Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Σφραγίζονται οι προσφυγικές κατοικίες στη Δραπετσώνα

Με παρέμβαση της αντι- περιφέρειας Πειραιά δίνεται λύση στο μεγάλο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί και είχε ξεσηκώσει κατοίκους της περιοχής, στο συγκρότημα εργατικών κατοικιών, στην είσοδο του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας.
Οπως ενημέρωσε με ανακοίνωση της η Αντιπεριφέρεια Πειραια, σφραγίζεται το συγκρότημα εργατικών κατοικιών «Καππαδοκία» που βρίσκονται στο οικοδομικό τετράγωνο Μπότσαρη-Ψαρρών-Σωκρατους και Αγίου ΔημητρίουΣε αυτοψία ελεγκτών της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβάλλοντος Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά πέραν των ζημιών που είχαν γίνει στο σεισμό του 1999 και την έλλειψη κτιριακής συντήρησης, διαπιστώθηκαν και σόβαρα θέματα υγιεινής.  Η αντιπεριφέρεια διαβίβασε την απόφαση για το σφράγισμα στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας και στο αστυνομικό τμήμα για την υλοποίηση της. Μετά την απόφαση εκκρεμεί η απομάκρυνση-μεταστέγαση όσων κατοικούν εκεί, στην πλειοψηφία τους δυστυχείς μετανάστες, οι οποίοι μένουν εκεί με κίνδυνο της ζωής τους! Ακόμα θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το γκρέμισμα των επικίνδυνων αυτών κτισμάτων και τη διαμόρφωση του χώρου!

Η ανακοίνωση: "Σε χρονίζουσα ανθυγιεινή εστία, επικίνδυνη πρωτίστως σε βάρος των διαμενόντων αλλά γενικότερα και των περίοικων, έχει μετατραπεί το συγκρότημα εργατικών κατοικιών «Καππαδοκία» επί των οδών Μ. Μπότσαρη- Ψαρρών- Σωκράτους, στη Δραπετσώνα.
Αυτό διαπιστώθηκε σε αυτοψία ελεγκτών της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβάλλοντος Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, η οποία έγινε, μετά από έγγραφο του Αστυνομικού Τμήματος Δραπετσώνας, σε συνεργασία με τον Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας.
Στην αυτοψία επιβεβαιώθηκε, για μια ακόμα φορά, ότι στον τόπο διαμένουν άτομα, χωρίς στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής ενώ στους ακάλυπτους χώρους, μεταξύ των κτηρίων του συγκροτήματος, βρέθηκαν απορρίμματα, ξερά χόρτα ενώ υπήρχε και έντονη δυσοσμία, με αποτέλεσμα να ευνοείται η ανάπτυξη εντόμων και τρωκτικών.
Με βάση τα παραπάνω και όπως υποχρεούται από τη νομοθεσία, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης εξέδωσε απόφαση για την σφράγιση του συγκεκριμένου συγκροτήματος, η οποία διαβιβάστηκε στον Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας και στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα για τις δικές τους ενέργειες.
Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο συγκρότημα κατοικιών, όπως προκύπτει από έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έχει υποστεί σοβαρές βλάβες από τον σεισμό του 1999, που το καθιστούν επικίνδυνο και δεν επιτρέπεται η χρήση του, μέχρι να αποκατασταθούν."


Πως βρεθηκαν οι κατοικίες σε αυτή την κατάσταση:
 
Οι προσφυγικές κατοικίες στον Αγ. Διονύσιο!
Δραπετσίνι 4-12-2013
Τον Οκτώβριο 2002 το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο Δήμος Δραπετσώνας με διοίκηση του Δημάρχου Κ.Χρονόπουλου προχώρησαν στην υπογραφή Πρωτόκολλου συνεργασίας, προκειμένου να συμβάλλουν στη στεγαστική αποκατάσταση των 150 οικογενειών που διέμεναν στις προσφυγικές πολυκατοικίες του οικισμού «Καππαδοκία», που είχαν υποστεί σοβαρές βλάβες από τους σεισμούς του 1999. 

Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, το οποίο επικυρώθηκε με νομοθετική διάταξη το 2003, το ΥΠΕΧΩΔΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος στεγαστικής αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων του σεισμού της 7-9-1999, αναλάμβανε την ανέγερση 150 διαμερισμάτων, των 60μ2 έκαστο, σε 5 συγκροτήματα (πολυκατοικίες) για την στεγαστική αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων οικογενειών του οικισμού. 
Ο Δήμος ανέλαβε να παραχωρήσει 2 οικόπεδα ιδιοκτησίας του για την ανέγερση των πολυκατοικιών και τα υπόλοιπα 3 οικόπεδα παραχωρήθηκαν από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. 
Οι ιδιοκτήτες των 150 διαμερισμάτων των σεισμόπληκτων προσφυγικών πολυκατοικιών του οικισμού «Καππαδοκία» ανέλαβαν την υποχρέωση να παραχωρήσουν τα σεισμόπληκτα διαμερίσματά τους στο Δημόσιο προκειμένου στη θέση τους να δημιουργηθεί κοινόχρηστος χώρος πρασίνου επιφανείας 4.410μ2 και κατασκευή υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων.
Τα διαμερίσματα αποπερατώθηκαν στην συνοικία Μελίνα Μερκούρη, κληρώθηκαν και παραχωρήθηκαν στους δικαιούχους. Οι ετοιμόρροπες πολυκατοικίες όμως παραμένουν στη θέση τους και αποτελούν αίσχος στην είσοδο της πόλης. Δυστυχείς μετανάστες έχουν καταλάβει μερικά διαμερίσματα και κατοικούν σε συνθήκες άθλιες με κίνδυνο της ζωής τους.Κάποια τμήματα καταρρέουν και πέφτουν στα κεφάλια των ανύποπτων περαστικών.
Η Δημοτική Αρχή που παραμελεί την Δραπετσώνα, πρέπει άμεσα να κινήσει διαδικασίες για το γκρέμισμα των επικίνδυνων αυτών κτισμάτων και την διαμόρφωση του χώρου σύμφωνα με το αρχικό πλάνο .Και αν δεν ανταποκριθούν οι αρμόδιοι φορείς να ενημερώσει τις εισαγγελικές αρχές.Υπάρχει κίνδυνος σοβαρός να θρηνήσουμε θύματα.