Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Λιγότερα χρήματα στα Δημοτικά Σχολεία

 Στην τελευταία συνεδρίαση της, η  Δημοτική Επιτροπή Παιδεία (ΔΕΠ) με απόφαση της, η οποία θα πάει για επικύρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλάζει το ποσοστό κατανομής των κονδυλίων για τα λειτουργικά έξοδα μεταξύ των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η απόφαση πάρθηκε με οριακή πλειοψηφία (διπλή ψήφος του προέδρου διορισμένου από τη δημοτική αρχή) μετά την απόφαση του προέδρου της Ένωσης Γονέων να ψηφίσει λευκό και να μην πάρει θέση.
Η απόφαση προβλέπει να κατανέμονται τα χρήματα που έρχονται στον Δήμο με ποσοστό 60% στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 40% στην δευτεροβάθμια. Τα ποσοστά αυτά αναλογούν σε 26 δημοτικά σχολεία, και 30 νηπιαγωγεία για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, και 17 γυμνάσια και λύκεια για τη δευτεροβάθμια. 
Μετά τη συνεδρίαση η εκπαιδευτική κοινότητα διχάστηκε. Ενδεικτικό του κλίματος πόλωσης που υπήρξε στη συνεδρίαση ήταν το αίτημα μέλους της δευτεροβάθμιας να γίνει κατανομή σε ποσοστό 50% σε δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια. 
Βέβαια η πικρή αλήθεια είναι ότι τα χρήματα τα οποία προορίζονται για λειτουργικά έξοδα των σχολείων του δήμου είναι λίγα και περίπου 55% λιγότερα από τα χρήματα που δινόταν για τον ίδιο σκοπό το 2008. Ουσιαστικά πρόκειται για διαχείριση μιας εξαιρετικά μίζερης κατάστασης. 
Σε αυτό το δυσμενές τοπίο είναι άδικο κάθε τόσο να επανέρχεται στη ΔΕΠ το θέμα της κατανομής των χρημάτων στις δύο σχολικές επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας και ανάλογα με την ευκαιριακή πλειοψηφία ψηφίζεται η αλλαγή του ποσοστού. Τα προβλήματα των σχολείων είναι κοινά. Στα σχολεία φοιτούν μαθητές και έχουν τις ίδιες ανάγκες, είτε φοιτούν στο δημοτικό είτε στο γυμνάσιο και το αίτημα θα πρέπει να είναι η αύξηση των κονδυλίων για τα σχολεία και όχι η αλλαγή των ποσοστών και η διαχείριση της φτώχειας.
Δυστυχώς στη συνεδρίαση δεν επικράτησε ο κοινός νους, ούτε η  εναλλακτική πρόταση για απόλυτη κατανομή του ποσού σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια με κριτήρια τον αριθμό των μαθητών και τον αριθμό των τμημάτων για τελειώνει οριστικά αυτός ο τεχνητός διαχωρισμός.