Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Η "περίοδος χάριτος" τελειώνει...

Αλλιώς περίμεναν την πρώτη μετεκλογική «πολιτική συγκέντρωση», έτσι την ονόμασαν, οι άνθρωποι του «άλλου δρόμου». Διάλεξαν το μεγάλο γήπεδο, το ψυχρό κλειστό γήπεδο μπάσκετ, για να μαζέψουν κόσμο, εκτιμώντας προφανώς ότι η δύναμη της εξουσίας φτάνει για να έρθει ο κόσμος και για να αξιοποιήσουν για μια ακόμα φορά την ικανότητα του δημάρχου σε ανοιχτά ακροατήρια. 
Οι διοργανωτές αψήφησαν την κακή ενέργεια του χώρου, με τους αρνητικούς συμβολισμούς για μια άλλη δημοτική αρχή (φιέστα ορκωμοσίας) και ουσιαστικά λίγους μήνες μόνο μετά τις εκλογές, με "νωπές τις δάφνες", δεν κατάφεραν να γεμίσουν το γήπεδο. Οι δημότες δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, παρά τις ντουντούκες που βγήκαν στην πόλη για 2 μέρες. Είναι χαρακτηριστικό της αρχικής απογοήτευσης για την προσέλευση δημοτών, ότι ο φωτογράφος, ως άλλος «μπρισίμ», έκανε φιλότιμες προσπάθειες και έδινε οδηγίες για μετακίνηση του κόσμου προς το κέντρο για να πάρει ένα καλό πλάνο. 
Η μικρή συγκέντρωση, μικρότερη από αντίστοιχες συγκεντρώσεις στο δημοτικό θέατρο προβλημάτισε, όπως προβλημάτισε η απουσία ανθρώπων που είχαν στηρίξει τον άλλο δρόμο στην πορεία προς τις εκλογές. Επιπλέον έγινε κατανοητό σε όσους "βλέπουν" λίγο πιο μακριά από το δημαρχείο, ότι η περίοδος χάριτος τελειώνει! Η συνήθης ατάκα "γιατί τα περιμένετε όλα από εμάς, είμαστε μόνο 3 μήνες στα πράγματα" σε λίγο δεν θα έχει υπόσταση. 
 Βέβαια από όλη αυτή την ιστορία υπάρχει ένα κέρδος! Το κέρδος για τη δημοτική αρχή είναι ότι η συγκέντρωση έγινε στην αρχή της θητείας της και, θεωρητικά, εισέπραξε έγκαιρα τα μηνύματα των δημοτών. Από εδώ και πέρα, υπάρχει χρόνος να τα αξιοποιήσει, να επανεκτιμήσει την κατάσταση και να δει τα πράγματα από την αρχή, με ένα δεδομένο, ότι είναι διοίκηση, οφείλει να σκέφτεται και να συμπεριφέρεται ως διοίκηση και έχει να διαχειριστεί ένα δύσκολο περιβάλλον.

Οι άνθρωποι του «άλλου δρόμου» έχουν όλο τον χρόνο να ανασκουμπώσουν τα μανίκια και να δουλέψουν απλά, αθόρυβα, ουσιαστικά. Με μικρά έργα στην αρχή, με σημαντικές παρεμβάσεις στη συνέχεια.  Χωρίς πολλά λόγια, αλλά με ουσιαστικές δράσεις, άλλωστε έχουν την τεχνογνωσία,  δίπλα τους είναι το τμήμα πολιτισμού. 
Αρκεί να μην κρυφοκοιτάζουν τι έκαναν οι άλλοι στο παρελθόν και κακέκτυπα να τους αντιγράφουν. Η εξουσία παρασέρνει, οι βαθουλωτές περιστρεφόμενες καρέκλες εξαπατούν, δεν είναι αυτός ο πραγματικός κόσμος, ο κόσμος είναι έξω, με τις αγωνίες και τις δυσκολίες. Οι μεγάλες συγκεντρώσεις, οι καλοδουλεμένες ομιλίες, τα χειροκροτήματα προσφέρουν μια πρόσκαιρη "ηδονή" δεν προσφέρουν λύσεις στα προβλήματα. 

