Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

"Πολιτική" και για το θέμα της Ανάπλασης;



Τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο δημοσιεύτηκαν δύο προσφυγές προς το συμβούλιο επικρατείας για τις αποφάσεις Μανιάτη για την περιοχή των Λιπασμάτων (αύξηση συντελεστή δόμησης από 0,4 σε 0,6, μετατροπή της περιοχής σε Ζώνη Ελεγχόμενης Διάταξης με πρόβλεψη Βιοτεχνικών και Βιομηχανικών λειτουργιών κ.α.) . 
Την μία προσφυγή υπογράφουν 50 πολίτες, οι περισσότεροι συμμετέχουν στην επιτροπή πρωτοβουλία για "τη δική μας Ανάπλαση" και την άλλη τα μέλη της δημοτικής κίνησης  "άλλος δρόμος" μαζί με τον δήμαρχο.

Πιθανόν οι δύο προσφυγές στις λεπτομέρειες τους να έχουν διαφορές και να τεκμηριώνουν με διαφορετικό τρόπο τα επιχειρήματα τους!  Όμως, η αίσθηση είναι, ενώ ο στόχος των προσφυγών είναι κοινός (κατάργηση των ρυθμίσεων Μανιάτη κ.λπ.), ότι ακόμα και σε αυτό το κορυφαίο θέμα, το οποίο θα έπρεπε να ενώνει, υπάρχουν προσεγγίσεις, οι οποίες "απαγορεύουν"(;) την κοινή δράση και οδηγούν σε διαφορετικές προσφυγές!

Εντάξει, η ιστορία θα γράψει ότι υπήρξαν δύο διαφορετικές προσφυγές! Και τι έγινε; 
Πάντως, εάν δεν υπάρχουν λόγοι ουσίας (οι οποίοι θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν), η διαφοροποίηση από μόνη της δείχνει στενότατη αντίληψη πολιτικής δράσης,  η οποία  μιας και τώρα πια δεν υπάρχουν κομματικά ένσημα από τις διαφοροποιήσεις, είναι ανεξήγητη!
Ακόμα, η νέα δημοτική αρχή,  αντί να φερθεί γενναία, να πιάσει από τα μαλλιά την ευκαιρία, να μπει μπροστά, και να ενώσει τους πολίτες μετά την πολωτική εκλογική περίοδο και ενόψει των ευρύτερων συναινέσεων που χρειάζεται λόγω των τεράστιων προβλημάτων του δήμου, ξεκίνησε τη θητεία με πολιτική τειχών! Και βέβαια υπάρχει και ένα δεύτερο θέμα, μεγαλύτερο: γιατί ο δήμαρχος δεν υπέγραψε και τις δύο προσφυγές; Δεν ενημερώθηκε από την πρωτοβουλία για τη «δική μας ανάπλαση»; Διαφωνούσε με την προσφυγή της πρωτοβουλίας για τη «δική μας ανάπλαση; Τώρα πια είναι δήμαρχος της πόλης και όχι μόνο επικεφαλής του "άλλου δρόμου"!

Το θέμα της ανάπλασης της πρώην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας, χρόνια τώρα, σύρεται και φέρεται και χάθηκαν ευκαιρίες σε εποχές όπου οι συνθήκες ήταν πιο ευνοϊκές. Είναι θέμα που δεν προσφέρεται για αντιπαραθέσεις και πολιτικές αστερίσκων. Χρειάζεται καθαρή ματιά! Αν κάτι πρέπει να μείνει από το παρελθόν και τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις, είναι ότι μόνο με ενότητα δυνάμεων, με προσεκτικές κινήσεις, με σχέδιο και ξεκάθαρη δουλεμένη πρόταση μπορεί να έχει καλύτερη τύχη από αυτήν που προετοιμάζουν τα αλληλοσυγκρουόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Διαφορετικά θα τρέχουμε κάθε φορά πίσω από τις εξελίξεις, όπως τώρα! Και θα ψάχνουμε, κρυφοκοιτάζοντας δίπλα μας, πως πέρασαν τόσες αρνητικές ρυθμίσεις για την πόλη, χωρίς κανένας «ειδικός» να πει κουβέντα, χωρίς να «ανοίξει ρουθούνι»!