Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Συνέντευξη του Δημάρχου με ...ειδήσεις!


Συνέντευξη στην εφημερίδα  "Πειραϊκό Κύμα" έδωσε ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας όπου ανάμεσα στα άλλα αναφέρει ότι έχει εστιάσει έως τώρα στην ανασυγκρότηση των υπηρεσιών(;) και ότι βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο οι εργασίες εκπόνησης μελετών και τα απαιτούμενα έργα που θα γίνουν θα βελτιώσουν ουσιαστικά την καθημερινότητα του πολίτη. 
Ακόμα δεσμεύεται ότι στο άμεσο μέλλον θα γίνει η ανακατασκευή των παιδικών χαρών, επισκευές στο σύνολο των σχολικών κτηρίων, λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου και ότι τα Λιπάσματα θα γίνουν και ανάσα ζωής, αλλά και μοχλός ανάπτυξης (;) για την ευρύτερη περιοχή...

 Η συνέντευξη!
«Θα κάνω το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα πόλη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης»
Σαρωτική ήταν η επικράτησή του στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014. Ο λόγος για τον Χρήστο Βρεττάκο, το νέο δήμαρχο Κερατσινίου- Δραπετσώνας, ο οποίος οχτώ σχεδόν μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του, μίλησε στο Πειραϊκό Κύμα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος, για τους στόχους του και το όραμά του για τη πόλη. 

Συνέντευξη στο Μιχάλη Κάσση 
1)Μια σύντομη αποτίμηση για τα σημαντικότερα έργα που έχουν υλοποιηθεί. 
Μέχρι σήμερα, έχουμε εστιάσει στην ανασυγκρότηση του Δήμου και των υπηρεσιών, στον εξοπλισμό και στην θωράκιση του Δήμου από υλικής, θεσμικής και οργανωτικής πλευράς, στην ενίσχυση των δομών και των προγραμμάτων μέριμνας. 
Σε έργα που αφορούν στις υποδομές και στις προμήθειες, μέχρι σήμερα έχουμε προχωρήσει σε κάποια «μπαλώματα» (ηλεκτροφωτισμός, άσφαλτος, φρεάτια κ.α) και βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο εκπόνησης των αναγκαίων μελετών για τα απαιτούμενα έργα που θα βελτιώσουν ουσιαστικά την καθημερινότητα των δημοτών. 
2) Ποιες είναι οι επόμενες προτεραιότητες σας 
Προτεραιότητες για τους επόμενους μήνες είναι: 
Α) Η ανακατασκευή των παιδικών χαρών. Η μελέτη είναι ήδη στα τελευταία στάδια, ενώ εκτός από τους πόρους που προβλέπονταν από τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας, προσθέσαμε στην αναμόρφωση του 

