Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Το ΚΕΚ ...πάλι θέμα στο δημοτικό συμβούλιο!



Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία θα γίνει τη  Δευτέρα 20 Απριλίου 2015 και ώρα 19:30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου,  θα συζητηθούν σημαντικά θέματα.
Από αυτά, η απόφαση δημοτικού συμβουλίου «περί μη ανάκλησης των πράξεων κατάταξης ελεγχόμενων υπαλλήλων του δήμου κατόπιν της υπ΄αριθμ 590/2014 ανακλητικής απόφασης του ασεπ (γ΄ τμήματος)» και η τροποποίηση του καταστατικού του ταλαιπωρημένου ΚΕΚ συγκεντρώνουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 
Δύσκολα θέματα, με αποφάσεις που εκτός των άλλων  επηρεάζουν ζωές και δείχνουν την πολιτική κατεύθυνση για θέματα που έχουν απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν το δημοτικό συμβούλιο!
Ειδικότερα για το ΚΕΚ, για το οποίο στο παρελθόν είχαν ακουστεί πολλά, το δημοτικό συμβούλιο θα αποφασίσει την τροποποίηση του καταστατικού. 
Σύμφωνα με τον Καλλικράτη, το ΚΕΚ είναι η μία και μοναδική ανώνυμη εταιρεία που επιτρέπεται να έχει ο δήμος, αλλά και ο κάθε δήμος. Το ΚΕΚ δημιουργήθηκε το 2000 με αντικείμενο την κατάρτιση εργαζομένων, ανέργων, ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθώς και κατηγοριών που αντιμετωπίζουν το φάσμα του κοινωνικού αποκλεισμού. Στην πορεία πέρασαν στις αρμοδιότητες του ΚΕΚ η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του δήμου.

Στο παρελθόν σε συνεδριάσεις του  δημοτικού συμβουλίου έγιναν ομηρικές μάχες για να μην διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του δήμου το ΚΕΚ, είχε παρθεί και απόφαση.  
Τότε είχε υποστηριχτεί και η θέση, από παρατάξεις και συμβούλους, να κλείσει το ΚΕΚ και να μεταφερθούν οι εργαζόμενοι στον Δήμο!  Επιπλέον μεταξύ των άλλων είχε υποστηριχτεί από πολλούς δημοτικούς συμβούλους ότι το ΚΕΚ θα μπορούσε να είναι μία βιώσιμη Επιχείρηση του Δήμου με σημαντικό κοινωνικό έργο με μία και μόνο προϋπόθεση : να διατηρούσε τον χαρακτήρα του ως Εκπαιδευτικού Κέντρου Κατάρτισης και να μην ασχολιόταν με την ακίνητη περιουσία του Δήμου και την είσπραξη των ενοικίων όλων των δημοτικών καταστημάτων.  

Στην νέα τροποποίηση του καταστατικού η ακίνητη περιουσία παραμένει στη διαχείριση του ΚΕΚ;
Και εάν ναι, γιατί τα ενοίκια από τα ακίνητα του Δήμου πρέπει να τα διαχειρίζεται μία ανώνυμη εταιρεία; Αξίζει να συντηρείται μία ανώνυμη εταιρεία με τα ενοίκια δημοτικών κτιρίων και ενισχύσεις από αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου που τις καλύπτει ο δήμος; Μήπως είναι μία ακόμα προσπάθεια στο κενό;
Ακόμα, το ΚΕΚ για να μπορέσει να επιτελέσει το βασικό του έργο, ως κέντρο κατάρτισης, επειδή έχει παμπάλαια μηχανήματα χρειάζεται ανανέωση του εξοπλισμού του! Που θα βρεθούν τα χρήματα;

Κλείνοντας, δεν είναι κακό να λειτουργεί το ΚΕΚ με κύριο αντικείμενο την υλοποίηση προγραμμάτων άτυπης επαγγελματικής κατάρτισης (βασικός λόγος για τον οποίο ιδρύθηκε) με την αντίστοιχη προσφορά δωρεάν προγραμμάτων στους δημότες που δεν μπορούν να τα πληρώσουν στην ελεύθερη αγορά! Σε αυτή την περίπτωση, εάν εκπληρώνει ένα τέτοιο κοινωνικό σκοπό και στηρίζει άνεργους δημότες ή προσφέρει τα ίδια προγράμματα με σημαντική έκπτωση (π.χ.50%) στους δημότες, από τα αντίστοιχα προγράμματα της ελεύθερης αγοράς, σίγουρα κανένας δεν θα είχε αντίρρηση να χρηματοδοτείται από τον δήμο!

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

  • ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΕΚ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
  • ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΚ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ Α.Ε.-ΑΕ ΟΤΑ
  • ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΡΙ ΜΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΗΣ ΥΠ΄ΑΡΙΘΜ 590/2014 ΑΝΑΚΛΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ (Γ΄ΤΜΗΜΑΤΟΣ)
  • ΜΕΡΙΚΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
  • ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΕΚΠΟΙΗΣΗ – ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ & ΜΙΣΘΩΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
  • ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ, ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 7 ΤΟΥ Π.Δ. 270/1981
  • ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΕΠΙΔΙΚΑΣΘΕΝΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΟΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΕΣ  ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