Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Μια "απόφαση σταθμός" στα αζήτητα...




Στις 9/3/15 το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίασε «μετά βαΐων και κλάδων» και πήρε  απόφαση (εδώ), η οποία χαρακτηρίστηκε ως ιστορική, "απόφαση σταθμός", με πανηγυρικό δελτίο τύπου. 
Τότε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας δήλωνε την αταλάντευτη απόφασή του να διεκδικήσει την περιοχή της πρώην λιμενοβιομηχανικής ζώνης συνολικής έκτασης 640 στρ., με στόχο τη μετατροπή της σε περιοχή εκτεταμένου πρασίνου με χρήσεις και δραστηριότητες που αφορούν αθλητισμό, πολιτισμό, εκπαίδευση, υγεία, αναψυχή.

Από τότε πέρασαν έξι μήνες και η απόφαση αυτή έμεινε στα αζήτητα! Για τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για ανάπλαση της περιοχής δεν υπάρχουν νέα. Για  την απαλλοτρίωση μέρους της έκτασης που φέρεται σαν ιδιοκτήτης η Εθνική τράπεζα δεν ακούστηκε κάτι. 
Η εντολή για διεκδίκηση περιορίστηκε σε δηλώσεις και «φιλολογικές» συναντήσεις. Στην αρχή, όταν ήταν "ζεστά τα πράγματα", προέκυψε  μια εκδήλωση - πορεία εναντίον των νέων βιομηχανικών εγκαταστάσεων της περιοχής, με διαφορετικά καλέσματα φορέων και παράταξης που διοικεί τον Δήμο.

Ενδιάμεσα, μετά τη δημοσιοποίηση της γνωστής τροπολογία του πρώην υπουργού ΥΠΕΚΑ, η οποία αράχνιασε σε κάποιο συρτάρι του υπουργείου, και ποτέ δε συζητήθηκε,  υπήρξε ένα διάστημα απόλυτης χαλάρωσης στις γνωστές αναπαυτικές πολυθρόνες του 2ου ορόφου, εν αναμονή των καλών νέων που δεν ήρθαν ποτέ!
Κι έτσι πέρασαν οι μήνες και σήμερα που τα νέα δεν είναι καλά (ΤΑΙΠΕΔ προ των πυλών), με δηλώσεις επανέρχεται στο προσκήνιο (εκλογές είναι η αιτία;)  το αίτημα της τοπικής κοινωνίας. 
Βέβαια, είναι καλό να επανέρχεται το θέμα, αλλά με σχέδιο και συγκεκριμένη στόχευση, όχι ως ουρά εξελίξεων, και κυρίως, όχι εθιμοτυπικά, γιατί σε λίγο θα αρχίσει να  φέρνει προς την ιστορία με το μετρό της Θεσσαλονίκης το οποίο κάθε Σεπτέμβρη έχει την τιμητική του!

Πάντως ένα χρόνο μετά, όπου στην εξουσία βρίσκεται η νέα διοίκηση της πόλης, για το κορυφαίο θέμα της περιοχής, πάνω στο οποίο χτίστηκε και η ρητορική της αντίστασης της παράταξης που διοικεί οι προσδοκίες δεν δικαιώθηκαν, ήταν μεγάλες.  Δυστυχώς και από αυτή τη διοίκηση ακολουθείται η πεπατημένη, δηλώσεις και δελτία τύπου!  Οι ενέργειες, πρωτοβουλίες,  αντιδράσεις για το θέμα είναι "χλιαρές".
 Ιδιαίτερα  δε,  το γ’ μέρος της απόφασης το οποίο αφορούσε δράσεις για την ανάπλαση, την επικοινωνιακή προβολή της υπόθεσης «ανάπλαση,  και το οποίο θα οικοδομούσε κίνημα διεκδίκησης και παρέμβασης, στο μεγαλύτερο του μέρος δεν υλοποιήθηκε! Επιβεβαιώνοντας το διαχρονικό  που λέει ότι, οι «ιστορικές» αποφάσεις λειτουργούν ενίοτε ως βαλβίδα ασφαλείας για εκτόνωση τη δεδομένη στιγμή… Σε κάθε περίπτωση,  η ευθύνη χρεώνεται σε όσους οφείλουν να υλοποιήσουν την "απόφαση σταθμό" και αδρανούν! 
Για την ιστορία το Γ΄μέρος της απόφασης «κουρελόχαρτο» προέβλεπε:

<4-5 Απρίλη : Διήμερο παρέμβασης με τους μαζικούς φορείς στο χώρο της ανάπλασης.
1η μέρα : Διαμόρφωση (στρώσιμο) της περιοχής που επιδιώκουμε να απαλλοτριώσουμε, από την είσοδο μέχρι την καντίνα και τη δενδροφύτευση που θα κάνουμε και μπάζωμα κάποιων επικίνδυνων σημείων για εξασφάλιση της ασφάλειας των επισκεπτών.

