Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

"Βαμμένα κόκκινα σχόλια"... από τη "σταγόνα"!

Μετά την ανακοίνωση (εδώ) του "Άλλου Δρόμου", της παράταξης που θα αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου από την 1η Σεπτεμβρίου 2014 δημοσιεύτηκε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και κατατοπιστικό άρθρο για την περιοχή της Ανάπλασης στη Δραπετσώνα στην ιστοσελίδα stagona4U. 
Το άρθρο αυτό κλείνει με τα "βαμμένα κόκκινα σχόλια", όπως τα χαρακτηρίζει ο αρθρογράφος Λάκης Ιγνατιάδης τα οποία καταλήγουν σε μια τολμηρή πρόταση.
 
 ...
<Υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα τακτικής που αναφαίνεται στην θέση αυτήν: "Ο Άλλος Δρόμος, αναλαμβάνοντας τη Δημοτική Αρχή την 1 Σεπτεμβρίου του 2014, δεσμεύεται ότι θα διεκδικήσει να κατοχυρωθεί στο Δήμο η πρώην λιμενοβιομηχανική ζώνη μαζί με τη παραλιακή μετώπη".

Πως λοιπόν ο Άλλος Δρόμος θα διεκδικήσει να κατοχυρωθεί στο δήμο η περιοχή αυτή; Με αγώνες προφανώς. 
Εναντίον ποιών; Όσο έχουμε κυβέρνηση με άξονα τη Ν.Δ, αυτό είναι κάτι που άπαντες το βλέπουν ότι δε θα γίνει ακόμα και αν όλοι κτυπάμε συνεχώς τον κώλο μας κάτω. Αν τώρα κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον, επιλέξουμε κυβέρνηση με άξονα το ΣΥΡΙΖΑ, αρκετοί θα έχουν τη γνώμη ότι δύσκολα θα μπορέσει ν' απαλλοτριώσει (ούτε ξέρουμε πόσο πάει το μαλλί) η κυβέρνηση τις εκτάσεις αυτές για να τις παραδώσει κατόπιν στο δήμο, διότι τα λίγα λεφτά που θα υπάρχουν, ο κοινός νους λέει ότι θα πάνε σε άλλες προτεραιότητες. Και επιπλέον, που θα βρεθούν επιπλέον χρήματα για να χρηματοδοτήσει όλα τα έργα που θα γίνουν εκεί; Αλλά μπορεί μια τέτοια επιλογή να βρει υποστηριχτές μέσα στην αριστερή κυβέρνηση, και να καταφέρουν να βρεθούν και τα χρήματα και να προχωρήσει; Σ'αυτήν την χώρα όλα είναι δυνατόν να γίνουν. Και αν γίνει αυτό που έχουμε ανάγκη, τότε τέλος καλό όλα καλά.
Η τρίτη επιλογή, είναι με κάποιο τρόπο μαγικό να σχηματίσει κυβέρνηση το ΚΚΕ κι άλλες επαναστατικές δυνάμεις. Αν τώρα ο δήμος έχει και δήμαρχο κομμουνιστή, τότε είναι πιθανόν το ΚΚΕ να κατοχυρώσει την έκταση υπέρ του δήμου. Όσο για τα χρήματα, με ΚΚΕ κυβέρνηση θα έχουμε δραχμή, που σημαίνει ότι θα κόβει η κυβέρνηση όσο χρήμα θέλει, άρα πρόβλημα χρηματοδότησης δεν θα υπάρξει. Αν ο δήμαρχος δεν είναι σε χέρια κομμουνιστών τότε η έκταση αυτή θα μείνει κρατική και ότι ήθελε προκύψει. Ακόμα και όλα αυτά που επιζητεί το νέο νομοσχέδιο.

