Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Ανακοίνωση της Λαϊκής Επιτροπής Κερατσινίου-Δραπετσώνας για την Άνάπλαση"

Η Λαϊκή Επιτροπή Κερατσινίου-Δραπετσώνας και οι φορείς που συσπειρώνονται σε αυτήν, με ανακοίνωση-κάλεσμα, τοποθετούνται για τη συζήτηση που έγινε για την Ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας, καταγράφουν και μια άλλη ματιά στα όσα ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, και καλούν τους δημότες την Κυριακή 5 Απρίλη στις 11.00 το πρωί σε συγκέντρωση έξω από το πρώην δημαρχείο Δραπετσώνας και πορεία προς τον χώρο των λιπασμάτων.

"ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Κερατσινίου-Δραπετσώνας στις 09/03/2015, η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, έφερε προς συζήτηση το θέμα της Ανάπλασης της πρώην λιμενοβιομηχανικής ζώνης στην Δραπετσώνα. Σε μια κατάμεστη από δημότες και μαζικούς φορείς αίθουσα και με την παρουσία του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνη, του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γ. Γαβρίλη και βουλευτών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η δημοτική αρχή έφερε ψήφισμα για το θέμα της Ανάπλασης, πρόταση τροποποίησης του άρθρου του Ρ.Σ.Α/Α που αναφέρεται στο χώρο της Ανάπλασης και τον χαρακτηρίζει βιομηχανική ζώνη και ένα πρόγραμμα δράσης και κινητοποιήσεων για το επόμενο διάστημα.  
 
Η ομιλία του υπουργού παρά την απαιτούμενη «ασάφεια» ήταν αρκετά συγκεκριμένη ώστε να προβληματίσει και τους πλέον καλοπροαίρετους. Χαρακτηριστικά είπε ότι «η κυβέρνηση προτίθεται να επανεξετάσει την σύμβαση μεταξύ ΟΛΠ και της OIL ONE Α.Ε. από άποψη νομιμότητας» και ότι «η ακύρωση του χαρακτηρισμού της περιοχής ως βιομηχανικής ζώνης δεν σημαίνει και ακύρωση της επένδυσης Μελισσανίδη». Στη συνέχεια συνέδεσε «αυτό που θα γίνει στο χώρο των Λιπασμάτων με την παραγωγική ανασυγκρότηση όλης της περιοχής» (βλέπε ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ, σχέδια επέκτασης της Cosco, ‘’Πολιτιστική Ακτή’’).  
Με απλά λόγια η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να αξιοποιηθεί η περιοχή προς όφελος των κατοίκων της περιοχής, δεν έχει κανένα σκοπό να ανακαλέσει την άδεια Μελισσανίδη. Γι’ αυτούς το στήσιμο διυλιστηρίων και καζανιών επεξεργασίας αποβλήτων, 100 μ. από τα σπίτια των ανθρώπων, δεν είναι ξεκάθαρα παράνομο, αλλά χρειάζεται επανεξέταση !    
Από την μεριά του ο Δήμαρχος παρά τα μεγάλα λόγια ότι δήθεν «δε θα επιτρέψει τη λειτουργία των διυλιστηρίων ή άλλες βιομηχανικές χρήσεις» αρνήθηκε -για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες- να συμπεριλάβει στο ψήφισμα την πρόταση των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης για «άμεση ανάκληση από την κυβέρνηση και την περιφέρεια της άδειας των εργασιών της OIL ONE A.E.». Αρνήθηκε να δεσμευτεί ρητά μέσα από το ψήφισμα για την κατασκευή Παιδιατρικού νοσοκομείου στον χώρο των πρώην λιπασμάτων ένα πάγιο αίτημα του λαϊκού κινήματος της περιοχής που μπορεί να καλύψει την τεράστια έλλειψη για όλον τον Πειραιά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού.    
Παράλληλα δηλώνουν όλοι έτοιμοι να δώσουν 5.000.000 €, ζεστό χρήμα στην Εθνική Τράπεζα, για να απαλλοτριώσουν τα 240 στρ. που φέρεται ότι της ανήκουν. Μήπως γιατί δημοτική αρχή και Περιφέρεια έχουν ήδη έρθει σε συμφωνία μαζί της;    
Συμπεράσματα βγαίνουν και από τις τοποθετήσεις των βουλευτών της συγκυβέρνησης.  
Η Ε. Καρακώστα (ΣΥΡΙΖΑ) μίλησε για «έσοδα από την Ανάπλαση» και υπεραμύνθηκε του διεθνή αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που είναι το πρώτο βήμα για την είσοδο των ιδιωτών-επενδυτών στο χώρο, ενώ ο Δ. Καμμένος (ΑΝΕΛ) ήταν πιο ξεκάθαρος. Μίλησε για «business plan” και για ανταποδοτικά οφέλη του δήμου αλλιώς το project θα χρεοκοπήσει! Δηλαδή χαράτσωμα των εργαζομένων και του λαού για την χρήση του χώρου των Λιπασμάτων και ιδιωτικοποίηση. 
Η στάση όλων, Κυβέρνησης-Περιφέρειας-Δημοτικής αρχής έχει σαν στόχο να παραπλανήσει από το βασικό ζήτημα ότι στον καπιταλισμό η γη είναι εμπόρευμα και αξιοποιείται με σκοπό το κέρδος και σε αυτό συναινούν παρά τα μεγάλα λόγια. Η διαφωνία βρίσκεται στα ανταλλάγματα, στο αντίτιμο κλπ    

Η Λαϊκή Επιτροπή Κερατσινίου-Δραπετσώνας και οι φορείς που συσπειρώνονται σε αυτήν, δηλώνει την αντίθεσή της στην δραστηριοποίηση ιδιωτικών – επιχειρηματικών συμφερόντων στην περιοχή, στις συμπράξεις Δημόσιου- Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ (συμβάσεις παραχώρησης, πώληση μετοχών), τονίζουμε την ανάγκη το λιμάνι του Πειραιά να ανήκει στο λαό, να αποτελέσει λαϊκή περιουσία.   
Καλούμε τον λαό να διεκδικήσει η ανάπλαση να γίνει με κρατική χρηματοδότηση, να βάλουμε φραγμό στην είσοδο επιχειρηματιών – επενδυτών και στην εμπορευματοποίηση της περιοχής.   
Να διεκδικήσουμε την κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου.    

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΙΣ 11.00 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ  ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ OIL ONE Α.Ε.   
ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ: 
ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ 
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΤΗΣ OIL ONE A.E. ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ 
ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. 
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ «Η ΣΤΟΡΓΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»
ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΡΑΥΓΗΣ – ΕΥΓΕΝΕΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΟΥ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ «Η ΚΥΨΕΛΗ»