Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

"Το Ειδικόν" στη Δραπετσώνα



Το μαγαζί του "μπακαλόγατου" στη Δραπετσώνα 
Εικόνες από ταινίες της δεκαετίας του '50 με τα παλιά παντοπωλεία φέρνει στο μυαλό το οινοπαντοπωλείο "Το Ειδικόν" στη Δραπετσώνα, όπου ο χρόνος έχει σταματήσει.
Και ποιος δεν θυμάται τις σκηνές από την ταινία ¨Της Κακομοίρας", με τον μπακαλόγατο "Κώστα Χατζηχρήστο, υπάλληλο στο παραδοσιακό οινοπαντοπωλείο; Όποιος θέλει να ζήσει ανάλογες εικόνες από κοντά, δεν έχει παρά να κατηφορίσει μέχρι τη Δραπετσώνα, στην οδό Ψαρρών, όπου ο κυρ Αποστόλης έχει διατηρήσει τα πάντα όπως τα έφτιαξε ο πατέρας του, το 1920, όταν άνοιξε το μαγαζί. 
Το παλιό μπακάλικο προσφέρει τα απαραίτητα για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής, αλλά και αυθεντικούς μεζέδες, με καλό κρασί από τα βαρέλια που βρίσκονται στο υπόγειο. Ένα δίωρο, με καλή παρέα και λίγο τραγούδι αρκεί για να νιώσετε ότι έχετε γυρίσει πίσω στον χρόνο και να καταλάβετε αυτά που νιώθουν οι άνθρωποι που έχουν κάνει το οινοπαντοπωλείο "Το Ειδικόν" στέκι τους, όπως έκαναν και οι πατεράδες αλλά και οι παππούδες τους. 
Τα πάντα είναι στη θέση τους, ακόμη κι ένα παλιό ψυγείο με ξύλινη σκαλιστή επένδυση-σωστό έργο τέχνης του 1938, που δούλευε με πάγο και χρειάστηκε μια μικρή μετατροπή για να γίνει ηλεκτρικό και να συνεχίσει να στολίζει τα παλιό παντοπωλείο. 
Πρόκειται για ένα ιδανικό καταφύγιο στον καιρό της κρίσης, που αντέχει ακόμη και σε βοηθάει να θυμηθείς ποια είναι αυτά τα στοιχεία που μας έχουν κάνει να αντέχουμε στον χρόνο, όπως έχει αντέξει και το αυθεντικό παραδοσιακό στέκι, ένα από τα τελευταία στον Πειραιά.πηγή