Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Η φτώχεια φέρνει γκρίνια!



Με δελτίο τύπου(;) απάντησε το Δ.Σ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων στο δελτίο ενημέρωσης που ανάρτησαν οι εκπαιδευτικοί μέλη της ΔΕΠ στην ιστοσελίδα του συλλόγου τους για να ενημερώσουν τα μέλη τους για την «περιβόητη» συνεδρίαση της ΔΕΠ (Λιγότερα χρήματα στα Δημοτικά Σχολεία), η οποία αφορούσε την κατανομή των χρημάτων για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το θέμα της κατανομής των λίγων χρημάτων στα σχολεία, δυστυχώς, επανέρχεται κάθε τόσο και η εκπαιδευτική κοινότητα βρίσκεται μονίμως σε αντιπαράθεση. 
 Μία εναλλακτική πρόταση θα μπορούσε να είναι η απόλυτη κατανομή του ποσού σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια με κριτήρια τον αριθμό των μαθητών και τον αριθμό των τμημάτων χωρίς κανέναν επιπλέον διαχωρισμό, είτε πρόκειται για σχολεία της πρωτοβάθμιας είτε της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 
Πάντως σε κάθε περίπτωση, όσοι συμμετέχουν στην επιτροπή αντί να «νίπτουν τα χείρας τους», καλό είναι να δουν και να εξετάσουν εναλλακτικές προτάσεις ώστε να σταματήσει ο τεχνητός διαχωρισμός.
Παρακάτω το δελτίο ενημέρωσης από την ιστοσελίδα των εκπαιδευτικών και το δελτίο τύπου της Ένωσης Γονέων..

''Νίκος Πλουμπίδης'' - Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κερατσινίου- Περάματος  Δελτίο ενημέρωσης από τη συνεδρίαση της ΔΕΠ στο Δήμο Κερ/νίου-Δραπ/νας
Συνάδελφοι- ισσες. Πραγματοποιήθηκε  τη Δευτέρα 3/2, μετά από αρκετό καιρό, συνεδρίαση της ΔΕΠ του Δήμου Κερ/νιου Δραπ/νας, με θέμα το ποσοστό της κατανομής των χρημάτων για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.
Όπως είναι γνωστό, με προηγούμενη απόφαση της ΔΕΠ, το ποσοστό ήταν 65% για τα σχολεία της Π.Ε, 35% για τα σχολεία της Δ.Ε. και πριν την κατανομή υπήρχε ένα 2% με το οποίο ενισχυόταν τα ΕΠΑΛ εξαιτίας των ιδιαίτερων λειτουργικών προβλημάτων τους.
 Από τον πρόεδρο της Σχ. Επιτροπής Β΄ θμιας έγινε πρόταση για αλλαγή του ποσοστού σε 60% για τα σχολεία της Π.Ε , 40% για τα σχολεία της Δ.Ε. 
     Οι εκπρόσωποι των συλλόγων (Ν. Πλουμπίδη -Προόδου) επέμειναν στη διατήρηση του ποσοστού (με βάση των αριθμό των μαθητών 7.000-5.000, τον αριθμό των αιθουσών 338-230  αλλά και των σχολικών μονάδων 57-16 αντίστοιχα για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια).

