Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Ερείπια, απομεινάρια μιας άλλης ζωής…

 Την Τετάρτη στο χώρο του πρώην Δημαρχείου Δραπετσώνας, στις 7.30μ.μ, συνεδριάζει η "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗ".

 Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν πολίτες, οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν έναν «φορέα πολιτών» ο οποίος θα ασχολείται, θα δρα και θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή της τέως Βιομηχανικής Ζώνης. 

 Το τελευταίο διάστημα τα γεγονότα σχετικά με την ανάπλαση πήραν άσχημη τροπή! 
Ξεκίνησαν επισκευές και αναπαλαιώσεις  σε μονάδα στην περιοχή της πρώην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας και μετά από 15 χρόνια, μία βιομηχανική μονάδα αναπαλαιώνεται και είναι έτοιμη για λειτουργία ...

Ακόμη με την υπουργική απόφαση για συντελεστή δόμησης 0.6 και την παράλληλη ρύθμιση που επιτρέπει "μη οχλούσες" βιομηχανικές χρήσεις στην περιοχή η υπόθεση της ανάπλασης της περιοχής όπως την φαντάστηκαν και την ονειρεύτηκαν πολλοί συνδημότες μας ουσιαστικά ακυρώνεται. 
Δυστυχώς η αναποφασιστικότητα και οι αστοχίες ετών έδωσαν το δικαίωμα σε επενδυτές και πολιτικούς να δείξουν τα πραγματικά τους σχέδια. 
Ακόμα, υπήρξαν ολιγωρίες και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, η "ιστορία" θα τις καταγράψει! 

Όμως σήμερα βρισκόμαστε προ δυσάρεστων εξελίξεων και μάλιστα χωρίς να «ανοίξει ρουθούνι»!  Η συσπείρωση και η εγρήγορση όλων των δυνάμεων είναι απαραίτητη! Κάθε πρωτοβουλία, ή όποια πρωτοβουλία μπορεί να βοηθήσει, να ταρακουνήσει συνειδήσεις, να προσφέρει με ιδέες και κυρίως δράσεις είναι ευπρόσδεκτη. 

Βεβαίως, επειδή δεν αρκούν τα μοιρολόγια, και το θέμα αφορά όλους, καλό θα είναι, άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλίες και η δημοτική αρχή, ώστε τον Σεπτέμβρη να είναι έτοιμο ένα κίνημα αντίστασης με έτοιμο συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης! 



 ...
8.7.2014.
Απόγευμα στο πρώην εργοστάσιο λιπασμάτων στη Δραπετσώνα... (Φωτογραφικό ρεπορτάζ)

Σήμερα στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων που δεν έχουν κατεδαφιστεί, έχουν βρει καταφύγιο τα πουλιά και οι λάτρεις της φωτογραφίας!  
Παντού ερείπια,  απομεινάρια μιας άλλης ζωής… 
Σίδερα, μηχανές, σπασμένα τζάμια, έπιπλα... λεηλασία!

Περπατώντας στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου νιώθεις ότι έχει σταματήσει ο χρόνος. 
...κάποιες στιγμές, σαν ξεχαστείς, νιώθεις τις ανάσες, τις αγωνίες, τον ιδρώτα αυτών που ακούμπησαν τους τοίχους και στάθηκαν στις γωνιές του μεγαλοπρεπούς κτιρίου.