Με άλλα λόγια και μιλώντας σοβαρά, η επιλογή της διεκδίκησης για να κατοχυρωθούν στο δήμο αυτά τα 600 στρ. υποστηρίζω ότι στην συγκυρία αυτή και μ'αυτόν τον συσχετισμό δύναμης, είναι ένα κι ένα για να προχωράνε με μεγαλύτερη άνεση τα σχέδια των ιδιοκτητών, των επενδυτών και της κυβέρνησης. Αυτοί θα μιλάνε για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και έργα προς όφελος των κατοίκων (έστω και ψευδεπίγραφα) και η δημ.αρχή θα μιλάει για έργα σε μια περιοχή που θα τη διεκδικεί. 
Επιπλέον θα είναι σχεδόν ακατόρθωτο να πείσει και για τη δυνατότητα να τα χρηματοδοτήσει. Φυσικός νόμος: Όταν συγκεκριμένα έργα αντιμετωπίζουν λόγια, σπανίως πείθουν τα λόγια, όσο και αν αυτά εκφράζουν τα όνειρα της πλειονότητας. Γι'αυτό, αν αρχίσει να ρέει χρήμα στην περιοχή της Ανάπλασης για την δημιουργία όλων αυτών που αναφέρονται στο νομοσχέδιο, τότε θα είναι σχεδόν αδύνατον η δημ.αρχή να αναστρέψει τις επιλογές του κεφαλαίου και της κυβέρνησης. Μακάρι να μην φτάσουν τα πράματα σ'αυτό το σημείο, άμα όμως φτάσουν, τότε οι μάχες που θα προσπαθήσει να δώσει η δημ.αρχή εκτιμώ ότι θα είναι ο ορισμός των μάταιων μαχών. Μάχες σαν κι αυτές, όταν φτάνουν στο σημείο της διεκδίκησης με αγώνες στους δρόμους, για να έχουν βάσιμες ελπίδες να κερδίσουν τα αιτήματά τους απαιτούν τη συστράτευση της μεγάλης πλειοψηφίας σε ένα εφικτό και καλά επεξεργασμένο σχέδιο. Νομίζω όμως πως τότε, αν οι προϋποθέσεις δεν υφίστανται, η πλειοψηφία ( σιωπηλή και μη) αλλού θα έχει δώσει το δακτυλίδι της.

4ο) Όπως έχουν εξελιχθεί εις βάρος μας οι νόμοι, είναι πολύ δύσκολο να βρούμε τρόπους για να γίνουν στην περιοχή της Ανάπλασης όλα όσα έχουμε φανταστεί. Τα δύο βασικά δεδομένα που παίζουν είναι ότι πρώτον, η μεγαλύτερη έκταση της περιοχής αυτής είναι ιδιωτική. Το δεύτερο είναι ότι δίχως κεφάλαια τίποτα δεν είναι δυνατόν να γίνει εκεί. Έτσι όπως είναι η κατάσταση δε μπορώ να φανταστώ που και πως θα βρεθούν τόσα πολλά χρήματα και μάλιστα για έργα που δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η υλική και άυλη ανταποδοτικότητά τους.

Σκιαγραφώντας μια γενική ιδέα νομίζω ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να συζητήσουμε, ως δημ.αρχή εννοώ κατ'αρχήν, με τους επενδυτές (αν υπάρξουν), ζητώντας πάρκο, εστίες πολιτισμού κι αναψυχής, την ακτογραμμή και υποστηρίζοντας ότι η γειτνίασή τους με την Πολιτιστική Ακτή του ΟΛΠ θα αποφέρει κέρδη και στους δύο. 
Η συμμετοχή του δήμου σε προγράμματα ΕΣΠΑ ίσως δώσει πόντους στην διαπραγματευτική του δύναμη. Επίσης οι ευεργέτες είναι μία επιλογή που καλό είναι να μην την απορρίψουμε εκ προοιμίου. Είναι φανερό πως ως επιλογή που έχει περισσότερες πιθανότητες να αποφέρει μεγαλύτερα κέρδη για τον δήμο και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, νομίζω πως είναι αυτή της συνεργασίας με όλους όσους σκέφτονται να εμπλακούν και να επενδύσουν στην περιοχή της Ανάπλασης. Μόνο που, αν προκρίνει η δημ.αρχή αυτήν την τακτική, οι άνθρωποι της δημ.αρχής που θα σχεδιάσουν, θα σκεφτούν και θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι υποστηριχτές αυτής της αντίληψης. Είναι φανερό πως όποια και αν είναι η επιλογή της δημ.αρχής, η δουλειά που απαιτείται να γίνει είναι μεγάλη και χρειάζονται όλοι όσοι συμφωνούν όχι μόνο με τα αιτήματα, αλλά και με την τακτική της διεκδίκησίς τους. Καλή δύναμη.> 
(Ολόκληρο το κείμενο βρίσκεται εδώ)