Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Ποιος κερδίζει ποιον τη δεύτερη Κυριακή;



Μετά τη φούρια της πρώτης απόφασης και μετά από συναντήσεις και ατελείωτες κουβέντες τα «επιτελεία» και οι υποψήφιοι δήμαρχοι άρχισαν τις δεύτερες σκέψεις. Ήδη ένας υποψήφιος, μετά την αποτυχημένη συγκέντρωση λίγων ατόμων, εντάχτηκε σε άλλον συνδυασμό, ο οποίος προφανώς στην προσπάθεια του να μαζέψει τα 90 (περίπου) άτομα που χρειάζονται, εφαρμόζει, όπως και άλλοι, την παροιμία μάζευε κι ας είναι και ρώγες.
Το ερώτημα πλέον που κυριαρχεί στα «επιτελεία», εκτός από τις περιπτώσεις που υπάρχει αγωνία για την συμπλήρωση ψηφοδελτίου, έχει την κωδική ονομασία «δεύτερος γύρος». Ήδη υπάρχουν παρατάξεις οι οποίες σχεδιάζουν στρατηγικές για την επόμενη μέρα και υπάρχουν παρατάξεις, «οι καμένες», οι οποίες βαράνε αδιακρίτως επί δικαίων και αδίκων, μιας και δεν έχουν τίποτα να χάσουν. 

Ποιος κερδίζει ποιον τη δεύτερη Κυριακή; 
Με τα σημερινά δεδομένα, κανένας υποψήφιος δεν ξεχωρίζει αισθητά, όπως συνέβη στις προηγούμενες εκλογές. Μέχρι σήμερα καταγράφεται πολυδιάσπαση δυνάμεων και «ανεξέλεγκτη» κινητικότητα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων.
Η μόνη συμπαγής δύναμη η οποία έχει χαρακτηριστικά «μπετόν αρμέ» είναι η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Σε απόλυτους αριθμούς η δύναμη της ήταν στα ίδια επίπεδα στις τελευταίες δύο αναμετρήσεις. Αν κρατήσει τις δυνάμεις της έχει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι στο δεύτερο γύρο και θα είναι πολύ δύσκολος αντίπαλος για κάθε άλλο υποψήφιο. Πάντως, η παρουσία της στην κοινωνία, τα τελευταία χρόνια, ήταν εξαιρετικά περιορισμένη, σε σχέση με άλλες δυνάμεις και άλλες εποχές, και αυτό ίσως επιτρέψει φίλους της να κοιτάξουν και δίπλα τους.

Από εκεί και πέρα, και η δημοτική κίνηση «άλλος δρόμος» δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος αν καταφέρει να περάσει στο δεύτερο γύρο με οποιοδήποτε ανίπαλο. Έχει κάνει μεθοδική δουλειά κυρίως στην εκπαιδευτική κοινότητα,  παρεμβάσεις στην κοινωνία με ανακοινώσεις για θέματα που προέκυψαν και έχει ένα μικρό σκληρό πυρήνα ατόμων που τρέχει με πάθος δεξιά και αριστερά. Πραγματικά είναι ένα αίνιγμα το ποσοστό που θα συγκεντρώσει η συγκεκριμένη κίνηση, η οποία πίστεψε αρχικά ότι με τη στήριξη από ένα πολιτικό φορέα θα κάνει περίπατο στην πορεία προς τις εκλογές.
Τη μέχρι τώρα δράση της, τη χαρακτηρίζει η τακτική της «κλειστής πόρτας» σε θέματα διεύρυνσης της κίνησης, ο καταγγελτικός λόγος για ό,τι είναι απέναντι και ο ιδιαίτερος προσανατολισμός των θέσεων της. Τελευταία, πηγαινοέρχονται στις γειτονιές οι βουλευτές του Συριζα, με στόχο να προσεγγίσουν δυνάμεις της κοινωνίας που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και τα κυβερνητικά μέτρα, γιατί διαπιστώνονται δυσκολίες και προβλήματα στη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων. 

Η δημοτική κίνηση «Αναγέννηση τώρα» είναι ίσως η μοναδική από τις υπόλοιπες που μπορεί να κοιτάξει στα μάτια όλους τους άλλους συνδυασμούς για διαφορετικούς λόγους τον καθέναν. Έχει κινηθεί μεθοδικά τα τελευταία χρόνια, σε χώρους δουλειάς και στην κοινωνία, έχει στηρίξει τους εργαζομένους στο δήμο, συγκρούστηκε με λογικές διάλυσης του Δήμου και τα μέλη της ήταν παντού για θέματα της πόλης. Είναι μια ιδιαίτερα πολυσυλλεκτική κίνηση, στην οποία έχουν ενταχθεί δημότες από ευρύ πλαίσιο του πολιτικού φάσματος στηρίζοντας μια καθαρά αυτοδιοικητική πρόταση. 
Αρνητικό σημείο, αυτό που της καταλογίζουν οι αντίπαλοι, είναι η πορεία του επικεφαλής στο  πασοκ και σε θέσεις διοίκησης,  θέμα για το οποίο δέχεται σκληρές επιθέσεις από πολλές πλευρές. Βέβαια ο επικεφαλής της κίνησης από ένα σημείο και μετά διαχώρισε τη θέση του από τις επιλογές εκείνης της περιόδου. «Έδιωξε» με διακριτικό τρόπο από κοντά του «βαρίδια» του παρελθόντος, τα οποία βρήκαν αλλού στέγη, και με τις τεκμηριωμένες θέσεις του για κορυφαία θέματα παρεμβαίνει και καθορίζει την ατζέντα για τα προβλήματα της πόλης. Επιπλέον ο ίδιος ζήτησε  με δήλωση του, αν έχουν κάτι να καταγγείλουν «οι επικριτές» να το κάνουν δημόσια και με στοιχεία και υπενθυμίζει με κάθε ευκαιρία, ότι δεν ψήφισε κανένα μνημόνιο, οι θέσεις της κίνησης καθορίζονται με κριτήριο τα συμφέροντα της πόλης, στην κίνηση του βρίσκονται μέλη που τάσσονται κατά κυβερνητικών επιλογών, ενώ την ίδια στιγμή πρώην στελέχη του πασοκ και της τελευταίας διοίκησης έχουν διασπαρθεί και έχουν ρόλους σε κόμματα και δημοτικές κινήσεις. 