Τελικά η απόφαση πάρθηκε  για 60%-40% με  την  λευκή ψήφο του εκπροσώπου της Ένωσης γονέων και τη χρήση της διπλής ψήφου του προέδρου.(Αλήθεια τι σημαίνει άραγε λευκό  σε τέτοιες ψηφοφορίες που αλλοιώνουν τα αριθμητικά δεδομένα; Μήπως ότι αποφεύγω να εκτιμήσω την πραγματικότητα  ή μήπως κάτι άλλο; Και γιατί τα προηγούμενα χρόνια ο εκπρόσωπος της ένωσης ψήφιζε το προηγούμενο ποσοστό; Άλλαξε κάτι;)
Καταδικάζουμε αυτή την απόφαση και όσους φυσικά την υποστήριξαν ή τήρησαν τη δήθεν πολιτική ουδετερότητα.
Συνάδελφοι – ισσες, Είναι γνωστά τα προβλήματα της εκπαίδευσης εξαιτίας της πολιτικής των μνημονίων  που διαλύουν την παιδεία και όλες τις κοινωνικές δομές, όπως και η υποχρηματοδότηση των σχολείων αφού τα χρήματα για τα σχολεία είναι λιγότερα από τα μισά.
 Θα συνεχίσουμε  τις αγωνιστικές  κινητοποιήσεις  ενάντια στη διάλυση του δημόσιου-δωρεάν σχολείου όπως εκδηλώνεται  με την υποχρηματοδότηση, με τις συγχωνεύσεις  ή συμπτύξεις, την αξιολόγηση και  τις απολύσεις."

"ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ
« Ο κόσμος δε χτίζεται σε μια παλάμη που ζητιανεύει, αλλά  σε αυτήν που σφίγγεται σε μια γροθιά»    ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ Ν.

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Κερατσινίου - Δραπετσώνας από πολύ νωρίς έχει επισημάνει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η πολιτική της υποχρηματοδότησης, ο Καλλικράτης, η λογική της ανταποδοτικότητας, της «αποκέντρωσης» των σχολείων και της λειτουργίας τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα οδηγήσουν τα σχολεία σε αδιέξοδα και σε αδυναμία λειτουργίας. Η κατάσταση με τη χρηματοδότηση των σχολείων είναι άθλια και δε χρειάζεται ιδιαίτερη περιγραφή σε όποιον ζει μέσα στο σχολείο. Όπως, δε χρειάζεται ιδιαίτερη περιγραφή η φτώχεια και η εξαθλίωση, την οποία βιώνουν η πλειοψηφία των μαθητών στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα.
 Αυτή  την κατάσταση της πολιτική εξόντωσης των παιδιών μας, τόσο στο βιοτικό τους επίπεδο, όσο και στα μορφωτικά τους δικαιώματα, την καταγγέλλουμε συνεχώς με πιο πρόσφατη την κινητοποίηση στο Δήμο Κερατσινίου, με βασικό αίτημα τη χρηματοδότηση των σχολείων μας.

Αρνούμαστε να διαχειριστούμε την φτώχεια και τη μιζέρια. Αρνούμαστε να πάρουμε θέση υπέρ των σχολείων της α΄βαθμιας ή της β΄βαθμιας, όταν και οι 2 αφορούν τα παιδιά μας και τις ανάγκες τους. Θεωρούμε απαράδεκτο να μας καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί της α΄βαθμιας, όταν στην αμέσως επόμενη παράγραφο του Δελτίου Τύπου, αναγνωρίζουν και οι ίδιοι, ότι τα χρήματα που έρχονται στα σχολεία δεν επαρκούν.
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων, όλα αυτά τα χρόνια διεκδικεί και παλεύει τα δίκαια αιτήματα που αφορούν τη ζωή πρώτα όλων των μαθητών, δηλαδή των παιδιών μας. Σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσαμε να μεριμνήσουμε υπέρ της μιας ή της άλλης εκπαιδευτικής βαθμίδας.

Εμείς οι γονείς, πάψαμε πλέον να αναζητούμε σωτήρες, να παραμυθιαζόμαστε ότι αν καθόμαστε στον καναπέ, θα μας λύσουν οι άλλοι τα προβλήματα γιατί θα είναι καλύτεροι διαχειριστές, άφθαρτοι, ειδικοί, καπάτσοι με γνώσεις και άλλα τέτοια. Δεν μένουμε σε «αγωνιστικές κορώνες διεκδίκησης», μα κάνουμε πράξη αυτά που πρεσβεύουμε, προσπαθώντας να συσπειρώνουμε σε κοινό αγώνα όσους περισσότερους γονείς και μαθητές μπορούμε.
Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ  ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ.
«νόμος είναι το μέλλον των παιδιών μας»"