Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Τα γεγονότα στο 8ο Δημ. Σχολείο Κερατσινίου



Μετά από 3 μέρες δεν έχουν απαντηθεί τα ερωτήματα σχετικά για την παρουσία περιπολικού έξω από το σχολείο και το "ενδιαφέρον" για τη σύλληψη μαθητή,  για ένα ασήμαντο τσακωμό! 
Πραγματικά είναι "αξιοθαύμαστο" το γεγονός ότι  "παιδικοί καυγάδες" απασχόλησαν για πολύ ώρα ενήλικες επαγγελματίες!
Ο σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά η "Πρόοδος" και ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας   εξέδωσαν ανακοινώσεις για την "επιχείρηση" και τα γεγονότα στο 8ο Δημ. Σχολείο Κερατσινίου!

 Η ανακοίνωση του συλλόγου εκπαιδευτικών αναφέρει: "Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΣ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ
 Η μήνυση κατά μαθητή δημοτικού σχολείου για ένα ασήμαντο τσακωμό μεταξύ μαθητών στην ώρα του διαλείμματος (τον οποίο μάλιστα είχαν άμεσα διευθετήσει οι εκπαιδευτικοί του σχολείου), η απόπειρα σύλληψης του μαθητή, από δύο οπλοφόρους αστυνομικούς που επιχειρούσαν να τον εντοπίσουν μεταξύ των μαθητών του 8ου δημοτικού σχολείου Κερατσινίου στη διάρκεια της πρωινής προσέλευσης τους στο σχολείο την 14η Οκτωβρίου, ενώ συνοδεύονταν από τον μηνυτή, ο οποίος και «καθοδηγούσε» την … αστυνομική έρευνα
και ο προπηλακισμός της διευθύντριας του δημοτικού σχολείου που προσπάθησε να προστατεύσει την ψυχική ηρεμία και το αίσθημα ασφάλειας των μικρών μαθητών συστήνοντας στους αστυνομικούς να απομακρυνθούν από την είσοδο του σχολείου, αναδεικνύουν δύο σημαντικά προβλήματα.  


Αφενός μέρος της κοινωνίας μας γλιστρά σε αυταρχικούς παραλογισμούς που έφτασαν στο σημείο να εμπλέκουν τους μηχανισμούς επιβολής του νόμου ακόμα και σε παιδικούς καβγάδες. 
Αφετέρου οι μηχανισμοί αυτοί (στην περίπτωση μας δύο τουλάχιστον αστυνομικοί) δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν από τους παραλογισμούς αυτούς, αλλά αντίθετα τους ενισχύουν με το κύρος της κρατικής εξουσίας. 
Η πολυπληθής παρουσία γονέων και εκπαιδευτικών στην απογευματινή συζήτηση της σχολικής κοινότητας την 14η Οκτωβρίου και η αποφασιστική στάση όλων των παρευρισκόμενων να προστατεύσουν τους μαθητές του σχολείου από το φόβο και να εδραιώσουν την εμπιστοσύνη τους στη δύναμη της επικοινωνίας και του διαλόγου είμαστε βέβαιοι πως θα μπορέσουν να δώσουν λύση στο πρόβλημα. 
Πρωταρχικός στόχος της κινητοποίησης αυτής είναι ο καταλογισμός ευθυνών για την αδιανόητη απόπειρα σύλληψης μαθητή μπροστά στο σχολείο την ώρα της πρωινής προσέλευσης των μαθητών του σχολείου. Στοχεύει επίσης στην ανάκληση της μήνυσης από τον ίδιο τον μηνυτή, ως έμπρακτη αναγνώριση του λάθους του. 
Ο σύλλογος μας θα σταθεί με κάθε τρόπο στο πλάι της σχολικής κοινότητας του 8ου δημοτικού σχολείου Κερατσινίου."


Η ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής: Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε το γεγονός που συνέβη σε σχολείο της πόλης μας, όπου με αφορμή ένα ασήμαντο περιστατικό όπως είναι ένα μικροεπεισόδιο μεταξύ μαθητών, εμφανίστηκε περιπολικό της αστυνομίας και οι αστυνομικοί θέλησαν να συλλάβουν ένα 10χρονο μαθητή. Με εντολή κάποιου «γονέα» που επικαλούνταν ψεύτικη ιδιότητα προπηλάκισαν τη διευθύντρια, δημιουργώντας κλίμα τρομοκρατίας σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, του συλλόγου δασκάλων Πειραιά «η Πρόοδος» και της Ένωσης Γονέων, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο αστυνομικό τμήμα Κερατσινίου ζητώντας εξηγήσεις για αυτά τα γεγονότα.
Υπάρχουν ερωτήματα που απαιτούν απάντηση:
Ποιος έδωσε την εντολή για την παρουσία του περιπολικού στο σχολείο με αλεξίσφαιρα γιλέκα και όπλα στα χέρια και τη «σύλληψη» ενός παιδιού και μάλιστα με τις οδηγίες αυτού του «γονέα».
Γιατί μέχρι τώρα δεν υπάρχει επίσημη απάντηση για το περιστατικό;
Η Δημοτική Αρχή δηλώνει τη συμπαράστασή της στη συντριπτική πλειοψηφία των γονιών που την ίδια μέρα καταδίκασαν το γεγονός και ζήτησαν:
• την απόσυρση της μήνυσης από τον γονέα και τη συνεπακόλουθη αναγνώριση του λάθους του.
• τον καταλογισμό ευθυνών για τη συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων κατά το περιστατικό της 14ης Οκτωβρίου, που έφτασαν στο σημείο να προπηλακίσουν τη διευθύντρια του σχολείου.

Είμαστε δίπλα στουςγονείς και τους εκπαιδευτικούς όπου μας χρειαστούν καταδικάζοντας τηναυθαιρεσία και τον αυταρχισμό.