Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

«Πράσινα ξινά σταφύλια» ;



  Η ανακοίνωση που διαβάσαμε στο διαδίκτυο λέει: "την Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ. στο Δημαρχείο Δραπετσώνας, συνεδριάζει η Επιτροπή που ενδιαφέρεται για τα θέματα της περιοχής Ανάπλασης. Μετά την πρώτη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας, τώρα θα γίνουν τα πράγματα πιο οργανωμένα: 1.- Θα ανοίξει κατάλογος για να γραφτούν συμμετοχές 2.- Θα συμφωνηθεί ένα κείμενο αρχών 3.- Θα αποφασιστεί το είδος του φορέα (προσωρινή επιτροπή, συντονιστική επιτροπή φορέων και πολιτπών, σύλλογος, κίνηση κλπ.) 4.- Θα συζητηθούν τρέχοντα θέματα (προσφυγή του δήμου στο Σ.τ.Ε.,/ εφαρμογή αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί από το ΔΣ / επείγοντα θέματα που θέλουν αντιμετώπιση κλπ.)"
Με φόντο τις επισκευές και αναπαλαιώσεις που γίνονται στην περιοχή της πρώην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας, όπου μετά από χρόνια μία βιομηχανική μονάδα αναπαλαιώνεται και είναι έτοιμη για λειτουργία, χωρίς να «ανοίξει ρουθούνι», ξεκινάει και πάλι από μια ομάδα πολιτών η προσπάθεια για δημιουργία επιτροπής ανάπλασης.
Οι επιτροπές ανάπλασης είναι μια ιστορία που επαναλαμβάνεται και πιστεύουμε ότι οι οργανωτές έχουν καλές προθέσεις. Δεν γνωρίζουμε τι καινούργιο έχει να προσφέρει αυτή η επιτροπή, αναμένουμε πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Πάντως πέρασαν τα χρόνια, χάθηκε πολύτιμος χρόνος, οι επιτροπές έρχονται και παρέρχονται, με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά. Η «ανάπλαση» ως ιδέα υπάρχει, γερνάει, και συντηρεί πολιτικές συμπεριφορές.

Τελευταία φορά που υπήρξε η επιτροπή ήταν κατά τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης, απερχόμενης δημοτικής αρχής. Η επιτροπή επί της ουσίας λειτούργησε, άτυπα, ως συμβουλευτικό όργανο του Δημάρχου και στη διάρκεια της ζωής της πέτυχε να ανοίξει η παραλία Δραπετσώνας, να διοργανωθούν κάποιες εκδηλώσεις στην περιοχή και να γίνει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ένα κείμενο "Πλαίσιο θέσεων" για την Ανάπλαση. 
Όμως η επιτροπή δεν πρόλαβε και δεν αντέδρασε, αν και είχε μέλη της δημοτικούς συμβούλους, για την ιστορία των πρώην εγκαταστάσεων της ΒP και ουσιαστικά έκλεισε τον κύκλο της άδοξα  (μη συμμετοχή των μελών της).

Σήμερα τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Υπάρχει η νέα δημοτική αρχή, με ξεκάθαρη θέση για την αξιοποίηση της περιοχής, η οποία θέση υπάρχει στο πρόγραμμα της (βασικό στοιχείο της φυσιογνωμίας της), το οποίο φανταζόμαστε θα προσπαθήσει να υλοποιήσει!  Υπάρχουν οι δημοτικές κινήσεις, τοπικοί σύλλογοι και συλλογικότητες που έχουν πρόσφατη θέση για το θέμα, υπάρχει και η ιστορία που λέει ότι τέτοια θέματα, από ένα σημείο και μετά δεν λύνονται με επιτροπές γραφείων αλλά με αγωνιστική παρουσία. 
Χωρίς να μηδενίζουμε ιδέες και προσπάθειες συνεύρεσης αναμένουμε το κείμενο θέσεων της επιτροπής,  το οποίο υποθέτουμε θα περιγράφει το ρόλο και τους τρόπους παρέμβασης και δράσης και στο οποίο ξεκάθαρα θα αναφέρεται ο τρόπος με τον οποίο θα βοηθήσει αυτή η επιτροπή στην υπόθεση της «ανάπλασης»; Με την τεχνογνωσία της, με τις προτάσεις της ή  θα συντονίσει κινήματα και φορείς προς μία αγωνιστική κατεύθυνση, αυτό που θα κάνει η Δημοτική Αρχή, σύμφωνα με τη διακηρυγμένη της θέση;
Αναμένουμε ...καλά νέα!