Κυριακή 3 Μαΐου 2015

"Ανεξαρτησία" στη Δραπετσώνα!

Οι Δραπετσωνίτες, όχι όλοι, ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι τον ενιαίο Δήμο!
 Ασφυκτιούσαν κάθε φορά που έπρεπε να έρθουν, ελλείψει αντίστοιχου χώρου,  στο δημαρχείο στα Ταμπούρια ή στα πολιτιστικά κέντρα του πρώην Δήμου Κερατσινίου. 
Όταν εφαρμόστηκε ο Καλλικράτης κάποιοι αντέδρασαν! Πύρινα άρθρα και σκληροί χαρακτηρισμοί εναντίον του υπουργού που αποφάσισε τη συνένωση ήταν η καθημερινότητα τους. Σιγά - σιγά το πήραν απόφαση και σε μεγάλο βαθμό προσαρμόστηκαν στη νέα πραγματικότητα! Άλλωστε δεν άλλαξε και κάτι θεαματικά! Τα ίδια προβλήματα που υπήρχαν συνέχισαν να υπάρχουν...
Απ΄την άλλη, η διοίκηση και οι άλλοι, άρχισαν  να  χρυσώνουν το χάπι! Συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου στη Δραπετσώνα, αραιά και που, εκδόσεις για τη Δραπετσώνα, αφιερώματα, εκδηλώσεις στο σκοτεινό χώρο του πρώην Δημαρχείου, αντιδήμαρχος Δραπετσώνας κ.λπ. 
Ώσπου έσβησαν τα φώτα της ράμπας, το δημαρχείο έγινε "μέγαρο της πολεοδομίας", οι εκδηλώσεις στο δημαρχείο αραίωσαν, η Δραπετσώνα έγινε μια μεγάλη γειτονιά του ενιαίου Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και άρχισε να βιώνει σε μεγάλο βαθμό, την εγκατάλειψη και την ανυποληψία που βιώνουν η Χαραυγή, τα Ταμπούρια και πολλές περιοχές ενός μεγάλου Δήμου! Το πρόβλημα βέβαια δεν ήταν κυρίως η ένωση, αλλά τα γενικότερα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης σε περίοδο κρίσης! 
 Και έτσι πέρασαν 5 χρόνια...
Σήμερα, αν και ο Δήμαρχος προέρχεται από τη Δραπετσώνα, με την ευκαιρία της δέσμευσης για "χωροταξική αποσυμφόρηση" από τον υπουργό, και την ευτυχή συγκυρία υπουργοί και βουλευτές να προέρχονται από την περιοχή και να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα,  Δραπετσωνίτες επανέρχονται, και ζητούν την ανεξαρτητοποίηση εκ νέου του δήμου Δραπετσώνας!

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η "σταγόνα4U" , ιστοσελίδα με το "σκληρό πυρήνα της" στη Δραπετσώνα,  την Τετάρτη  28-4-15,  κάτοικοι της Δραπετσώνας πήραν την πρωτοβουλία και συναντήθηκαν για να συζητήσουν ένα και μόνο θέμα: Την ανεξαρτητοποίηση εκ νέου του δήμου Δραπετσώνας, όπως αυτός υπήρξε από το 1951 μέχρι το 2010.Τότε, λόγω Καλλικράτη έπαψε να αποτελεί ξεχωριστό δήμο. 
Τα πέντε τελευταία χρόνια, όπως είναι γνωστό, η Δραπετσώνα μαζί με το Κερατσίνι αποτελούν έναν ενιαίο δήμο με πληθυσμό 91.045 κατοίκους (απογραφή 2011) και έκταση 9.326 τ.χλμ. Πρώτος δήμαρχος του ενιαίου δήμου εκλέχτηκε ο κ.Τζανής, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2014 δεύτερος δήμαρχος εκλέχτηκε ο κ.Βρεττάκος.  Η Δραπετσώνα έχει πληθυσμό 13.968 κατοίκους (απογραφή 2011) και έκταση 1.725τ.χλμ. και αποτελεί δημοτική κοινότητα.
Οι Δραπετσωνίτες που συμμετείχαν αποφάσισαν να ξεκινήσουν να μαζεύουν υπογραφές και να διοργανώσουν πλατιά συζήτηση όπου θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι όσοι θα ενδιαφερθούν γι'αυτό το θέμα. Η ανοιχτή αυτή σύσκεψη θα συγκληθεί μέσα στο Μάιο και τότε ενδέχεται το κείμενο που ακολουθεί να συμπληρωθεί με προτάσεις που θα ακουστούν.
Ταυτόχρονα οι συμμετέχοντες θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα του να ξαναγίνει η Δραπετσώνα δήμος ξεχωριστός. 
Μάλιστα κυκλοφόρησε και κείμενο για μάζεμα υπογραφών, ώστε να δοθεί στους υπευθύνους (βουλευτές και υπουργούς) . 
 
Το κείμενο αναφέρει: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΣΥΛΛΟΓΉ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ
Η κατάργηση του δήμου μας έδειξε ότι η ανιστόρητη επέμβαση του νόμου 3852/2010 (“Καλλικράτης”) ήταν αρνητική για τον λαό της περιοχής μας. Αυτή η κατάργηση:

•Μας στέρησε την αυτονομία
•Απομάκρυνε τη δημοτική αρχή από τον λαό
•Εμπόδισε την ανάπτυξη του δήμου μας
•Απογοήτευσε τους κατοίκους
•Μας στέρησε την αίσθηση της ιστορικότητας αυτού του τόπου
•Απειλεί να εδραιώσει μια κατάσταση υποβάθμισης της περιοχής μας.

Παράλληλα και ανεξάρτητα από το ποια είναι η εκάστοτε δημοτική αρχή, η κατάργηση δεν έλυσε τα διαχειριστικά προβλήματα, ενώ πολύ ευκολότερα μειώθηκαν οι κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητικές, ψυχαγωγικές κλπ. δράσεις του δήμου κλπ.
Στις σημερινές συνθήκες, όπου η κοινωνία έχει ανάγκη την αλληλεγγύη και υποφέρει από την έλλειψη ή την κατάρρευση των κοινωνικών δομών, η επαναδημιουργία του Δήμου Δραπετσώνας είναι επιτακτική ανάγκη.

Ζητάμε την κατάργηση του ενιαίου δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και την δημιουργία δύο πρωτοβάθμιων αυτοδιοικήσεων, του δήμου Κερατσινίου και του δήμου Δραπετσώνας, ή εν πάση περιπτώσει την επαναδημιουργία του δήμου μας.

Ο διαχωρισμός θα γίνει με βάση τους υπάρχοντες ξεχωριστούς καταλόγους και τα δημοτολόγια και με εθελοντικές κατατάξεις του προσωπικού κατ' αναλογία.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

α/α Επώνυμο - Όνομα - Πατρώνυμο - Διεύθυνση - Τηλέφωνο