Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Τιμή στον Ρ. Μανθούλη στο Cine Μελίνα

Την Τετάρτη 29 Ιουλίου ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας πρόκειται να τιμήσει τον Έλληνα σκηνοθέτη Ροβήρο Μανθούλη και το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί στον Δημοτικό Κινηματογράφο Cine Μελίνα ο οποίος επαναλειτουργεί, μετά από τρία χρόνια «σιωπής». Το ίδιο βράδυ, ο σκηνοθέτης και κινηματογραφικός διανομέας Δημήτρης Σπύρου, θα παρουσιάσει στο κοινό τον Μανθούλη ο οποίος αποτελεί κομμάτι της Ιστορίας του ελληνικού κινηματογράφου.

Επί 62 χρόνια ο  Μανθούλης υπηρετεί τον κινηματογράφο και την τηλεόραση  και έχει σκηνοθετήσει 120 έργα, από μυθοπλασίας ως ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) σε 25 χώρες πέντε ηπείρων. Εχει γράψει 15 βιβλία και ανέλαβε δυο φορές την διοίκηση της ΕΡΤ (το 1974 και το 1981, μετά από πρόσκληση των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου αντίστοιχα) αναμορφώνοντάς την.

Θα προβληθούν οι εξής ταινίες του σκηνοθέτη
*Ρίζες: Γιάννης Ρίτσος (Racines: Yannis Ritsos, Γαλλία - Ελλάδα, 1985, 52'). Ένα πορτρέτο της Ελλάδας από το 1936 έως το 1974, χαραγμένο από τη ζωή και την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, με τη συμμετοχή του ποιητή και του Μίκη Θεοδωράκη. Ανάγνωση ποιημάτων από τον Γιάννη Ρίτσο, γυρίσματα στη Μονεμβασιά και πλούσιο αρχειακό υλικό. Η ταινία είναι παράλληλα και η ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας γιατί είναι συνυφασμένη με την ιστορία και την ποίηση του Ρίτσου.
*Μίκης Θεοδωράκης - Ζορζ Μουστακί: Είμαστε δυο (Nous sommes deux,  Γαλλία, 1970, 24'). Τραγούδια της φυλακής, στο Παρίσι. Ο Μίκης, ελεύθερος πλέον, φεύγει από τη φυλακή του Ωρωπού και φτάνει στο Παρίσι με το αεροπλάνο του Ζ. Ζ. Σερβάν-Σερμπέρ. Το ίδιο βράδυ, μαζί με τον Ζορζ Μουστακί, μεταφέρει στα γαλλικά τα τραγούδια που έγραψε στη φυλακή. Η κάμερα τους ακολουθεί. Πρόκειται για μια εξαιρετική στιγμή της ζωής των δυο καλλιτεχνών.

*Η Μελίνα στο Παρίσι (Mélina à Paris, Γαλλία, 1968, 20 λεπτά). Η Μελίνα Μερκούρη έχει μόλις φύγει από το μιούζικαλ «Ίλια ντάρλινγκ», που έπαιζε στο Μπρόντγουει και εγκαθίσταται στο Παρίσι, όπου επαναλαμβάνει, περιτριγυρισμένη από τους μουσικούς του Μίκη Θεοδωράκη, τα τραγούδια που της στέλνει κρυφά από την Ελλάδα ο Μίκης.
*Μπλουζ με σφιγμένα δόντια (Le Blues Entre les Dents, Γαλλία, 1972, 85 λεπτά, φιξιόν-ντοκιμαντέρ). Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά πρόσωπα, που δείχνουν «αποσπάσματα από τη ζωή τους» για την κάμερα, στο σπίτι τους στο Χάρλεμ και το Μπρονξ. Η «υπόθεση» παρατίθεται σε πλάνα γυρισμένα με ηλικιωμένους μουσικούς του μπλουζ. Οι διάλογοι είναι αυτοσχεδιασμένοι.
Οχι στην κρίση
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Cine Μελίνα, από την ερχόμενη Πέμπτη 23 Ιουλίου ως τις 27 Σεπτεμβρίου θα προβληθούν 71 διαφορετικές ταινίες με το κάτωθι πρόγραμμα:
>Κάθε Δευτέρα προβολή ελληνικών και ξένων ταινίες για παιδιά (και για παιδιά κάθε ηλικίας).
>Κάθε Τρίτη προβολή ταινιών για νέους (και για ενήλικες που νιώθουν νέοι).
>Κάθε Τετάρτη προβολή σύγχρονων ντοκιμαντέρ (παρουσία των δημιουργών τους που θα συζητούν με το κοινό). Επίσης ένα αφιέρωμα στους νέους Έλληνες κινηματογραφιστές με προβολή επτά βραβευμένων-στο Φεστιβάλ της Δράμας-ταινιών μικρού μήκους που προσεγγίζουν με διεισδυτική ματιά την Ελλάδα της κρίσης.
>Κάθε Πέμπτη προβολή κλασικών ταινιών από τον παγκόσμιο κινηματογράφο.
>Κάθε  Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή προβολή ταινιών του σύγχρονου διεθνούς κινηματογράφου. Θα πραγματοποιηθούν επίσης τρία αφιερώματα στην κωμωδία, το θρίλερ και τον Γούντι Άλεν (έξι ταινίες το κάθε ένα - προβολή δυο ταινιών κάθε μέρα).
Αντιστεκόμενη στην κρίση και στα γενικότερα οικονομικά εμπόδια της εποχής, η νέα Δημοτική αρχή, με πείσμα και μεράκι, επέλυσε όλα τα προβλήματα υποδομών ώστε να προσφέρει στους δημότες ένα κινηματογραφικό πρόγραμμα για παιδιά, νέους κι ενήλικες. Το βράδυ της Τετάρτης ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρήστος Καραγιαννάκης αφού καλωσορίσει το τιμώμενο πρόσωπο, θα ενημερώσει επιγραμματικά τους θεατές για τη φιλοσοφία που διέπει τη νέα δημοτική αρχή για την επαναλειτουργία του θερινού κινηματογράφου. Ο Δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος θα τιμήσει τον καλεσμένο.