρονιάς, όμως  το πρόβλημα είναι σημαντικό για την πλειοψηφία των Δήμων και των σχολείων. Τελευταία, οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα στους διευθυντές των σχολείων αντί να κάνουν αναλήψεις να μεταφέρουν ηλεκτρονικά τα χρηματικά ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των προμηθευτών τους ή όποιους άλλους καλούνται να πληρώσουν για τα λειτουργικά έξοδα  των σχολείων. Όμως το πρόβλημα υπάρχει γιατί πολλοί προμηθευτές επιθυμούν μετρητά! 
 Σε κάθε περίπτωση μια ενδιάμεση λύση, με αύξηση του εβδομαδιαίου ποσού για κάθε σχολική επιτροπή ή  η έκδοση χρεωστικής κάρτας με συγκεκριμένο μηνιαίο όριο για κάθε σχολείο, μπορεί να δώσει κάποια λύση στο πρόβλημα.
Επειδή οι μέρες περνούν, άμεσα θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες από τον Δήμο για να υπάρξει λύση, είτε τοπικά με χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στις σχολικές επιτροπές και στα σχολεία, είτε πανελλαδικά με παρέμβαση προς την ΚΕδΕ!  
Η ΚΕΔΕ έχει τη δυνατότητα με ενέργειες προς υπουργούς και τράπεζες σε πρώτο επίπεδο να βοηθήσει για να απεγκλωβιστούν  οι σχολικές επιτροπές από τον περιορισμό των capital controls.