Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Η "συνταγή της επιτυχίας"!



Παλιότερα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές το αγαπημένο θέμα της κρατικής τηλεόρασης ήταν τα εγκαίνια. 
 Με ευτυχισμένο χαμόγελο ο πολιτευτής έκοβε το κορδελάκι, εισέπραττε το χειροκρότημα και καμάρωνε μπροστά στον φωτογραφικό φακό. Στόχος ήταν οι πολίτες να δουν έργο, να ζεσταθούν, και να ψηφίσουν αναλόγως. 

Τελευταία, δυστυχώς, λίγες μέρες πριν τις εκλογές παρακολουθούμε να στήνεται το ίδιο σκηνικό.  Δυστυχώς η κρίση που σάρωσε κόμματα και πρόσωπα δεν άλλαξε τις λογικές του παρελθόντος. 
Εγκαίνια, πομπώδη δελτία τύπου, υποσχέσεις ότι από εδώ και πέρα όλα θα αλλάξουν με μαγικό τρόπο, συγκεντρώσεις με ντουντούκες και καραμούζες, η ίδια παλαιοκομματική συνταγή, χρόνια τώρα. Ούτε μια λέξη για τους πολίτες που περιμένουν για τα δεδουλευμένα τους!
Τη «συνταγή της επιτυχίας» την συμπληρώνουν και κάποια έργα της τελευταίας στιγμής, έργα βιτρίνας. Έργα για το θεαθήναι, σε βάρος της ζωή της πόλης σε βάρος των έργων υποδομής.  «Εύκολα κόλπα», θα έλεγε κανείς, μιας άλλης εποχής, «κόλπα» που δείχνουν τη δυσκολία όσων έχουν μείνει στο παρελθόν, και έχουν ένα και μόνο στόχο, την ψήφο του πολίτη.
...
Η νέα μόδα είναι τα σιντριβάνια. Σε σημεία της πόλης έχουν ξεφυτρώσει κάτι τετράγωνα κουτιά, σαν μπανιέρες που λένε ότι θα γίνουν σιντριβάνια.
Η ερώτηση βέβαια είναι απλή και μελαγχολική: από σιντριβάνια έχει ανάγκη αυτή η πόλη και μάλιστα προεκλογικά; 
Τα σχολεία ρημάζουν, οι αθλητικοί χώροι έχουν χίλια δυο προβλήματα, τα πάρκα και οι παιδικές χαρές είναι χάλια, οι λακκούβες στο δρόμο κάθε μέρα γίνονται και πιο επικίνδυνες, τα πεζοδρόμια είναι σπασμένα…
Μήπως είναι υπερβολή την πόλη με τα χίλια προβλήματα και το ελάχιστο πράσινο να την γεμίσουμε με σιντριβάνια;