2η μέρα : Καθαρισμός πλατείας Εργατιάς και διάνοιξη πεζοδρόμου μέχρι τον όρμο σφαγείων.
Τα παραπάνω θα υλοποιηθούν με τα μηχανήματα του δήμου και ίσως ενίσχυση από μηχανήματα των γύρω δήμων.
Για να υπάρχει κλίμα διεκδίκησης, αλλά και γιορτής, να υπάρχουν πανό που θα παραμείνουν στο χώρο, αλλά και μουσική, στήσιμο συλλογικής κουζίνας, σουβλάκια, κρασί κλπ.
Κυριακή 26 Απρίλη : Ιστορικός - πολιτικός - διεκδικητικός περίπατος με περιεχόμενο «βιομηχανία και άνθρωποι τον προηγούμενο αιώνα, το δικαίωμα στη ζωή για τους ανθρώπους της πόλης στο ξεκίνημα αυτού του αιώνα».
Αξιοποίηση αυτής της δράσης και κάθε δράσης στη συνέχεια για την επικοινωνιακή προβολή της υπόθεσης «ανάπλαση», κάνοντας έκκληση για τη δημιουργία «Λέσχης» υποστηρικτών της υπόθεσης «ανάπλαση».

Σάββατο 16 ή 24 Μάη : Εκδήλωση αφιερωμένη στον σκηνοθέτη, Θ. Αγγελόπουλο στο σημείο που άφησε την τελευταία του πνοή, στις σήραγγες της Δραπετσώνας. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ταυτόχρονες προβολές μέσα στη σήραγγα, εικαστικές παρεμβάσεις, παρουσία ανθρώπων του κινηματογράφου με συζητήσεις και άλλες πιθανές δράσεις. Εκτός ότι είναι μια σημαντική πολιτιστική παρέμβαση, στοχεύουμε και στην επικοινωνιακή προβολή της υπόθεσης «ανάπλαση». 
Παρασκευή 5 Ιούνη (ημέρα περιβάλλοντος) – Σάββατο 6 Ιούνη : Μεγάλη συναυλία στο χώρο των Λιπασμάτων.
Να εξεταστεί η δυνατότητα, για εκδρομή των σχολείων Α-βαθμιας και Β-βαθμιας, με εκδηλώσεις σε συνεργασία με οικολογικές – περιβαλλοντικές ομάδες και οργανώσεις. Δενδροφυτεύσεις και άλλες δράσεις θα διαμορφώσουν μια όμορφη μέρα εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας για τους μαθητές και τη νεολαία. 
Ιούνης : Τοποθέτηση στο χώρο, αλλά και σε άλλα κεντρικά σημεία της πόλης μεγάλων καμβάδων που θα αποτυπώνουν την πρότασή μας με εικόνες. Να επιδιώξουμε αντίστοιχες παρεμβάσεις και με Graffiti σε κεντρικά σημεία της πόλης. 
Όλη την καλοκαιρινή περίοδο : Κάλεσμα προς τους συλλόγους και τις συλλογικότητες της πόλης και παραχώρηση του χώρου για την ανάπτυξη δράσεων, εξασφαλίζοντας ο δήμος εξέδρα και ρεύμα. 
Ποδηλατοδρομία (ανώμαλου δρόμου) σε όλο το παραλιακό τόξο, από τον Αγ. Διονύση μέχρι τη ΔΕΗ, μέσα από τους χώρους διεκδίκησης (θα γίνει άμεσα χρονικός προσδιορισμός). 
Εκδήλωση συναυλία στον παλιό σταθμό του ΟΣΕ (Αγ. Διονύσης) με την ίδια λογική της προβολής της ενιαίας διαμόρφωσης προς όφελος του λαού, του παραλιακού τόξου, από τον Αγ. Διονύση έως την ΔΕΗ ( θα γίνει άμεσα χρονικός προσδιορισμός).
Διάνοιξη διαδρομής, με χρήση δικών μας τεχνικών μέσων, για τη διοργάνωση τέλος Σεπτέμβρη αρχές Οκτώβρη, του φθινοπωρινού λαϊκού ανώμαλου δρόμου (αφετηρία η παραλία Λιπασμάτων, διαδρομή μέχρι τη ΔΕΗ, λιμανάκι και επιστροφή). 
Τέλος Σεπτέμβρη - αρχές Οκτώβρη: Διοργάνωση ημερίδας για την προβολή της υπόθεσης «ανάπλαση» με κάλεσμα προς κινήματα, οργανώσεις, οργανισμούς και πρόσωπα πανελλαδικά αλλά αν υπάρχει πιθανότητα και διεθνή.
Για την υλοποίηση όλων αυτών χρειάζεται άμεσα εξασφάλιση ρεύματος και τοποθέτηση πυλώνων φωτισμού.>