Προϋπολογισμού ίδιους πόρους. Στόχος είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 να μπορέσουμε να έχουμε ασφαλείς και ευχάριστες παιδικές χαρές. 
Β) Οι επισκευές στο σύνολο των σχολικών κτηρίων. Στα Σχολεία μας έχουν να γίνουν πολλά χρόνια ουσιαστικές παρεμβάσεις. Αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε το σύνολο τον ΣΑΤΑ για τα Σχολεία που «λιμνάζαμε» στους Προϋπολογισμούς του Δήμου και να προσθέσουμε χρήματα από ίδιους πόρους. 
Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο για την προκήρυξη του διαγωνισμού και υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι απαιτούμενες εργασίες σε όλα τα σχολικά κτήρια. 
Γ) Μπετόδρομοι και ασφαλτοστρώσεις. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα πραγματοποιήσουμε εντός του καλοκαιριού κάποιες απαραίτητες εργασίες για τους δρόμους μας που πραγματικά βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση. Διεκδικούμε πόρους και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. 
Δ) Λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου. Έχουμε ήδη προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να λειτουργήσει εντός του επόμενου μήνα 
3 )Που εστιάζετε το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής και τι σκοπεύετε να κάνετε για την επίλυσή του; 
Η πόλη μας δεν έχει δυστυχώς μόνο ένα μεγάλο πρόβλημα. Χρόνια αδιαφορίας έχουν συσσωρεύσει μεγάλα προβλήματα, ενώ η οικονομική κρίση και τα αποτελέσματα των πολιτικών λιτότητας έχουν εκτοξεύσει την ανεργία και την φτώχεια. Σ’ αυτό που δίνουμε έμφαση είναι αφενός στην ενίσχυση της κοινωνικής μέριμνας και αφετέρου σε παρεμβάσεις που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των κατοίκων (καθαριότητα, πράσινο, υποδομές). 
4) Τι θα κάνετε με τα προσφυγικά της Δραπετσώνας; 
Αν αναφέρεστε στα προσφυγικά του οικισμού της «Καππαδοκίας», είναι γνωστό ότι ήδη μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, προχωρήσαμε στην σφράγιση και στον καθαρισμό του περιβάλλοντα χώρου. Παράλληλα, κάνουμε προσπάθειες για να δοθούν τα οριστικά παραχωρητήρια σους δικαιούχους και να μεταβιβαστεί η ιδιοκτησία των πολυκατοικιών 
από το Υπουργείο Ανάπτυξης στον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, ώστε να προχωρήσουμε σε ένα έργο ανάπλασης που θα δίνει ζωή και ανάσα στην περιοχή. 
5) Το σχέδιο σας για τα Λιπάσματα μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, (και την τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης) που ανοίγει τον δρόμο για την ανάπλαση των 640 στρεμμάτων της πρώην βιομηχανικής ζώνης. 
Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και στην τροπολογία που ανακοίνωσε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, σκοπός είναι στα Λιπάσματα να δημιουργηθεί ένας υπερτοπικός πόλος με χρήσεις πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού, υγείας, εκπαίδευσης, αναψυχής. Οραματιζόμαστε να γίνουν τα Λιπάσματα ανάσα ζωής, αλλά και μοχλός ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή. 
Σύντομα θα ανακηρυχτεί και ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών, τον οποίο διενεργούμε μαζί με την Αντιπεριφέρεια Πειραιά και με βάση αυτόν θα σχηματοποιηθούν οι προτάσεις. 
6) Σχολικός εκφοβισμός- Πριν λίγο καιρό συνέβη ένα περιστατικό στο 1ο δημοτικό σχολείο Δραπετσώνας με μαθήτρια να δέχεται επίθεση από συμμαθητές. Ποιες οι πρωτοβουλίες του δήμου για το θέμα; 
Τα προβλήματα, στα οποία αναφέρεστε, έχουν βαθιές ρίζες και απαιτούν να είμαστε αδιάλειπτα δίπλα στους μαθητές μας και στις οικογένειες τους, καθώς η φτώχεια και η ανέχεια που έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια είναι το καλύτερο λίπασμα για τα φαινόμενα βίας. Αυτό προσπαθεί να κάνει ο Δήμος και οι Σχολικές Επιτροπές. 
Ταυτόχρονα, η Σχολική Επιτροπή ετοιμάζει και παρεμβάσεις εστιασμένες στο θέμα του «σχολικού εκφοβισμού» σε συνεργασία με τους φορείς που εμπλέκονται και μπορούν να βοηθήσουν. 
7) «Βραχνάς» αποτελεί για τους κατοίκους της περιοχής οι αστικές συγκοινωνίες και η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στα δρομολόγια. Τι απαντάτε για αυτό; 
Οι συγκοινωνίες είναι όντως ένα από τα μεγάλα προβλήματα της πόλης. Κάνουμε ήδη προσπάθειες με τον ΟΑΣΑ για να βελτιωθούν, ενώ στα σχέδια της δημοτικής αρχής είναι και ο επανασχεδιασμός της δημοτικής συγκοινωνίας, η οποία μέχρι τώρα είναι σχεδόν ανύπαρκτη. 
8) Τι θα κάνετε με την καθαριότητα. Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να καθαρίζονται οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια από απλούς πολίτες και να απουσιάζουν οι υπάλληλοι του δήμου. 
Η καθαριότητα είναι η μεγάλη πληγή για την πόλη και μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. 
Μπορούμε να πούμε ότι οι ελλείψεις στο προσωπικό είναι δραματικές, αλλά ξέρουμε ότι σε κάθε περίπτωση είναι χρέος μας να το αντιμετωπίσουμε. Έχουμε κάνει αίτημα για προσωπικό με πεντάμηνες και οκτάμηνες συμβάσεις και περιμένουμε να έρθει, αν και στην καθαριότητα θα έπρεπε να μπορούμε να προσλάβουμε μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα. Ταυτόχρονα, κάνουμε προσπάθεια για επανασχεδιασμό του προγράμματος καθαριότητας, για ανανέωση του εξοπλισμού, ενώ ετοιμάζουμε τις προτάσεις μας προς την Περιφέρεια για την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων. 
9) Το όραμα σας για την περιοχή μετά το τέλος της θητείας σας; 
Το όραμα μας είναι να έχουμε μία πόλη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, σύγχρονη με υπηρεσίες που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα του δημότη και για την οποία θα αποφασίζουν οι ίδιοι οι δημότες, όχι μόνο μία φορά κάθε πέντε χρόνια, αλλά με την καθημερινή και ενεργό συμμετοχή τους. πηγή