Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Χαραυγή: Η εγκατάλειψη έχει όνομα!

Λες και δεν πέρασε μια μέρα!

Το κείμενο (εδώ) δημοσιεύτηκε πριν από 7-8 χρόνια, πριν από κάποια προεκλογική περίοδο. 

Από τότε ελάχιστα από αυτά που αναφέρονται στο κείμενο έχουν αλλάξει! Σίγουρα έχει βελτιωθεί η κατάσταση με την Ψυτάλλεια, όμως τα περισσότερα είναι όπως περιγράφονται, λες και δεν πέρασε μια μέρα! 
Δυστυχώς η Χαραυγή είναι μία από τις περιοχές η οποία βιώνει μια ιδιότυπη απομόνωση για χρόνια, η οποία άτυπα συνεχίζεται από τετραετία σε τετραετία! 

Σήμερα, η πιο εγκαταλειμμένη περιοχή του Κερατσινίου, η Χαραυγή, για ανεξήγητους λόγους, δεν είναι πρώτη προτεραιότητα ή καλύτερα προτεραιότητα.
 Είναι χαρακτηριστικό ότι, στην περιοχή δεν έγινε  ούτε η τυπική "λαϊκή συνέλευση" που έγινε σε άλλες περιοχές, ο κινηματογράφος "Κατερίνα", στα όρια Ευγένειας -Χαραυγής δεν ήταν στο σχεδιασμό του καλοκαιριού, στο θεατράκι Χαραυγής δεν έγινε καμία πολιτιστική εκδήλωση, παρά μόνο η ετήσια παράσταση καραγκιόζη, η ΝΑΦΘΑ ρημάζει και ερημώνει (εδώ), για το θέμα της παραχώρησης χώρων από τη ΔΕΗ(πρωτόκολλο 96) δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, η πλατεία Πόντου έχει να αναπαλαιωθεί από τότε που δημιουργήθηκε, η συγκοινωνία έχει σοβαρά προβλήματα, δεν υπάρχει σύνδεση με το κέντρο της πόλης, ο περιβάλλον χώρος γύρω από την ιχθυόσκαλα δέχεται μεγάλη επιβάρυνση με τις γνωστές συνέπειες, οι δρόμοι έχουν τα προβλήματα τους, και οι παιδικές χαρές περιμένουν την περίφημη αναβάθμιση που έχει εξαγγελθεί για όλες τις παιδικές χαρές του δήμου!
Σε αυτό το σκηνικό, αξίζει να τονιστεί  για το σχολείο της Χαραυγής, από τα πιο παλιά της περιοχής,  με σοβαρά προβλήματα τα οποία έχουν επιβεβαιώσει με εκθέσεις τους ειδικοί, ενώ μετά από προσπάθειες των συλλόγων γονέων και φορέων της περιοχής μπήκε στο πρόγραμμα επισκευών, δεν επισκευάστηκε! Αποφασίστηκε οι επιδιορθώσεις - παρεμβάσεις σε αυτό να γίνουν εν καιρώ, ενώ είναι γνωστό ότι εργασίες με αποξηλώσεις δαπέδων και σκαλωσιές δεν μπορούν να γίνουν σε περίοδο λειτουργίας του σχολείου! 
Η  εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής ανησυχεί, έχοντας κυρίως παλιές, κακιές εμπειρίες:  "Μήπως εν καιρώ δεν υπάρχουν οι δυνατότητες, αντικειμενικές και οικονομικές για να ολοκληρωθεί το έργο;"  Προς το παρόν υπάρχει η πολιτική διαβεβαίωση ότι ακολουθείται, πλέον, άλλος δρόμος στην υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων! 

Αναγκαία διευκρίνηση: η αναφορά στο παλιό κείμενο γίνεται με την ελπίδα ότι θα ιδρώσουν λίγο όσοι ασχολούνται με τα κοινά, διοίκηση και αντιπολίτευση, και με την ευχή η νέα δημοτική αρχή και οι δημοτικοί σύμβουλοι, να ασχοληθούν αυτή τη φορά πιο ενεργά με τα προβλήματα των κατοίκων της Χαραυγής!