Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Η "απόφαση - ψήφισμα" για την "Ανάπλαση"!



Η διοίκηση του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας αυτή τη φορά είναι έτοιμη! Ετοίμασε για το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 9-3-2015 ένα μεγάλο πακέτο προτάσεων (εδώ) για πρωτοβουλίες και δράσεις που θα γίνουν στην περιοχή και ως στόχο θα έχουν την διεκδίκηση της περιοχής της πρώην λιμενοβιομηχανικής ζώνης και τη μετατροπή της σε περιοχή εκτεταμένου πρασίνου με χρήσεις και δραστηριότητες που αφορούν αθλητισμό, πολιτισμό, εκπαίδευση, υγεία, αναψυχή. Επίσης στην συνεδρίαση θα κατατεθεί και ψήφισμα το οποίο θα περιγράφει το πλαίσιο των θέσεων του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας για την περιοχή!
Είναι σημαντικό ότι γίνεται, για πρώτη φορά, μια ολοκληρωμένη προσπάθεια! Καλό είναι οι "ειδικοί" και οι άνθρωποι οι οποίοι για χρόνια αφιέρωσαν χρόνο και ψυχή για την υπόθεση της "Ανάπλασης" να συμβάλλουν με ιδέες και προτάσεις ώστε να καταγραφεί όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένα η θέση του Δήμου για την περιοχή!
    
Το σχέδιο ψηφίσματος:
ΑΠΟΦΑΣΗ- ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ 

Μετά από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσία των μαζικών φορέων της πόλης, αποφασίζoυμε τα παρακάτω : 
To Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας δηλώνει την αταλάντευτη απόφασή του να διεκδικήσει την περιοχή της πρώην λιμενοβιομηχανικής ζώνης συνολικής έκτασης  640 στρ., ιδιοκτησίας της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ (που ανήκει σήμερα στο Lafarge),της ΒP (με ανενεργές δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων), της ΕΘΝΙΚΗΣ Τράπεζας της Ελλάδος, μέσω της θυγατρικής της ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ και σήμερα ΕΘΝΑΚ, στην οποία ανήκει το παλιό εργοστάσιο Λιπασμάτων,  της OilOne και του δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας και να αποτελέσει δημόσια περιουσία προς όφελος των κατοίκων της πόλης μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. 

Διεκδικούμε τη μετατροπή της πρώην βιομηχανικής ζώνης σε περιοχή εκτεταμένου πρασίνου με χρήσεις και δραστηριότητες που αφορούν αθλητισμό, πολιτισμό, εκπαίδευση, υγεία, αναψυχή. 
Για να γίνει αυτό άμεσα πρέπει :

·  Να τροποποιηθεί η παρ. 5 του άρθρ. 14 και παρ. 4 του παραρτήματος iv του ν. 4277/2014 / ΦΕΚ 156 Α΄ του έτους 2014 και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ώστε να αποχαρακτηριστεί σαφώς η περιοχή από βιομηχανική ζώνη.

Ο συντελεστής δόμησης να οριστεί αυστηρά σε  0,1 επί της συνολικής έκτασης,  που επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες των χρήσεων που απαιτούμε για το συγκεκριμένο χώρο.

·  Να προκηρυχτεί από το δήμο και την περιφέρεια διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεων για την ανάπλαση της περιοχής.

·   Να προχωρήσει η απαλλοτρίωση μέρους της έκτασης που φέρεται σαν ιδιοκτήτης η Εθνική τράπεζα. Για το σκοπό αυτό να ενταχθεί στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας σχετικός κωδικός με ποσό 5.000.000 Ευρώ.

·  Να διαμορφωθεί και να υλοποιηθεί, από κοινού με την Περιφέρεια και το υπουργείο Πολιτισμού, πρόγραμμα σωτηρίας και ανάδειξης των μνημείων βιομηχανικής αρχαιολογίας.

·   Να διεκδικηθεί από το δήμο, η αξιοποίηση της έκτασης που διαχειρίζεται ο  ΟΛΠ στη συγκεκριμένη περιοχή. Να ακυρωθεί η ήδη υπάρχουσα παραχώρηση μέρους αυτής της έκτασης σε ιδιώτες, για χρήσεις επικίνδυνες για το περιβάλλον και τους ανθρώπους της πόλης.

·   Να διακοπούν άμεσα οι εργασίες κατασκευής και να μη λειτουργήσει μέσα στα όρια της πόλης μας το διϋλιστήριο επεξεργασίας πετρελαιοειδών της Oilone, συμφερόντων Μελισανίδη. Κριτήριό μας είναι ότι τέτοιου είδους  ρυπογόνες βιομηχανίες μέσα στην πόλη, σε ελάχιστη απόστασή από τα σπίτια, υποβαθμίζουν και απειλούν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης μας.

·   Δηλώνουμε ότι συνεχίσουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση όλων αυτών και ταυτόχρονα θα στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία του λαϊκού κινήματος και των τοπικών μαζικών φορέων και συλλογικοτήτων για το σκοπό αυτό. 

·    Διαβεβαιώνουμε ότι η περιοχή ανήκει στους κατοίκους της Δραπετσώνας και του Κερατσινιού και θα εξασφαλίσουμε την πολύμορφη αξιοποίησή της προς όφελος των δημοτών του Δήμου. Κερατσίνι – Δραπετσώνα,  Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015