Δυο λόγια για την ομιλία
Στην ομιλία δεν ακούστηκε η γνωστή φράση για «καμένη γη», αλλά τονίστηκαν τα μεγάλα προβλήματα το δήμου, όπως η έλλειψη μόνιμου προσωπικού η οποία "ευθύνεται για τη μη ποιοτική καθαριότητα και την ανεπαρκή φροντίδα του πρασίνου", τα χρέη που μεταφέρθηκαν στον δήμο από το κλείσιμο της ΔΗΚΕΠΑ, η περιοριστική πολιτική του Καλλικράτη, προβλήματα βέβαια τα οποία ήταν γνωστά τα τελευταία χρόνια. 
Ακόμα υπογραμμίστηκαν ιδιαίτερα: η στάση της δημοτικής αρχής για τους 27, η κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς,  τα ροφήματα στα ΚΑΠΗ, η εθελοντική δράση καθαρισμού πάρκων, το πλύσιμο των κάδων, η συμμετοχή του δημάρχου στην πρωτοβουλία των 10 δημάρχων για τις «ελαστικές εργασιακές σχέσεις», η προσφυγή του «άλλου δρόμου» στο συμβούλιο επικρατείας για την απόφαση μανιάτη. 
Υπήρξαν και καλές ειδήσεις!
 Εκτός από την ανακοίνωση για τις λαϊκές συνελεύσεις, ανακοινώθηκε εργολαβία συντήρησης σχολείων με τα χρήματα της ΣΑΤΑ του τελευταίου έτους, αγορά απορριμματοφόρων, επεξεργασία σχεδίου για τη διαχείριση απορριμμάτων,  πετρέλαιο στα σχολεία από έκτακτη επιχορήγηση του δήμου, ορκωτοί λογιστές για έλεγχο στο ΚΕΚ, απαλλοτριώσεις εκτάσεων στην περιοχή των λιπασμάτων, κατάργηση δημοτικών τελών για δημότες που είναι μακροχρόνια άνεργοι, ενώ τονίστηκε ότι η δημοτική αρχή θα αποφύγει τις απευθείας αναθέσεις. 
Δεν ακούστηκε λέξη, για τη ΝΑΦΘΑ, για την εγκαταλειμμένη Χαραυγή, για το πολύκεντρο στο κτίσμα Καχραμάνογλου, για την ανάπλαση της περιοχής του γυψάδικου, για το πρόγραμμα συντήρησης των παιδικών χαρών, για τους χώρους άθλησης που χρειάζονται άδεια, για το πρόγραμμα κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, για τη δωρεάν πρόσβαση των δημοτών στις δομές πολιτισμού και άθλησης…
Η γεύση που έμεινε μετά από τη συγκέντρωση, ήταν γλυκόξινη. Ο Δήμαρχος προσπάθησε και δεσμεύτηκε πως στο επόμενο διάστημα η πόλη θα αρχίζει να αλλάζει, όμως δεν μίλησε για συγκεκριμένα προγράμματα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, έκανε το εύκολο, υποσχέθηκε, και αυτό δυσκολεύει τα πράγματα, είναι δίκοπο μαχαίρι, γιατί οι δημότες είναι υποψιασμένοι και, πλέον, δεν υπάρχει "αγνωσία των μαζών".

ΥΓ. Στην αφίσα που κυκλοφόρησε κυριαρχούσε τα τρίπτυχο ενημερώνομαι, συμμετέχω, ελέγχω. Πραγματικά ίσως θα έπρεπε να εξηγηθεί και στη σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε (εδώ) πως αντιλαμβάνονται οι διοργανωτές το «ελέγχω» και το «συμμετέχω». Δεν δόθηκε ο λόγος σε κανέναν δημότη και η συγκέντρωση έκλεισε βιαστικά και άτσαλα όπως άρχισε. Ακούστηκε βέβαια ότι στο άμεσο μέλλον θα ξεκινήσουν λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές και θα έχουν τον λόγο οι δημότες για να μιλήσουν για το «για το τι Δήμο θέλουμε και τι θέλουμε να κάνουμε ώστε να γίνει καλύτερος και να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης». 
Πάντως είναι πιο απλό. Στις εκλογές οι δημότες επέλεξαν την πρόταση του «άλλου δρόμου» η οποία περιέγραφε τι δήμο θέλουμε, τώρα η δημοτική αρχή ελέγχεται εάν υλοποιεί αυτή την πρόταση και βέβαια εάν θέλει, την εμπλουτίζει!