Η "νέα" παράταξη «Ισχυρός Δήμος» συνέχεια του αποδεκατισμένου «Καλημέρα Κερατσίνι» μετά την αποτυχημένη θητεία στη διοίκηση του δήμου θα προσπαθήσει να μαζέψει δυνάμεις, κεφαλαιοποιώντας «τα καλά της διοίκησης», αλλά είναι μια κίνηση εξαιρετικά αποδυναμωμένη σε σχέση με το παρελθόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπεύθυνος για το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου, το έργο που προβάλλεται κυρίως από τη διοίκηση,  στηρίζει τη δημοτική κίνηση «Αναγέννηση τώρα», ενώ πρόσωπα με θετικό πρόσημο στην θητεία τους ως διοίκηση συζητούν με άλλους υποψηφίους.
Στο τελευταίο διάστημα έγινε μια προσπάθεια με ανακοινώσεις, εκδηλώσεις,  και «λογική εγρήγορσης» να αντιστραφεί το κλίμα, αλλά ο χρόνος πλέον έχει τελειώσει. Σε αυτή τη λογική, η «νέα» κίνηση άφησε στο «χρονοντούλαπο» τις μακέτες της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου, ξέχασε την «υπογειοποίηση», ανακίνησε το θέμα τη φόρμουλα1,  άλλαξε και το όνομα της. Στόχος ήταν να σηματοδοτήσει τη νέα πορεία, αλλά το εγχείρημα ατύχησε σημειολογικά εν τη γεννήσει του,  γιατί χρησιμοποίησε το επίθετο «ισχυρός», το οποίο παραπέμπει τους δημότες σε  συνειρμούς με την «Ισχυρή Ελλάδα» που χρησιμοποιούσε κατά κόρον πρώην πρωθυπουργός. 
Τελευταίο χαρτί είναι η επικοινωνιακή αντεπίθεση που ετοιμάζεται, με «πολύ χαρτί», με στόχο να δει δεύτερο γύρο. Όμως με τα σημερινά δεδομένα, ίσως είναι η μοναδική κίνηση που δεν έχει καμία τύχη απέναντι σε οποιοδήποτε αντίπαλο, αν συνυπολογίσουμε και την πόλωση που δημιουργεί εναντίον άλλων συνδυασμών η αλλοπρόσαλλη επικοινωνιακή τακτική της.

Οι άλλες παρατάξεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν την τελευταία στιγμή, αν τελικά κατέβουν στις εκλογές και καταφέρουν να πάνε στη δεύτερη Κυριακή θα έχουν σοβαρότερο πρόβλημα συσπείρωσης ψηφοφόρων από άλλους συνδυασμούς. Αυτό δείχνουν στοιχεία από παλιές εκλογικές αναμετρήσεις (εδώ), όπου υπήρχαν άλλα «ήθη και έθιμα» και κυριαρχούσε το πασόκ στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό δείχνει η υποδοχή που είχαν στην πόλη τα παλιά πρόσωπα που βγήκαν μπροστά.

Σε όλα αυτά τα ωραία θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι και μόνο η παρουσία όσων συσπειρώθηκαν ευκαιριακά, αυτή τη φορά με άλλον συνδυασμό, και έχουν καταγραφεί στην τοπική κοινωνία με αρνητικό πρόσημο από την πορεία τους στο δήμο, χαράσσει αυτόματα κόκκινες γραμμές στους ψηφοφόρους άλλων συνδυασμών.
 Από εκεί και πέρα, αφού φτάσουμε στη δεύτερη Κυριακή, η αποχή αυτών που ο συνδυασμός της προτίμησής τους θα έχει μείνει εκτός νυμφώνος, το γενικότερο πολιτικό κλίμα τις ημέρες των εκλογών, η στάση των «δυσαρεστημένων» μη εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων, η ακτινοβολία των προσώπων, η παρουσία στην πόλη τα τελευταία χρόνια, η στάση της Λαϊκής Συσπείρωσης (αν δεν είναι στην δεύτερη Κυριακή), με την έννοια της συμπαγούς δύναμης που πειθαρχεί, θα είναι παράγοντες οι οποίοι  θα καθορίσουν την τελική ψήφο.
Εν κατακλείδι, οι δύο συνδυασμοί που θα περάσουν στον β’ γύρο των εκλογών θα αντιπροσωπεύουν αθροιστικά ποσοστό μικρότερο από 50%, ίσως και από 40% του εκλογικού σώματος και αυτό σημαίνει ότι όλα ξεκινούν από μηδενική βάση τη δεύτερη Κυριακή.